Quote du Jour | Prepare for a two-speed Europe

Serie:

SargQdJ09

Europeans should draw the consequences: prepare for a two-speed Europe, because this will inevitably be the result of further integration. They should create a constitutional arrangement for the EU that can accommodate one highly integrated core, the eurozone, and one less integrated group without the euro, ideally led by the UK. And they should expect that not all eurozone members will want to take that step, so some will leave the group even before the new setup emerges.

Within the eurozone, consequences will again follow. If the EU establishes a political union—the core of which will be a fiscal union, a unified budgetary process, a transfer union, and partly harmonized tax regimes—this entity will require new ways of legitimizing itself. Indirect mandates (such as those that national governments bring to the European Council when they legislate there) or half-baked ones (such as the European Parliament claims for itself) will no longer suffice to root legislative and executive action in the will of the people.

Volgens Jan Techau van Carnegie Europe noopt een muntunie noodzakelijk tot een politieke unie. Hij ziet een twee-lagen-stelsel voor zich: één laag voor staten buiten de muntunie, en één laag voor staten binnen de muntunie.

Daarmee komt hij flink in de richting van de visie van Wolfgang Schaüble, de Duitse minister van financiën, die Griekenland het liefste zo snel mogelijk uit de eurozone zou zien vertrekken, om een kleinere, strak geregeerde muntunie te kunnen bewerkstelligen:

Deze nieuwe Eurozone moet naar Schaübles idee een echte politieke unie worden: Transferunie, gemeenschappelijke huishouding, een minister van financiën met alle volmachten, gemeenschappelijke kapitaalwaarborgen, een gemeenschappelijke werklozenverzekering en een holistisch programma voor vereniging.

Vraag is natuurlijk wel hoe democratisch zo’n politieke muntunie zou worden. Als je ziet hoe de dingen nu in het geheim, in achterkamertjes bedisseld worden, en hoe een Schaüble en kompanen het democratisch mandaat van Syriza terzijde schuiven omdat de Grieken nu eenmaal de trein van het bezuinigingsprogramma zijn ingestapt en die trein bestuurd wordt door de geldvertrekkers, voorspelt dat niet zoveel goeds.

Daarom snap ik ook niet zo goed dat een progressieve jongens als Joost Lagendijk (GL) dat stuk van Techau aanbeveelt. Want wie gaat het voor het zeggen krijgen in die politieke unie? De Europese volkeren, of allerlei ongekozen bestuurders en partijmannetjes die hun oren laten hangen naar het grootkapitaal?

Zou het naïveteit zijn?

Reacties (8)

#1 Dirk Zeeman

Wat zou het anders zijn dan naïviteit?
Je kunt veel van GL zeggen, maar boze plannen en kwaadaardige complotten zie ik ze niet smeden.
En naïef zijn ze al jaren. Denk aan de hilarische politiemissie naar Kunduz waar ze echt in geloofden. (“En dan beloven de Afghanen ons dat die politieagenten niet gaan vechten tegen de Taliban.”) En bekijk hoe GL jarenlang als schoothondje van neoliberale kabinetten heeft gefungeerd, in de naïeve overtuiging dat nog een beetje marktwerking hier en nog een stukje privatisering daar, vast geen kwaad kon als de VVD of het CDA of desnoods de PvdA dat plechtig beloofde.

 • Volgende discussie
#2 Le Redoutable

Een muntunie hoeft helemaal niet tot een politieke unie te lijden, mits ieder zich maar aan de financiële spelregels houdt.

De “democratische” beslissing van de Grieken wordt opzij geschoven omdat die de democratische beslissingen van de andere EU landen overruled. Met het nee van de Grieken bepalen zij dat de overige EU burgers moeten meebetalen voor Griekse belangen, en dat is in het groter geheel van de EU helemaal niet democratisch. Zouden wij een referendum houden voor belastingverlaging, betaald door de Duitsers, dan zouden wij waarschijnlijk ook een meerderheid bij elkaar krijgen, zo’n referendum is democratisch dus niets waard en een verstandige regering zou zo’n referendum ook nooit houden.

Houdt ieder land zijn eigen financiën op orde, zoals ieder land buiten de EU ook gewoon moet doen, dan is er niets aan de hand en kan iedereen de politieke koers varen die hij of zij wil. Wil je iedereen met zijn 45e met pensioen sturen, prima maar dan regel je dat binnen je eigen begroting en niet zeuren dat je het dan met wat minder geld moet doen dan iemand die tot zijn 65e werkt. Je krijgt dan geen 2 speed Europe, maar een 28 speed Europe, waarbij elk land het gaspedaal zo ver in kan trappen als hij wil.

Als we een politiek unie krijgen, dan bepaald het grootste land waar het geld heen stroomt, en dat wordt niet klein kikkerlandje Nederland. Het enige wat ons dan rest is zo snel mogelijk onze biezen pakken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 HenkVanIngrid

Re : Zou het naïveteit zijn?

Nee integendeel.

In de Nederlandse democratie speelt Groen Links sinds mensenheugenis een marginale rol aan de zijlijn bij gebrek aan kiezers. Dus als er 1 partij in Nederland baat heeft bij een systeem dat niet democratisch is, dan is het Groen Links wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bolke

Gaat ook niet werken, als er een soort van politieke euro unie komt dan zal die bestaan uit de sterkste euro landen (Duitsland, Nederland etc etc), dat zou zo’n sterk bloc worden dat zullen de niet leden van de EU nooit pikken, ook zal dat blok overheerst worden door de Duitse/NL mentaliteit en dus zullen landen die niet uit die regio komen nooit kunnen aansluiten vanwege die mentaliteits verschillen.

Kort gezegd, het zal de EU eenheid splijten in 2 verschillende EU’s die op den duur een scheidings advocaat gaan zoeken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 JANC

@2: En hij is er weer, het huishoudboekje!

Houdt ieder land zijn eigen financiën op orde

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Matthijs2

Op zich is het wel waar: als er dan toch een eurozone moet blijven, is de enige manier om dat goed te doen het splitsen van de kernlanden van de zwakkere. Dan kunnen die laatste buiten de harde euro munt om hun eigen fiscale beleid voeren en met een gedevalueerde eigen munt competitiever zijn. Binnen de unie van de kernlanden moet er dan wel veel veranderen aan de opzet, om zo’n politieke en fiscale unie mogelijk te maken. Waarbij het liefst de burger van die unie centraal staat en niet het grootbedrijf/kapitaal.

Het alternatief is een eindeloos kwakkelende euro, telkens nieuwe crisissen, etc.

@5: inderdaad …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Arjan Fernhout

Laten we maar toegaan naar een soort naturalisme waarin Europa zichzelf opbouwt i.p.v. dit soort top-bottom benaderingen. Ik veerde op toen Dirk Müller het in ‘Het Duitse alternatief’ (VPRO) van 3 jaar geleden had over een Europa van regio’s die naar de aard van hun particuliere economische eigenaardigheid en de historische achtergrond op een bepaald gebied sterk zijn en internationaal kunnen samenwerken met regio’s elders met een gelijksoortige ontwikkeling. Om een paar voorbeelden te noemen: Industrieel (meer op MKB niveau) zie je dat in Brabant en qua engineering/dienstverlening ziet men dat (veruit het sterkst) in West-Nederland. Malloot Thierry Baudet had het over ‘oikofobie’ – de hele poging getuigt van een nationalistische regressie – en Schaüble probeert – eigenlijk ook vanuit een nationalistische regressie – Europa op te delen, waarvan slechts een deel voldoet aan de normen van het ‘Wirkschaftswunder’ veronderstelt als de bewijsvoering van de validiteit van het neoliberalisme, die via Ludwig Erhard zijn kans kreeg. Echter, zoals semioloog Umberto Eco zo mooi stelde: de verschijning van Karl Marx is niet denkbaar zonder de verschijning van de apostel Paulus. Dat poets je niet 1-2-3 weg. Het komt mij voor dat de christendemocraten in Duitsland mentaal en ideologisch ergens de verkeerde afslag hebben genomen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Tinbergen

Redactie, goede keuze qua thema.

Carnegie – verwacht van zo’n gesubsidieerde denktank geen waarheid. Carnegie belichaamt de roofkapitalisten.
Als ze hun natte droom waar denken te kunnen maken middels een armageddon – doen ze dat.

Macht corrumpeert. Daarom is globalisme een doodlopende weg. Wereldregering = antidemocratisch, het 4de Rijk.

John Perkins legt goed uit hoe Wall Street is ingericht om de hele wereld leeg te zuigen. In de chaos van 9/11 heeft Wall Street een coup gepleegd; totale deregulering van de kapitaal’markt’.

Ook Janis Varoufakis zet dit helder uiteen in zijn publicatie ‘Global Minotaur’. (nb. zowel Varoufakis, als Tsipras zijn Soros discipelen; toneelspelers; ‘controled opposition’).

Hier attendeer ik jullie op een interessante podcast; je hoort de onvolprezen Guy. Wie? Verhofstad!
Hier hoor je hoe de man zelf niet door heeft dat hij er geen snar van begrijpt.

Ook Guy is te gast bij het Brookingsinstitute, op een lezing iswm de John Hopkins Univ., beiden in D.C..
Hier voelen ook Timmermans, Koenders en Dijsselbloem zich goed thuis.
Beiden inrichtingen zijn vehikels van de oorlogsmisdadiger Soros.

Een econoom van ‘The Daily Beast’ fileert ‘Maidan’ Guy. Luister vanaf 25″.
De Amerikaan is verbijsterd dat iemand de VS als voorbeeld stelt!

Guy hamert maar op Politieke Unie, Banken Unie, Fiscale Unie – en ziet niet dat het nooit gaat werken zonder ‘fiscal TRANSFER’.
De man wijst Guy er fijntjes op of Guy voorstaat dat als een staat armlastig wordt of Guy de burgers dan laat verrekken – zonder pensioenen, werkloosheidsuitkering, gezondheidszorg – sociale zekerheden.

Want dat is wat Guy in wezen bepleit. Als voorzitter van ALDE. De liberale en zgn. democratische fractie van het E.P..

Zelfs in het 3de Rijk konden de burgers rekenen op sociale zekerheden.
Hier de podcast:
http://www.brookings.edu/events/2013/03/04-eu-politics
klein stukje op video: http://www.c-span.org/video/?c4372914/fmr-belgium-pm-guy-verhofstadt-european-fiscal-problems
Politici laten zich gewillig omkopen door denktanks:
https://willyvandamme.wordpress.com/2014/10/16/guy-verhofstadteuroparlementslid-als-bijberoep/

Dat zie je goed Arjen.
Ik heb dat qua Duitsland (nog) niet nagetrokken.
Het valt wel op dat vele onverbeterlijke Eurofielen in ons land, bij nader inzien blijken in bed te liggen met Soros. Banden met 1 van zijn vele denktanks. Brookings Institution voorop.
Het spoor leidt naar zijn Universtiteit in Budapest.
Vandaar uit zwermen zijn discipelen uit over alle lidstaten, de ECB, BIS, IMF en Universiteiten.
Zoals Leiden en de UvA.

Mogelijk is dat ook ernstig het geval in Duitsland.

Carnegie streeft naar de Wereldregering.
Al vanaf de jaren ’30.
https://infrakshun.wordpress.com/2015/01/24/puppets-players-ix-the-rockefellers/
http://themormonworker.net/past-issues/mw-issue-3/the-fascist-roots-of-corporate-america-and-the-bush-family/

https://birdflu666.wordpress.com/2015/02/01/what-is-tspiras-up-to-hires-lazard-to-repay-creditors/
https://birdflu666.wordpress.com/2015/07/08/obama-orders-europe-to-support-cia-puppet-tsipras-or-face-riots-and-chaos-in-athens-which-will-force-tsipras-to-flee-to-switzerland/
http://www.politics.ie/forum/europe/206327-why-does-george-soros-sponsors-alexis-tsipras.html
http://www.huffingtonpost.com/john-perkins/economic-chaos-loans-gree_b_901949.html
https://herstelderepubliek.wordpress.com/2015/07/09/griekenland-operatie-nemesis-van-start/

a scholarship from CEU Budapest Soros.
In CEU, professors as Bokros (Fin Min Hugary, World Bank, European Parliament) Rostowski (Fin Min Poland) …
was teaching us to make financial crises and cartels.
They said that from “President to Gatekeeper” are controlled in CEE (Matyas).

Soros Spends $400 Million On ‘Open Society’ Education, ‘Social Action,’ Colleges And Universities By Dan Gainor | June 5, 2012

Central European University (CEU) which, in turn, uses its resources to promote his personal goal of an “open society.”
All of the Ivy League universities, along with a variety of state schools, private institutions, and even religiously-affiliated institutions, were also funded by Soros.

http://cnsnews.com/blog/dan-gainor/soros-spends-400-million-open-society-education-social-action-colleges-and

En Rutte en Dijsselbloem blijven de Kamer de Soros-retoriek als eigen wijsheid verkopen. En de (averechtse ) deal als een succes

Het is een blauwdruk! Wij zijn next.

 • Vorige discussie