Quote du Jour | Nobelprijzen, gedrag en Corona

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

© Sargasso logo Quote du Jour

Statisticus Casper Albers schrijft in een fraaie column over de tragiek dat er maar drie wetenschapsgebieden zijn die een eigen Nobelprijs hebben, als metafoor voor het gebrek aan aandacht dat andere wetenschappen vaak ten deel valt:

Leuk voor deze drie vakgebieden dat er een prijzenfestival is. Maar de filosofen, wiskundigen, biologen, sociaalwetenschappers en geesteswetenschappers komen er bekaaid van af. Op zich is het geen probleem dat er voor andere vakgebieden geen Nobelprijs is, maar het is wel een probleem dat de media doen alsof natuur-, schei- en geneeskunde (en een beetje economie) de enige wetenschappen zijn die ertoe doen.

Dat gebrek uit zich ook in de huidige coronacrisis. Het Outbreak Management Team bestaat volgens de website uit ruim veertig personen. Ze hebben allemaal een medische en/of biologische achtergrond en werken in ziekenhuizen, bij universiteiten en de KLM. Er zit geen enkele gedragswetenschapper bij.

Dat terwijl de crisis inmiddels met name een gedragscrisis is. We weten precies wat we moeten doen om veilig te leven – afstand houden, handen wassen, mondkapjes op – maar het lukt ons niet om dat te doen.

En zo benadelen we onszelf.

Reacties (1)

#1 Arduenn

maar het lukt ons niet om dat te doen.

Kom op, gedrags’wetenschappers’. werk aan de winkel. Bewijs jullie zelf eens.