Quote du Jour | “Pers wordt afgerekend op clicks”

Serie:

Vertrekkend Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) adviseert de parlementaire pers:

‘Als toekomstig ambteloos burger zou ik ook de media een bescheiden advies willen geven: laat de parlementaire pers en de redacties van talkshows zich bezinnen op de rare mix van sportverslaggeving (wie wint en wie verliest) en de persoonscultus (wie doet het slecht, wie goed, wie was het meest opvallend?) die van de Haagse journalistiek is gemaakt. Mag het weer over beleid gaan en wat dat voor Nederlanders betekent’

Door grote mediabedrijven ‘is een model gegroeid waarin vooral wordt afgerekend hoeveel clicks een verhaal trekt’. Investeren in journalistiek zou niet alleen moeten gaan om geld verdienen, zegt Sjoerdsma, ‘maar ook voor de intrinsieke waarden’. Dat zou journalisten ‘weer de gelegenheid geven om wat langer ergens mee bezig te zijn, dieper ergens in te duiken en onderzoek wat meer ruimte te geven’.

Reacties (2)

#1 cerridwen

Eens.

Journalisten zijn overigens net mensen: een sterke voorkeur voor wedstrijden, persoonlijk en negatief nieuws. Het suiker, vet en zout van de informatie.

#2 Bookie

Sjoerdsma is toch degene die mede desinformatie naar de pers verspreidde over een dronken Remkes? Raar dat hij met advies komt richting de pers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*