Quote du Jour | Passeer

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09‘In deze crisistijden kiezen bedrijven net voor kleinere investeringen in landen zonder risico.’ (Bedrijven lopen België voorbij – De Standaard)

In dit kleine zinnetje zit een groot gedeelte probleem van wat in mijn land heerst. Een -excuus, maar ik moet m’n nick eer aandoen- bende volslagen idioten denkt ideologische noodzaak te zien in een vermiddeleeuwing van België. De stormfrontpartij N-VA (jawel: de Nieuw-Vlaamse Alliantie!) doet op 13 juni een Geert Wilderske: ze wordt wellicht de grootste partij met 25%. Hun enige punt: een Zuiver Vlaams Land Voor Vlamingen Worden. Ze wielewalen nog een beetje met wat ze met de Vlaamse Maghrebijnen gaan doen, maar dat gaatje op de nog-rechtser-dan-rechtse flank wordt wel opgevuld door het Vlaamsbelang. Wat altijd al de kengedachte was van de Vlaamsfanaatjes: “wij in Vlaanderen werken veel beter en harder dan de Walen, en dus is het onrechtvaardig om geld van het ene landsdeel naar het andere te laten vloeien”. Pech, dat het tij nu al schijnt te keren. Volgens de laatste cijfers haalt Wallonië Vlaanderen dus in. Als die trent zich doorzet is over 10-15 jaar België’s welvarendste landsgedeelte Franssprekend, en niet eens geremd door een gestoorde roedel NaVelstAarders.

Als ze hun zin tegen dan al niet gekregen hebben natuurlijk: de feitelijke splitsing van het wonderlijk project België, ten faveure van een ultrarechts lapje xenofobe grond, gevuld met werkloze frustraten dat dan trots Onafhankeleyck Vlaend’ren heet.

Reacties (9)

#1 Bismarck

Zit een meerderheid NVA, VB, LDD er in? Vlak over de grens heb ik wel een schuiladres voor je.

 • Volgende discussie
#2 Crachàt

Ik denk het niet, vooral omdat LDD zeer weinig gaat winnen. Die doen een Verdonkske.
Het Belang zal iets achteruitgaan, grote winnaars worden de Gristenen en de NVA. Nog maar enkele jaren geleden zijn die in kartel naar de kiezer gegaan, met het broeikaseffect Leterme tot gevolg.
De ironie zal willen dat die twee partijen eigenlijk weer samen moeten gaan regeren – volgens de uitslagen. De NVA zal dat niet willen doen, want ondanks hun stoere taal (Wij creeëren 500.000 banen tegen 2015!) voelen zij zich op hun best in de Calimerorol.
Breekpunt wordt alweer wat de socialistische fracties gaan doen. In Wallonië zit het er voor hen goed uit, in Vlaanderen denk ik tamelijk slecht.

Gratis nu al de uitslagen 13 juni 2010 by Crachat:

NVA: grote winnaar, echter geen absolute meerderheid – de enige uitslag waar die partij iets mee kan en wil doen.
CD&V: winnaar van de traditionele partijen
SPA: verliezen (tamelijk) zwaar
Groen: lichte groei
VLD liberaal: zwaarste verliezers van de traditionele families, en ook aan de Waalse zijde.
PS: Grootste Waalse winnaars
Ecolo: ook grote winnaars

Dit alles geeft, na 4 a 5 weken onderhandelen, zo rond 24 juli [!!] 2010 een regering van CD&V, PS, SPA, CDh, Groen en Ecolo, met de eerste vrouwelijke premier ooit in België, Marianne Thyssen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Carlos

Ah gratis uitslagen voorafgaand aan de verkiezingen! Wat een Sargasso Service weer!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 KJ

Er wordt wel gezegd dat de zittende partijen er in Nederland een potje van gemaakt hebben. Een sentiment dat ik overigens niet al te zeer deel. Maar dan hebben die mensen nog niet over de grens gekeken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Heidekonijn

Het gaat hier wel bergaf, waar vroeger het ene salvo spitsvondigheden het andere opvolgde, komen jullie niet verder dan wat gejank over wat een stommerds die vlaamsgezinden wel niet zijn.

Vanzelfsprekend wordt voorbijgegaan aan het feit dat het NVA, dat zich duidelijk NIET anti-vreemdelingen profileert, en dus géén Wilders allures heeft, als enige in staat is om het Vlaams Belang het wind uit de zeilen te halen. Iets waar pakweg SP.a enkel van kan dromen.

Er is maar één reden dat de door jullie teerbeminde linkse partijen het onderspit delven, en dat is omdat hun prestaties ondermaats zijn. Om maar te zwijgen over het enorme cynisme waarmee ze de plak voeren.

Maar ach, dat zal een extreemlinkse populist worst wezen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Crachàt

Kijk eens aan, het heidekonijn masturbeert zichzelf weer eens in de belangstelling!
Dit keer met een feilloos misbegrijpen van wat er op dit moment leeft in België.

De door jou teerbeminde rechtse partij als het Vlaamsbelang verliest precies vanwege het oud-nieuws gedoe omtrent allochtonen. In Nederland is men gelukkig weer omtrent economie gaan denken als het op kiezen aankomt, in Vlaanderen jammer genoeg omtrent het aloude Stoute Walen gedoe.

Konijn, kan jij niet eens gewoon in de tijd blijven die je kennelijk goed vond? Ga wat Sargasso lezen van 5 jaar terug, als je dat toch zo salvospitsvondig noemt. Heeft gelijk de tegenwordige tijd wat minder last van je.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

@2: Hoe lukt dat toch? De partijen die de afgelopen jaren alles hebben lopen verknoeien en links en rechts crisissen veroorzaken (CD&V en NVA) worden beloond? Verder wel lastig, zo’n enorm afwijkend resultaat in Vlaanderen en Wallonië. De partijen die in Vlaanderen gaan winnen zijn in Wallonië totaal marginaal, of afwezig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Crachàt

Ja, maar dat is net het mooie. Eigenlijk hebben wij in Belgie een sort extreem subtiel Anglicaans systeem: Vlamingen voor het gemak als Republikeinen, Walen als Democraten. En daarbinnen dan die fracties.
Met Vlaanderen zwaar rechts en Wallonië zwaar links.
Wet van verbonden vaten ook: hoe rechtser vlaanderen hoe linkser een Waal zal stemmen, en vice versa.
Daarom alleen al zou het strategisch waanzin zijn om te splitsen. Uiteindelijk is deze samenhang wel degelijk een natuurlijke sociologische vorm.
Met een opsplitsing verdeel je eigenlijk volgens blauwe en bruine oogjes in twee kampen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 heidekonijn

@6 Fijn dat je last van me hebt. Daarom alleen al zal ik proberen meer dribble te doorlezen en comments te posten.

Of hoe moet ik anders reageren op wat geschimp van iemand die alles gelooft wat er in De Morgen staat?

 • Vorige discussie