Quote du Jour | Nieuwe verkiezingen

SargQdJ09“Als dat niet lukt, zijn nieuwe verkiezingen daarna niet uit te sluiten.” (Nederlands Dagblad)

Geert Wilders sms-t maar weer eens naar de media. Als het vormen van een kabinet op basis van Rutte’s concept-regeerakkoord niet lukt moeten er wat hem betreft nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Volgens Maurice de Hond zou de PVV met 34 zetels nu de grootste partij worden. De VVD zou er 25 krijgen en het CDA 15. Dat maakt in totaal 74 zetels…

 1. 1

  Dat vinden andere partijen dus niet zo’n goed idee.
  Het onderhandelingsspel is delicaat, waarbij te snel toegeven electoraal desastreus kan uitpakken, maar te veel eisen kan zorgen dat je buiten de regering staat.

 2. 2

  Wilders wil dus aansturen op nieuwe verkiezingen om zijn zetelwinst te gelde te maken, maar loopt het gevaar zijn hand te overspelen. Politiek op het niveau van Deal or no Deal dus.

 3. 3

  We maken er geen fruitautomaat van. Net zolang verkiezingen houden tot het gewenste resultaat is bereikt. Bovendien zijn er op 2 maart 2011 al statenverkiezingen; over minder dan 7 maanden. Wordt spannend.

 4. 6

  Wie dat zegt, begrijpt het staatsrecht in Nederland niet. De kamer wordt gekozen, de koningin benoemt de regering. Dat de koningin daar een beetje voorzichtig mee omgaat, zodat de samenwerking tussen de kamer en de regering goed is, en zij niet meteen naar huis gestuurd wordt, a la.

 5. 7

  Wacht even: er moeten nieuwe verkiezingen uitgeschreven worden omdat een aantal ‘partijen’ ’t niet lukt om over hun eigen partijpolitiek heen te kunnen kijken? En 2 van die partijen hebben zogenaamd vrijheid en democratie hoog in ’t vaandel?

  Luisteren naar ‘Het Volk’ is nog nooit zo gevaarlijk geweest. Jan-met-de-pet huilt, Jan-met-de-pet lacht.

 6. 8

  @ 2 inderdaaad, Geert kan net zo goed voorstellen om van de formatiebesprekingen een kansspel/real-lifeshow te maken gepresenteerd door Beau en Gerard Joling. Meer transparantie en een kansspelelement in de formatie zal zeker uitkomst bieden!

 7. 9

  @su: wilders weet ook dat z’n Prozess er ergens rond deze dagen aan zit te komen. Dat moet ‘m toch al snel toch een zeteltje of twee, drie extra geven.

 8. 10

  Prima, laat Wilders met zijn PVV maar een regering vormen, als die als grootste uit de bus komt.

  Als grootste partij kun je dan je sociaal-economische standpunten overeind houden, alsmede je zorgen voor dierenwelzijn, de AOW-leeftijd van 65 en het lagere bedrag aan bezuinigingen. Ik ben benieuwd of de VVD dan nog interesse heeft om de tweede viool te spelen voor alleen maar het behoud van de HRA, snelwegen en immigratie/integratie.

  Ongetwijfeld zal Wilders die punten waarin hij verschilt met de VVD snel weer overboord kapsijzen, want meer dan electorale lokkertjes zijn dan niet gebleken.

  Met andere woorden, je komt dan weer in hetzelfde schuitje terecht als nu, alleen dan mogelijk zonder de minieme meerderheid voor rechts, maar weer met gedonder binnen het CDA (wel/niet meedoen).

  Na een maandje informatie zal blijken dat de rechtse combi weer niet gaat lukken en zal de tweede partij aan zet zijn: ofwel de VVD (met herhaling van zetten, dat gaat dus niet lukken over rechts) ofwel de PvdA. En met een beetje mazzel hebben we voor de kerst een Paars+kabinet, inclusief CDA.

  Laat maar komen die verkiezingen.

  Mvgr – B

 9. 13

  Het volk kiest, volgens democratische traditie, 150 volksvertegenwoordigers, en dan gaat zo’n volksvertegenwoordiger zeggen dat de uitkomst hem niet bevalt en dat we het maar opnieuw moeten doen? Rare man, die Wilders, erg raar.