Quote du Jour | Onbehaaglijk gevoel…

Quote du Jour“Het onbehagelijke gevoel bestaat dat het rapport of de inhoud naar buiten komt op enig moment naar buiten komt en schade gaat opleveren voor de minister en/of de minister-president. Ik kan proberen om je uit te leggen wat daarmee wordt bedoeld maar ik denk dat jouw politieke antenne zodanig ontwikkeld is dat die uitleg niet nodig is.” (Een doofpot-ambtenaar in Den Haag)

Boven een letterlijke quote, inclusief typo’s, uit een mail van een (anoniem gemaakte) topambtenaar van de Rijksgebouwendienst aan de (anoniem gemaakte) landsadvocaat Grootveld. Met daarin het nadrukkelijke advies om de inhoud van een TNO-rapport rond de Catshuisbrand onder het tapijt (of moeten we hier schrijven: onder de wandbekleding?) te vegen. En zo kon het dus gebeuren dat een TNO-onderzoeker monddood werd gemaakt, omdat hij in het (onafgeronde) rapport de overheid medeverantwoordelijk stelde voor de dood van een schilder in het Catshuis in 2004. Naar aanleiding van de brand repten ambtenaren in een memo aan de hoogste ambtenaar van Balkenende zelfs over het ‘Volendam-effect’.
En Balkenende zelf? Die wist natuurlijk weer van niks…

(Klik hier voor alle door RTL-Nieuws opgespoorde vertrouwelijke documenten).

 1. 2

  Wat ik echt, ECHT niet snap is de oorverdovende stilte, de dag nadat RTL de documenten naar buiten bracht.

  Er gebeurt he-le-maal niets, NIEMAND neemt het over of – erger nog – toont begrip voor het standpunt van Balkenende’s ministerie (Volkskrant 19/06, pagina 3).

  Begrijp ik werkelijk helemaal niets van, ook al vanwege o.a. die quote uit die email, bovenaan het artikel.

  Zijn alle parlementaire journalisten op vakantie? Zijn ze geintimideerd, zitten ze in Kamp Westerbork of opgesloten in de kelders van het marinecomplex in Amsterdam? En waar is de oppositie? Ik bedoel, met zulk nieuws zouden toch op zijn minst de SP of D66 of zelfs de PVV aan de voordeur van Algemene Zaken moeten gaan morrelen. Maar niets van dat al.

  Ik sta echt perplex. En hier leeft het kennelijk ook al niet.

 2. 3

  @kaj ja! alleen geenstijl doet er iets mee … hebben we een kans om balkie te wippen doet niemand iets … die man is echt van teflon.

 3. 4

  @kaj: Misschien is de aandacht zo weinig omdat het wordt gezien als een incident zonder duidelijke verantwoordelijken. Een schilder sterft tijdens een brand, tragisch ongeval. Maar wat het precies met Balkenende te maken heeft, ontgaat de meeste mensen. Mij is het eerlijk gezegd ook nog niet helemaal duidelijk.

 4. 5

  @ultrabas, #4:

  It’s not the act, it’s the cover-up.

  Ambtenaren van Algemene Zaken hebben geprobeerd een pijnlijke zaak in de doofpot te stoppen. De politiek verantwoordelijke minister, Balkenende, heeft de Kamer verteld dat er niets aan de hand was.

  Nu blijkt uit de RTL-documenten dat AZ-ambtenaren wel degelijk geprobeerd hebben de zaak in de doofpot te stoppen.

  Dat blijkt dus ook uit deze quote:

  “Het onbehagelijke gevoel bestaat dat het rapport of de inhoud naar buiten komt op enig moment naar buiten komt en schade gaat opleveren voor de minister en/of de minister-president. Ik kan proberen om je uit te leggen wat daarmee wordt bedoeld maar ik denk dat jouw politieke antenne zodanig ontwikkeld is dat die uitleg niet nodig is.”

  Dit is cruciaal. De politiek verantwoordelijke minister-president heeft juist, tegenover de hele Kamer, ontkend dat er moedwillig geprobeerd is een zaak — waarbij iemand is omgekomen — in de doofpot te stoppen. Of dat nu komt doordat zijn eigen ambtenaren tegen hem gelogen hebben of niet, dat maakt niet uit. Het is een politieke halszaak.

  Het betekent sowieso dat Balkenende zijn eigen ministerie niet in de hand heeft, of weet wat er speelt.

  Ministers en staatssecretarissen zijn voor minder afgetreden.

  Ik begrijp niet waarom door de wol geverfde parlementair journalisten dit niet zien (op Frits Wester en zijn collega’s na dan).

 5. 6

  @Ultrabas; ik ben ook totaal niet in staat om hier een politiek schandaal in te zien; hoe graag ik ook zou zien dat JP de MP nou eens zijn biezen zou pakken.

  Volgens mij wordt dit voornamelijk uit de wind gehouden omdat de mensen om JP heen, het gevoel hebben dat het wel eens zou kunnen zijn dat mensen het gevoel hebben dat JP mogelijkerwijs geassocieerd zou kunnen worden met iets onoorbaars. Je vraagt je af in welke wereld dat soort mensen leven, want het gekke is, dat dat dezelfde mensen zijn die JP niet tegenhouden op het moment dat hij een kapper voor de rechter sleept, of een krantje die een spoof over hem publiceert.

 6. 7

  @5 Ik vind het eigenlijk wel een mooi voorbeeld van effe normaal doen. Het is een zeldzaam verschijnsel in de politiek, maar toch blij dat ik het eens een keer zie.

 7. 8

  @2: Het lethargische van het Nederlandse volk en de pers verbazen me al veel langer. Of eigenlijk ook weer niet: we hebben een volgevreten buik en verder best veel luxe. De bestuurlijke elite komt overal mee weg. En blijkbaar is een stem op een luid schreeuwende proleet die van alles belooft de enige soort protest waar men nog fut voor heeft. Misschien moeten we gewoon eens een paar honderduizend Iraniërs hierheen halen, die weten nog wel wat protesteren en actie is.

 8. 9

  JP heeft meerdere van zulke uitglijders op zijn naam staan. Ik herinner mij nog een lange debatnacht in de Tweede Kamer, tijdens welke Balkenende urenlang volhield dat minister Rita Verdonk politiek niet geconsulteerd was over het compromis rond de paspoort-kwestie van Ayaan Hirsi Ali-Magan. Maar uiteindelijk om 03:40 in de ochtend tussen neus en lippen door zei dat er wel degelijk overleg was geweest met Verdonk, “omdat het iets was waar de minister mee zou moeten kunnen leven”.

  Uren, dagen, wekenlang was er dus sprake van een cover-up. De minister-president hield vol dat iets niet gebeurd was, maar gaf uiteindelijk (en per ongeluk) toe dat dit wel degelijk het geval was geweest. Hij had dus gelogen tegen de Tweede Kamer, wat reden was voor D66 om uit het kabinet te stappen.

  L’histoire se repete.

 9. 11

  @5: ministers en staatssecretarissen zijn voor minder afgetreden, dat wil ik nog wel geloven (hoewel ik een mooi voorbeeld niet zou versmaden), maar ik kan me niet voorstellen dat er ooit een minister-president over zoiets is opgestapt.

 10. 12

  @Ultrabas, #11

  Voor alles is een eerste keer!

  Ministers die aftraden ivm politieke verantwoordelijkheid voor wat hun ambtenaren deden: ik noem een Van Thijn & Hirsch Ballin (i.v.m. IRT-affaire, politieambtenaren die hun eigen gang gingen).

 11. 13

  In elk geval zijn er een paar ambtenaren dichtbij Balkenende grof de fout ingegaan en heeft Balkenende met de opmerking over een “onvoldragen” rapport de Kamer op het verkeerde been gezet. Je mag van hem verwachten dat de ambtenaren in kwestie hangende een onderzoek geschorst worden en dat hij de Kamer uitlegt wat hij wel en niet wist over de oorzaak van de onvoldragenheid.

  Mocht hij op de hoogte geweest zijn dan is dat wel degelijk iets waar aftreden aan de orde kan komen. Hij heeft dan immers willens en wetens een zorgvuldige rechtsgang gefrustreerd.

 12. 14

  Het is volkomen terecht dat het rapport in de kast gebleven is. Uit de correspondentie blijkt duidelijk dat er geen wetenschappelijk verantwoord rapport gemaakt KAN worden wegens ontbreken van testmateriaal.
  Leest er niemand meer?

 13. 15

  Zwilkje: het rapport an sich is niet het probleem, het achterhouden ervan wel. Als je kunt uitleggen dat het nooit een wetenschappelijk verantwoord resultaat kan hebben, zou dat niet nodig moeten zijn. Hier is een rapport achtergehouden om strategische redenen.

 14. 16

  @2: Kaj, volgens mij is de stilte vrij simpel te verklaren. Op de eerste plaats is de bron RTL Nieuws. In de praktijk betekent dit dat de scoup zelden door de omroepen en dagbladen wordt overgenomen (met uitzondering van Telegraaf en AD). Kinnesinne heet dat.

  Ten tweede zitten weinig partijen nu te wachten op een vallend kabinet, want dat betekent verkiezingen en dan… juist. Kortom, democratie ten top in dit land.

  By the way, ook het commentaar van Sargasso is natuurlijk flut.

 15. 17

  Wat een geklets. Deze email en correspondentie zegt niets.

  Er blijkt alleen maar dat een rapport nog niet klaar was en gezien het gevoelige karakter vooralsnog niet moest uitlekken.

  Er kan nog steeds wat aan de hand zijn, maar alleen als:

  1) het uiteindelijke rapport nooit gepresenteerd is.

  of 2) doelbewust onwelgevallige conclusies die ook echt hard te maken waren uit het eindrapport verwijderd zijn.

  Ik sluit niet uit dat het laatste het geval is geweest, maar dit bericht an sich is een storm in een glas water

 16. 18

  @15

  “Hier is een rapport achtergehouden om strategische redenen.”

  Nee, omdat het niet af was. Het is geen rapport, het is een concept-rapport.

  Stel je de volgende situatie voor: concept komt naar buiten. Stevige conclusies over wandbekleding. Schilder wint proces tegen staat en Balkie treedt af.

  Dan worden extra testen gedaan op wandbekleding. Hmm verrek, theorie klopt niet. Wel brandbaar, maar toch niet zooo brandbaar.

  Oeps.

 17. 19

  @kaj en peter

  Het commentaar in de NRC gisteren ging ook over deze kwestie.
  De conclusie was duidelijk: achterbaks gedrag van topambtenaren onder verantwoordelijkheid van Balk.

  Overigens krijgt RTL in het commentaar alle credits voor het openbaar maken van het rapport. Met de kinnesinne valt het dus wel mee.

 18. 21

  Nee.

  LordFlash kan lezen en wenst niet mee te doen aan lezen wat men wil lezen.

  Als een uiteindelijk rapport gepresenteerd is is niet per definitie is iets achtergehouden.

 19. 22

  Goh, wat een verrassing! Balkenende die liegt? Het kan toch niet waar zijn? Hij is toch een man van waarden en normen?

  Enfin.

  Ja, het is een schandaal, maar het schandaal is groter: niet alleen die ene pannelap staat in brand, het hele huis fikt als een fakkel.

 20. 23

  Een kleine voorspelling van de vergadering 2e Kamer 23 juni

  1) Balkenende wist van niets, want die leest zijn brieven niet (mrt 2008); en tekent zich vrij
  2) SG Wim Kuijken wist ook van niets, want wat zijn voormalige baas niet doet, hoeft hij ook niet; en tekent zich vrij
  3) Het rapport was “onvolkomen”, dus de conclusies uit dat concept stellen niets voor; vanwege de “gekke” inhoud dus terecht weggemoffeld, Reijman heeft geen verstand van zaken
  4) De landsadvocaat behartigde de belangen van de Staat, valt buiten de WOB, en hoeft niet mee te werken aan de oproep van JP om alle stukken te openbaren, omdat hij geen ambtenaar is; en tekent zich vrij
  5) RTL Nieuws beweert maar wat uit mediageilheid en sensatiezucht
  6) de oppositie in de 2e Kamer blaat nog wat en is boos, maar heeft NIETS te vertellen omdat ze in de minderheid zijn;
  7) JP en Hirsch blijven hameren op de brand zelf en weten effectief de aandacht af te leiden van hun topambtenaren
  8) Wilders tikt als enige een motie van wantrouwen de 2e Kamer in en wordt uitgelachen
  9) En gaat over tot de orde van de dag
  10) Welterusten Nederland

  Nawoord:
  1) Het OM in R’dam wordt weggepromoveerd
  2) Reijman krijgt nooit meer fatsoenlijk werk
  3) RTL Nieuws komt nooit meer bij JP over de vloer