Quote du Jour – Nog even niet

Quote du JourAlcohol onder de 16, nog even niet

Dit is de nieuwe slogan waarmee het alcoholgebruik onder jongeren vanaf vandaag (pdf) aangepakt wordt.
Afgezien van het traditioneel verschrikkelijk betuttelende toontje, geeft het gelijk ook de hypocrisie aan die in onze samenleving zit.
Alcohol is een drug, punt. Als je “officiele” harddrugs verkoopt, levert dat snel een paar jaar cel op. Als je alcohol verkoopt aan jongeren levert dat omzet op.
De wet biedt alle ruimte om kroegbazen en feesttentuitbaters aan te pakken wanneer in hun gelegenheid alcohol geschonken wordt aan jongeren onder de 16.
Maar nee, dat zou de industrie teveel schaden. Dus proberen ze jongeren voorzichtig uit te leggen dat alcohol niet goed is voor “je lichaam dat nog in ontwikkeling is” en proberen ze begrip te kweken voor het feit dat je middels legitimatie moet kunnen aantonen dat je oud genoeg bent.

Voelt u de aanstaande enorme omslag in het denken van jongeren en hun ouders m.b.t. alcohol? Ik niet.

 1. 2

  Hahahaaha

  Iemand hier heeft ook vast ergens gelezen dat alcohol ook een normaal bijproduct is van het verteren van fruit in onze maagjes. Even uitbreiden dus met: fruit, nog even niet!

  Wat een heerlijke verspilling van belastinggeld…

 2. 3

  Alcoholgebruik door jongen pubers neemt toe, met gezondheidsrisico´s. Alcoholgeweld is een serieus probleem. Geheel verbieden van alcohol is geen optie. dan zal je toch in elk geval in voorlichtende zin iets moeten doen?

 3. 4

  Iemand hier heeft ook vast ergens gelezen dat alcohol ook een normaal bijproduct is van het verteren van fruit in onze maagjes.

  Oh vandaar dat ik altijd in een delirium raak na het eten van de gezonde appels, druiven, etc… Maak geen echt dwaze opmerkingen @Chinaman. Het staat niet.

  Overigens zie ik ook geen omslag. Dit soort acties zijn er eens in de zoveel tijd en het helpt nooit. En inderdaad, zolang alcohol niet op dezelfde plaats als drugs wordt geplaatst zal het ook vechten tegen de bierkaai zijn.

  Aan de andere kant: als alcohol werkelijk een harddrug gaat worden dan moet ik mijn geliefde rode drankje van gegiste druiven missen. En dat staat me toch ook niet aan.

 4. 5

  @Quintana: Waarom is in het geval van alcohol (voor jongeren) voorlichting voldoende en in het geval van hard drugs gevangenisstraf en hard vervolgingsbeleid voor dealers gewenst?

  Natuurlijk is voorlichting gewenst. Maar doe het dan goed. Niet dit softe gedoe.

 5. 6

  Naast dat natuurlijk alle Marokkanen dienen te worden uitgezet ter bestrijding van de veel kleinere groep raddraaiers, moet er ook maar een verbod op Alcohol komen. Een erg groot deel van alle geweldsmisdrijven en verkeersongelukken ontstaan doordat er alcohol in het spel is. Aangezien dit niet te voorkomen is, moeten we dus maar alcohol bannen. En niet alleen voor onder 16, maar voor iedereen. Maar goed, je moet ergens beginnen natuurlijk en ter opmaat eerst maar eens een vrijblijvende mentaliteitsverandering!

 6. 7

  En stel nu dat alcohol, sigaretten en koffie niet bestonden en ik deze producten op de markt zou willen brengen. Dan zuden ze toch nooit goedgekeurd worden door de Voedsel en Waren Autoriteit? En over marihuana voor medicinaal gebruik wordt al zo moeilijk gedaan. Wat Steeph zegt, er wordt met twee maten gemeten.

 7. 8

  Verkoop van hard en “soft”drugs is ook omzet van enige omvang meen ik.
  De wet doet meer dan U suggereert @Steeph. Uitbaters worden zeer streng aangepakt. Bij grootschalige festivals lopen er altijd ambtenaren rond die in de buurt van de tappunten rondhangen om te zien of de wet wordt overtreden en na 1 overtreding gelijk naar de organisatie gaan, een boete uitschrijven en een waarschuwing geven die niet mis is. Ze gaan soms wat te ver die ambtenaren. (eigenwaarneming) Als overduidelijk zichtbaar is dat een jongere van 15 het glas bier aanpakt en DIRECT doorgeeft aan pa die vlak achter hem staat wordt dat gezien als een delict.

 8. 9

  @larie: Ik denk dat het aanpakken van “uitbaters” sterk plaatsgebonden is. Valt vaak onder gemeentelijke verantwoordelijkheid. Dus ik weet niet of jouw observatie wel voor heel NL geldt.

 9. 10

  Oh vandaar dat ik altijd in een delirium raak na het eten van de gezonde appels, druiven, etc…

  Delerium tremens is een onthoudingsverschijnsel.

 10. 11

  Dat is voor mij een onbekende uiteraard. Ik zie wel, zoals Spuyt12 in 1 schrijft, dat de tolerantie afneemt, er is duidelijk een verandering gaande. Bij mij ook en als ik het zo bezie op en rond de schoolpleinen daar ook. Heftige blowers zo tussen de middag staan apart en dat zegt wel iets.

  Tussen haakjes is “toontje” ook niet betuttelend ;) klinkt zoals vrouwtje (man wat kan ik me aan iemand die vrouwtje zegt ergeren, legio kerels doen dat). U niet dat voel ik wel.

 11. 13

  Tja, ik hoorde Balkenende vlak voor de verkiezingen inderdaad zeggen dat hij wilde dat mensen strenger worden aangepakt als ze alcohol aan jongeren verkopen dan nu het geval is. Dan denk ik meteen: aha, want de regering die nu aan de macht is en daar NIET voor gezorgd heeft, staat onder leiding van: …. ?
  Geeft meteen aan hoe serieus die doelstelling is; als hij er echt iets aan wilde doen had hij dat de afgelopen 7 jaar ook wel kunnen doen.

 12. 17

  Steeph, kleine correctie : De verkoop van alcohol aan minderjarigen levert niet alleen omzet op, maar ook accijnzen en de overheid wil die inkomsten eigenlijk niet missen. Daarom wordt zo’n campange gestart met de lieve tekst ” ..nog maar even niet”.

  De tekst had ook kunnen luiden: “je bent een rund als je met alcohol stunt.”

 13. 18

  “Alcohol onder de 16, nog even niet”
  Wat een flut slogan, met dank aan Hoogervorst.

  “Drank maakt meer kapot dan je lief is” klonk dan toch wat indrukwekkender.

 14. 19

  Keihard aanpakken die hap! En dan ook gelijk 5 jaar werkkamp in de Achterhoek voor elk mp3tje waar ze geen rechten voor betaald hebben.

  Maar wat er hier mis is, is dat dit een reclamecampagne van de STIVO is. Dat ze de mensen die die rotzooi juist willen verkopen. Maar ja, zo denken die Verhagen types er weer goedkoop vanaf te komen. Laat de industrie zelf de preventie campagnes opzetten. Want zij hebben er tenslotte verstand van, toch? Niet dus.

  Gewoon een opvolger zoeken voor Joep van ’t Hek die Buckler vakkundig om zeep heeft geholpen. Nu is er iemand nodig die die breezer cultuur aan gort slaat.

  Bekijk het zoals roken. Dat loopt nu ook terug door gerichte acties die het gebruik lastiger maken, en de gebruikers stigmatiseren.

  Dus gewoon breezers verbieden op plekken waar de jeugd het koopt. Simpel en doeltreffend. Als je voor de verkoop van cocaine mensen het gevang in durft te sturen, vind ik niet dat je over vrijheid moet gaan zeuren als je op bepaalde plekken geen alcohol mag verkopen.

 15. 20

  @HansR:

  My bad, ik maakte een aanname dat je dat bedoelde.

  @larie:

  Ik ken hem al te goed, geserveerd in de originele glazen met roze olifantjes :)

 16. 21

  Geen kind vindt een traditioneel alcoholproduct lekker. Daarom is er ook ooit de Breezer en andere zoete alcoholische troep bedacht.
  Je eerste biertje drink je omdat je het stoer vindt. Ik zie nog zo mijn vriendjes en klasgenootjes voor zich die snel na de afdronk van hun biertje kwampachtig hun niet-lekker-grimas probeerde te verbergen met een zo stoer mogelijk gezicht (ikzelf dronk nooit voor de spiegel, dus van mezelf heb ik het nooit gezien).
  Daarom: Zoete gemakkelijk te drinken troep de supermarkt uit (liefst helemaal uit de wereld, maar misschien gaat dat lastig), en het stoere imago van alcohol doorbreken. Vooral door dronkenschap te stigmatiseren en uncool proberen te maken, zoals dat al in bepaalde mate goed is gelukt met nicotinecomsumptie.

  Nog-even-niet-campagnes maken alcohol alleen maar stoerder.

 17. 22

  @21: Dan doen ze het toch hetzelfde als wij vroeger? Een sneeuwwitje (7up + bier) bestellen. Werd bij ons vroeger als acceptabel gezien voor 12+ ers. Uiteraard werd er wel goed opgelet (sociale controle) dat de consumptie binnen de perken bleef (1 a 2 voor de 12-jarige, 3-4 voor de 15-jarige) en je kreeg het alleen op bijzondere gelegenheden. Mooier kan het niet. Krijg je ook niet van die idiote bingedrinking zoals in de VS onder de jongeren, waar het strikt verboden is.

  Gewoon langzaamaan wennen, leren het prettige effect (tikkeltje aangeschoten) van het vervelende (straalbezopen, niet weten wat je doet, kotsen en de volgende dag kater) te onderscheiden en de grenzen leren kennen.

 18. 25

  Klopt het was sinas met bier en pas veel later begreep ik, net zoals de engelse teksten van liedjes die ik meezong, wat het betekende (Shandy). Van sommige liedjes heb ik dus twee versies van in mijn hoofd.

  zjonnie iesuzjokuh..hiesebur
  ferriefunnie zjokuh..hiesebur

  (The Everly Brothers )

 19. 26

  @larie: Sommige liedjes zing ik nog steeds op die manier mee als ze eens voorbij komen op de radio, ontdek ik soms. Zolang je er niet bij nadenkt, gaat dat prima. Op het moment dat je beseft dat je in het brabbelengels aan het zingen bent is het meteen over. Dan ga je je afvragen wat ze nu eigenlijk zingen en vaak duurt het nog wel even voor je daar helemaal uit bent.

 20. 27

  De slogan heeft mijns inziens de impliciete boodschap, op je 16e en 364 dagenste (?) nog even niet, maar als je 17 bent mag je van de overheid he-le-maal los.

 21. 28

  @Bismarck:

  Krijg je ook niet van die idiote bingedrinking* zoals in de VS onder de jongeren, waar het strikt verboden is.

  Hou toch eens op met je stereotypes over de andere kant van de oceaan! Alcoholisme onder jongeren – met de bijbehorende vechtpartijen op zaterdagavond in het uitgaanscentrum – is een véél groter probleem in Nederland dan in Noord-Amerika. Waarom? Daar krijgen de uitbaters gewoon straf als ze schenken voor onder de 18- (of 21-) jarigen, hier hooguit een boete (in het geval het niet gedoogd is).

  [size=3]*Bingedrinking is trouwens in Engeland, einstein. [/size=3]