Quote du Jour – Ook gij, mijn zoon

Quote du Jour
“καί σύ τέκνον”

In een bepaald opzicht de quote der quotes, deze “ook gij, mijn zoon“. Het was namelijk dag op dag vele jaren geleden dat ook de (bastaard)zoon van Caesar één van de messentrekkers was.

Vrolijk surfend op deze voorlopig ietwat nieuwslauwe dag, kwam ik er achter dat de “ook gij, mijn zoon” een verzinsel was van die fantast uit Groot Brittannië, wat in het Grieks gekwoteerd staat zou het correctste zijn, en meer iets als: “Ook gij, kind?”

Vadermoord. Dat waren nog eens tijden.

 1. 2

  Voorbereiding, een leven lang leren, jezelf blijven ontwikkelen, allemaal goed. Maar om nu maanden voor de geboorte van je zoon alles na te slaan over vadermoord en Oedipuscomplex, ik bedoel, voor alles is een tijd.

 2. 5

  Lol @ mesc.
  Je kan der ni vroeg genoeg bij zijn…

  1: onder de wikilink onderaan staat een vrij keurige uitleg wat de uitspraak zou geweest kunnen hebben misschien zijn, mogelijks.
  Kans is groot dat ie gewoon “AAAAAUW” riep.

 3. 7

  uit link van nr 3 geperst:

  * Και σύ, τέκνον Βρούτε; (Kai su, teknon Vrute?) (Gr., “Even you, my child, Brutus?” – from Suetonius)

  * Tu quoque, Brute, fili mi! (Lat., “You too, Brutus, my son!” – a modern Latin translation of the Greek quotation from Suetonius)

  * Et tu, Brute? (Lat., “And (even) you, Brutus?” – from Shakespeare’s play, Julius Caesar)

 4. 8

  @ GoedeMorgenDezeMorge:

  de link was voor educatieve doeleinden. Als je gaat citeren, leest niemand de rest meer! *zucht*

  ~ GBA.

 5. 10

  Dacht ik ook meteen aan weerbarst en GMDM: ‘’Et tu Brute, tu quoque fili mi?’’. Stond toevallig ook genoteerd in m’n kladblok om eens bij wijze van ludiek te gaan gebruiken.

  Rare jongens wel…die Romeinen…met die dramatiek…krijg je geen genoeg van. Italianen/ maffia..zelfde laken een pak. Zoon voor Don Crachàt? Ha…en dan binnenkort als een soort Luca Brasi wat ongelukkig bedremmeld digitaal op audiëntie zeker?:

  …and m..may you’re f..first child…be a masculine c..child. (offers envelope)
  For your wife..sss purse.

 6. 11

  @Agricola, 9: troost je, ik heb de link met veel plezier gebrowsed en tijdens de koffiepauze ‘Et tu, Brute?’ geroepen en gememoreerd aan de 2051e sterfdag van Julius Ceasar.

 7. 14

  @Crachat,

  Je zoon zal eerst van je houden. In de pubertijd zal hij je haten en doodwensen. Na de ontworsteling langzamerhand respect voor je krijgen. Bij je begrafenis grote woorden spreken. Echter wanneer je als kusntenaar ten onder gaat aan de drank kan het anders lopen ;)

 8. 15

  Hmmm, nergens overtuigend bewijs kunnen vinden dat Brutus de zoon van JC was. Biologisch in ieder geval al zeer waarschijnlijk niet (ze schelen maar 15 jaar en JC kreeg pas een affaire met de moeder van Brutus toen die laatste al 10 was).

  Ik had altijd gedacht dat JC Brutus had geadopteerd (zoals hij met Octavianus had gedaan), maar ook dat heb ik niet kunnen terugvinden.

  Ik kan me goed voorstellen dat de woorden van JC dus zijn gefantaseerd op grond van de (waarschijnlijk onjuiste) roddel over hun verwantschap.

 9. 18

  De uitbaatster van pita Cleopatra ? Zoonlief kan nogal goed overweg met het vlees op de draaiende spies. Maar ik zou ‘m Sisyfus noemen. Sisyfus Job Lumumba. Als je Victor Hugo Claus geen beter alternatief vindt.

 10. 20

  Namen!
  ik ken een L’Naan. Het is een meisje.
  En tandje bij: ook ken ik mensen die hun dochter: ‘Meisje’ hebben genoemd.
  True fact.

  (lol @ sZ – doe mij es ni zo laache, jong [Vandereycken]) :-)

 11. 21

  En hierbij alvast ’n filmpje om te bookmarken tegen dat je zoon ’n tiener wordt ;-) Die Rubettes toch ! (Single onlangs gevonden. Voorlichtingsspot bekroond met Gouden Leeuw Cannes 2005, sector reclame.)