Quote du Jour: plus- en minmensen…

Quote du Jour,,In het begin vond ik het vreemd om samen te wonen met mensen die iemand hebben gedood of mishandeld. Maar ik vergat het ook weer snel. Daarna dacht ik er niet meer over na wie een plusbewoner is en wie een minbewoner.”

Deense gedetineerden mogen het laatste deel van hun straf uitzitten in een Big Brother-achtig huis tussen niet-gedetineerde landgenoten. De gedeniteerden heten “plusbewoners” en de niet-gedetineerden “minbewoners”. Telkens als een nieuwe minbewoner het huis betrekt, moeten de plusbewoners vertellen welke vreselijke misdaad ze hebben begaan. Het citaat is afkomstig van minbewoner Rebekka (23).

 1. 2

  @1: Big-Brother is verwarrend in deze context, maar het gaat hier niet om een televisieshow. Het is een experiment dat overigens al 35 jaar loopt en 21% minder recidive oplevert onder de ex-gedetineerden.

  Daar kunnen de Glen Mills scholen nog een puntje aan zuigen.

 2. 4

  Het big brother is misschien wel verwarrend in de context van TV en het beroemde boek. De newspeak van min- en plusbewoners is dat wat mij betreft toch wat minder. Wat een absolute crab. Zowel de terminologie als het principe van plus en min bewoning.

 3. 7

  Kom maar op met de onderzoekscijfers en onderbouwing! Ik denk dat we daar nog heel veel aan kunnen hebben. Eindelijk iets wat opbouwend werkt en humaner is dan detentie intern. Goede begeleiding, alle neuzen dezelfde richting en een humaan doch stevig management, laten we er mee van start gaan in ons land, toch.

  Ik hoor de laatste tijd alleen maar de roep om de strafmaat te verhogen en vooral vaker levenslang uit te spreken enz. Ja, dat werkt lekker!
  Laten we daar die cijfers weer eens van boven water halen. Recidiveren is aan de orde van de dag omdat er veel te weinig trainingen (ik zou zelfs pleiten voor behandeling maar die is er vermoedelijk ook niet) zijn om weer na een lange detentie in de maatschappij terug te keren.
  Eerlijk gezegd, angst vergroting, veel geouwehoer over Peter R en life politie programma’s, gesprekken gevoerd met ongenuanceerde mensen die niet gehinderd worden door enige theoretische achtergrond. Gezegdes als ; “Je zou ze de kogel…..” en “pas maar op hoor want …” etc. Helaas verkoopt het beter natuurlijk als het om kijkcijfers gaat.

  Bovenstaande zaken verkopen natuurlijk niet en zijn “te soft” volgens de mening velen. Misschien moeten we bekijken hoe de terminologie anders kan (plus en min bewoners technisch) maar ik zelf zou dit graag als pilot willen opstarten!! Maar dan het Noorse concept. Overigens vraag ik me af of we dit al niet in mindere mate zelf hebben hoor. De TBS klinieken werken ook al met resocialisatie in de maatschappij en met goede resultaten.

  Maar ja dan moet er geld voor komen, en dat zal het grote probleem zijn, als de politiek wel geld geeft voor meer beveiligingsmaatregelen en niet voor de projecten aan de andere zijde van de lijn, resocialisatie!

 4. 8

  ik vind het een zeer interessant onderwerp.
  wij kan mij helpen aan meer informatie!

  ik ben namelijk bezig voor mijn afstudeerproject om een jongerencentrum volgens dit systeem te ontwerpen.

  elk info is welkom!!!