Quote du Jour | Reeds Verloofd

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09‘Ik wilde het over alle mogelijke combinaties hebben, maar de fractievoorzitters gaven mij geen enkele ruimte.’

Informateur Lubbers kwam er achter dat Rutte en Verhagen al lang een paringsdans aan het uitvoeren waren terwijl Verhagen nog publiekelijk de boot afhield waar het regeringsdeelname betrof. Er viel alleen over een rechtse coalitie te praten viel. Hoe serieus de onderhandelingen over Paars Plus zijn geweest zal voorlopig nog wel niet duidelijk worden, maar wel duidelijk is dat het CDA en de VVD veel beter zijn in politieke strategie dan de PvdA.

Het afhouden van een middencoalitie door Cohen kost de PvdA de regeringsdeelname. Cohen gokt op het mislukken van rechts en vist achter het net, Verhagen duikt de achterkamers in en gaat er met de buit vandoor. Als de PvdA niet door het midden wil regeren dan moet ze zich ook niet als een middenpartij willen profileren. Kiezers willen graag dat de PvdA een “linkse”, progressieve koers vaart. Met zo’n uitgesproken koers moet je toch minimaal 5 zetels kunnen terughalen bij de SP en GroenLinks. En dan heb je ineens een volledig andere verkiezingsuitslag.

Reacties (27)

#1 Faust

Je wint de verkiezingen
en je verliest de onderhandelingen

 • Volgende discussie
#2 Spam

Veel te veel discussie over procedures en politieke spelletjes. Als 3 partijen die samen een meerderheid hebben, samen willen regeren dan kan, mag en moet dat. Dat CDA, VVD en PVV wel samen wilden was al lang duidelijk. Het ware alleen handiger geweest als ze gewoon meteen met zijn 3-en aan tafel waren gaan zitten. Maar blijkbaar werkt politiek niet zo.

De aanvankelijke gespeelde bescheidenheid van het CDA sloeg nergens op, was erg doorzichtig en typisch CDA (Verhagen) en heeft voor het Paars+toneelstukje gezorgd. Rutte had in zijn verkiezingsprogramma 18 miljard aan bezuinigingen staan en vindt dat ook in de aanstaande regering voldoende. Als hij dan bij onderhandelingen met PvdA en GL niet verder wil zakken dan 18 miljard is er van bereidheid tot compromis natuurlijk weinig sprake.

En uiteraard krijgt Cohen uiteindelijk de schuld van alles. Dat is het lot van een PvdA-leider.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Maarten

Je laten gijzelen door Geert Wilders = “beter in politieke strategie”? Cohen blokkeert middenkabinet = ontmaskerd als een flagrante leugen. (o.m. door hoogste CDA-autoriteit Ruud Lubbers: de vraag is nooit gesteld.)

De schuldvraag impliceert dat het niet goed zit. CDA en PvdA zijn in de eerste plaats genaaid door de kiezer, niet door elkaar. Als regeringsdeelname het hoogste goed is, dan is liegen de methode om dat te bereiken. Dan maakt het zelfs niet uit dat je aantoonbaar tegenstrijdig bent.

Het is bovenal triest te constateren dat de voorgestelde coalitie ook daadwerkelijk een afspiegeling vormt van hoe het NL volk denkt en leeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bullie

Stemmers op Groen Links, D66 en SP die zo graag een progressieve regering wilden en nu teleurgesteld zijn hadden natuurlijk gewoon op de PvdA moeten stemmen.

Alle politieke nuances en principiële overwegingen ten spijt, met de huidige verdeling schieten we ook niets op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Marian

@4: Dus PvdA is progressief?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Harry

@3 Maarten
“CDA en PvdA zijn in de eerste plaats genaaid door de kiezer”

= interessante stelling, klinkt niet zo democratisch.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bullie

@5 Dat bedoel ik nou. Je kunt vinden dat de PvdA niet progressief genoeg is, maar we maken ons te druk over dat soort principiële kwesties zodat we afstevenen op het meest rechtse kabinet ooit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Eric

Dat CDA-PvdA-VVD niet ging was duidelijk: paars-plus was mislukt door verschillen die tussen VVD en PvdA zaten. Het CDA erbij zou dat niet veranderen. De mogelkijkheid van een middenkabinet bestond dus al niet eens.

Mooi was de constatering gisteren bij Knevel & van de Brink van CDA-prominent Aantjes: wat Cohen ook doet, hij wordt beschuldigd van draaien, terwijl Verhagen in vier weken een megadraai richting PVV heeft gemaakt en daarmee wegkomt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Arjan

Ach, laat ze maar regeren. Mensen hebben erop gestemd dus nu mogen ze ook profiteren van dit prachtige kabinet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 AntonB

Als je 5 zetels terughaalt bij SP en GL heb je nog steeds geen meerderheid over links, dan moet de PvdA nog steeds door het midden. Door paars+ te laten mislukken en het CDA te blokkeren heeft Cohen zichzelf schaakmat gezet.

Rutte is zo slim geweest om op meerdere paarden te wedden, het verbaasd mij dat de PvdA zo stom is geweest om dit niet te doen, ze doen dit niet voor het eerst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Harry

@AntonB
Het verbaast mij niet dat de PvdA zo stom is geweest. De partij kent een lange traditie van halfslachtige voormannen en heeft de laatste 20 jaar overleefd door het momentum wat ze in de zeventiger en tachtiger jaren van de vorige eeuw hebben opgebouwd.
Op nationaal niveau gezien is het een blunder van heb ik jou daar geweest om Cohen de belangrijkste functie te geven.
De kiezers in de grote steden, m.u.v. Utrecht, moesten al traditioneel niks hebben van Amsterdammers in de politiek, om maar niet te spreken over de provincies.
Veronderstel dat er een regering komt zoals die nu voorgesteld wordt en die zichzelf aardig weet te verkopen, dan kun je nog interessante situaties meemaken bij de komende Eerste Kamer verkiezingen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Bismarck

@7: Is dat zo? Ik wil graag Balkenende II/III in herinnering brengen. De PVV is in ieder geval op papier niet bepaald rechtser dan D66. Sterker nog, ik denk dat VVD en CDA met D66 (als ze daarmee een meerderheid hadden) veel meer hadden kunnen bezuinigen op zorg, uitkeringen ed dan nu met de benodigde steun van de PVV. Wat veel mensen verrast zal hebben is dat de VVD zo graag met de PVV in zee gaat, waar ze een paar jaar geleden nog niet samen door een deur konden (om niet te zeggen vechtend over het binnenhof rolden).

Daarnaast heb ik niet zoveel op met strategisch stemmen. Dat heeft overigens velen in het verleden ook bezuurd (ik breng oa. Kok II en Balkendende IV in herinnering).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Laurent

Ach, alsof Rutte met de eerste met wie hij toevallig onderhandelt gaat regeren. Als hij alleen maar met CDA en PVV wou was het daar toch wel op uitgekomen, ook al had Cohen met het middenkabinet mee willen doen.
En dat-ie dat niet wou is heel begrijpelijk, wat dat zou alleen maar op het mangelen van de Pvda in een rechts kabinet neerkomen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 high

@12 Als je het eindverslag van Lubbers leest (http://www.kabinetsformatie2010.nl/dsc?c=getobject&s=obj&objectid=127215) dan zie je dat CDA en VVD gaan regeren en de PVV al haar ‘linkse’ programmapunten inlevert om daar (zie bijlage 1) een volgende stap naar een politiestaat voor terug te krijgen.

We krijgen dus met een kabinet CDA/VVD/PVV
the worst of both worlds…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 prometeus

Als de PvdA niet door het midden wil regeren dan moet ze zich ook niet als een middenpartij willen profileren. Kiezers willen graag dat de PvdA een “linkse”, progressieve koers vaart.

onzin; kiezers die dat willen, die stemmen wel GL of D66. Er is helemaal niks mis met de PvdA als sociaal-Democraten (als in: links en een tikkeltje conservatief, maar niet zo onrealistisch principieel als de SP) maar ze laten zich ieder keer weer het kaas van het brood eten – al is het maar omdat twijfelen en afwegen niet mag van de kiezer. Doe als Rutte: die is ook in twee jaar van iemand zonder ideeën naar premier-in-spe gegaan.

Er is maar één reden dat Cohen niet in een middenkabinet wilde en dat is angst voor de kiezer. En dat terwijl hij het CDA wat nog niet van de klap bekomen was, had kunnen kaltstellen. Nu zit het CDA als 2e ipv 3e partij aan tafel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Tarball

Het begint aannemelijk te worden dat Verhagen expres in eerste instantie de onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV gesaboteerd heeft. Dit om de pil voor de morrende CDA leden later te verzachten.

Door de PVV stemmers zo te vernederen (over hun variant word niet eens gepraat, ze worden al weer door die linkse betweters genaaid) moest de druk binnen de VVD wel zo hoog oplopen dat Rutte gewoonweg Paars Plus niet kon verkopen. Er zou niets van de VVD winst overblijven.

Op het komende CDA Formatie-congres kan nu gewoon aannemelijk gemaakt worden dat het CDA opkomt voor de belangen van het land en als bestuurderspartij haar verantwoordelijkheid neemt.

Het PvdA heeft het natuurlijk niet slim gespeeld, ze hadden best een deal kunnen sluiten via Lubbers dat er over een echt meerderheidskabinet gesproken zou worden voor de vorm, waarna PvdA gewoon een middenkabinet zou steunen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Trianero

Maar… voor de PvdA is het toch heerlijk om in tijden van crisis tegen een minderheidsregering oppositie te voeren?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Bullie

Ik denk dat de doelstelling van de PvdA er i.t.t. tot de andere linkse partijen geenszins uit bestaat heerlijk oppositie te voeren.

Het lijkt me een uitermate realistische inschatting van Cohen dat het CDA door de kiezer niet tot regeren is geroepen en dat hji niets te zoeken heeft in een kabinet met die partij.

Verantwoordelijkheid nemen wordt blijkbaar afgestraft. Klagers stemmen liever PVV of VVD, betweters liever D66 of GL.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Eric

Arjan: zelfs dat is niet waar. Ze hadden samen 49,5 % van de stemmen en een kabinet met de met afstand grootste verliezer doet ook niet bepaald recht aan de uitslag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 E2345

Ik denk dat VVD-CDA-PVV de enig mogelijke uitkomst was. VVD’ers wilden die coalitie, eenvoudigweg om een zo rechts mogelijk programma uit te kunnen voeren: daarom geen paars of middenkabinet.

CDA wilde per se niet meer met PvdA en dat was wederzijds. Dat heeft met persoonlijke verhoudingen te maken na het klappen van het vorige kabinet en dat vind ik verwijtbaar, want het heeft niets met verantwoordelijkheid nemen te maken: daarom geen links(ig)e combinatie of middenkabinet.

Blijft over VVD-CDA-PVV. De dynamiek van de informatie heeft volgens mij weinig invloed gehad. Of nou Lubbers zijn opdracht verkeerd geïnterpreteerd heeft of Cohen onverstandig of naïef gehandeld heeft? …het heeft er volgens mij weinig toe gedaan.

Dus ik ben het eens met @Spam in reactie 2.

Kan er nog iets misgaan met de formatie van die drie? Jawel, maar het ligt niet erg voor de hand: PVV en VVD zijn gelukkig en het CDA weet dat er geen alternatief is buiten een linksige coalitie met PvdA of iets veel ingewikkelders waarin ze geen sleutelpositie meer zouden hebben. Dus ik geloof dat die rechtse coalitie er wel komt.

Hoe lang die zal houden weet ik niet. Wilders zoekt vast de grenzen op van wat hij zich kan permitteren. Het is interessant je te bedenken wat er gebeurt op de dag dat Wilders een wetsvoorstel van CDA en VVD niet wil steunen. Dat is allemaal nieuw terrein: kunnen CDA en VVD dan op zoek naar een andere partij om het te steunen? Hoe reageert Wilders dan? Wat betekent dat dan voor het gedoogakkoord en/of Wilders’ populariteit?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Harry

Ach, tenzij men bij de PvdA echt een idee krijgt omtrent beleid, zie ik een noodgedwongen fusie met GL binnen de komende 8 jaar nog wel in het verschiet.
Het is teveel een “vriendenpartij” geworden, en ik denk niet dat de PvdA nog overeind zal komen.
Ik verwacht dat de SP steeds meer in het gat duikt dat de PvdA heeft laten vallen.
De verkiezingen voor de Eerste Kamer zullen al een tip van de sluier oplichten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 gronk

Dat heeft met persoonlijke verhoudingen te maken na het klappen van het vorige kabinet en dat vind ik verwijtbaar

De kiem van Bruin-1 is gelegd door Jack de Vries, met z’n vondst om Wouter Bos een ‘draaikont’ te noemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 MaxM

Het is wel erg veel heibel terwijl er nog niets concreets op papier staat. Die drie haten elkaar voor Prinsjesdag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 gronk

Aan de andere kant: ik gun wilders en verhagen hun love-marriage.

*popcorn pakt*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Stickmeister

@20

Maar het blijft natuurlijk absurd om geen verantwoordelijkheid te dragen voor het akkoord. Het is nog gekker dat de VVD en CDA dat (lijken te) accepteren.
Het is beter om de PVV de regering in te sleuren. Natuurlijk, Wilders wil dat eigenlijk niet omdat hij dan waarschijnlijk ‘leeg gegeten’ zou worden bij de volgende verkiezingen (door cda/vvd).
Nu moet je maar afwachten hoe het loopt. Al denk ik niet dat de kiezer waardering heeft voor het ontlopen van verantwoordelijkheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Nirvana

@25: Voor volledige deelname aan Rutte I heeft Wilders eenvoudigweg niet het personeel. Fleur Agema is zijn nummer 2, niet nummer 17. De PVV loopt sowieso het risico om leeg gegeten te worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Stickmeister

@26

Ja, dat begrijp ik. Maar dan blijft het negatieve gevolg voor cda/vvd en heeft pvv wel de lusten maar niet de lasten.

Betrekken bij de regering en ex-ministers etc van cda/vvd dan maar namens de pvv in de regering laten deelnemen. Wilders vice-premier en je bent klaar.
Maar dat levert weer problemen op voor CDA en beatrix (vermoed ik zo).

 • Vorige discussie