Quote du Jour – Niet meer herinneren

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Quote du Jour“Ik ben niet van alle aandacht dus ik dacht bij mezelf: welke Zomergast kan ik me nog herinneren van twee jaar geleden. Ik kon niemand bedenken. Een geruststellende gedachte, want zo zal het mij ook wel vergaan.” (deStentor)

Dit zei socioloog Willem Schinkel (31) vooraf aan zijn optreden in VPRO’s Zomergasten. De tijd zal ons leren of we over twee jaar Schinkel’s optreden nog herinneren. Maar ik persoonlijk vond zijn observaties over de “hypochondrische maatschappij” zeker de moeite waard. Dat we leven in een maatschappij die te veel doet aan zelfanalyse en zich allerlei kwalen aanpraat blog ik hier regelmatig als het maatschappelijke gemekker over allochtonen en “de macht van Brussel” weer eens aanzwelt. Het komt mij steevast op volkse reprimandes te staan en ben binnen tien comments alweer mijn Ivoren Toren ingebonjourt, afijn dat is dan mijn zelfverkozen lot.

Maar terug on-topic: welke Zomergast(en) aller tijden herinnert u zich nog?

Reacties (36)

#1 Quartz

Die met Bolkestein. Heel lang geleden.
Had ie, heel schattig, zelf Afrikaanse muziek onder een natuurfilm gezet. Vanwege zijn Shell-tijd in Nigeria dacht ik.
En zonder er veel van te begrijpen vond ik Adriaan van Dis heel fijn om naar te kijken, als jong broekie.

 • Volgende discussie
#2 Martijn

“Dat we leven in een maatschappij die te veel doet aan zelfanalyse en zich allerlei kwalen aanpraat”

Dat is dan wel weer het voordeel van de Duyvendak-affaire: al die beelden van de krakersrellen komen meer boven, waardoor ik mij gesterkt voel in mijn bewering dat de Vogelaarwijken anno 2008 een luxeprobleem zijn vergeleken met wat je toen vond in wat nu onbetaalbare yuppenwijken zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Carlos

Tja maf die Bolkestein herinner ik me ook.
verder: Lydia Rood (“toen Ajax won was er even geen racisme in de stad”)
Leon de Winter (“the good force”)
Robbert Dijkgraaf (koos voor fragment Spongebob )

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 InvertedPantsMan

Hoe interessant het ook is ik kan op een zondagse zomeravond dus niet uren tv kijken. Die paar maanden dat je in dit land ’s avonds buiten kan zijn doe ik dat natuurlijk ook. Als ze nu eens rap over zouden stappen naar wintergasten zou ik er meer van mee krijgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Quartz

En Ayaan.
Kan me alleen haar enorme kraag herinneren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Taco Zip

Tom Lanoye, Kristien Hemmerechts, Theo Maassen (Bill Hicks!), Tom Barman, Halina Reijn, Joep van Lieshout.
En Bolkestein die het consequent over het ‘Tanganyika’ had.
Verder heb ik een waardeloos geheugen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 MS

Ik heb dat ook, IPM. Ik ga geen hele avond zitten kijken naar iemands leukste TV-momentjes.

Wat mij overigens wel verbaasd is dat je vaak hoort dat men geen tijd meer heeft om dit of dat te doen (Boeken lezen, zelf stoofvlees maken, noem maar op) maar wel hiervoor tijd heeft kunnen uittrekken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Laurent

Tegenwoordig ken ik zowel de zomergasten als de presentatoren helemaal niet meer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 rudy

Hans (of was het Wim) Anker en Linda de Mol

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 ijsbrand

Willem Breuker, en zijn keuze om telkens weer even Gerard Cox belachelijk te maken.

Karel van het Reve, omdat Zomergasten toen nog de hele avond duurde, en er gewoon een hele aflevering van een TV-serie [Brideshead Revisited] getoond kon worden.

Hugo Claus, om diens wens een delen van een live voetbalwedstrijd te tonen tijdens het gesprek. De WK was bezig!

Rudy Kousbroek, in zijn tropenpak, tijdens de tweede helft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 ijsbrand

Het was ‘The Glittering Prizes, niet ‘Brideshead Revisited’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Willie

en Katja Schuurmans.
Maar vraag me niet wat ze allemaal gezegd heeft… ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Joost

Vond Willem Schinkel een van de meest gedenkwaardige Zomergasten van de afgelopen jaren. Het gebeurt me niet vaak dat ik een aflevering van begin tot eind geboeid zit te bekijken.

Ik bewaar goede herinneringen aan Hugo Brandt Corstius, Robbert Dijkgraaf, Leon de Winter (in combinatie met Joris Luyendijk), Alex van Warmerdam (die kwam met een eskimo die het zijn hele leven zo koud had gehad), Hafid Bouazza. Ik bewaar uitermate slechte herinneringen aan Maria Goos, die voortdurend filmpjes over het gepeupel wilde laten zie, om daar vervolgens in het gesprek op af te geven. En Ayaan Hirsi Ali, wie herinnert zich die aflevering niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Stijn

Van de voorgaande jaren is Robbert Dijkgraaf de eerste die me te binnen schiet, vanwege de aanstekelijke hartstocht voor zijn vak.
Verder Britta Böhler en Alexander Rinnooy Kan, interessante mensen.

Ik realiseer me nu dat ik verder vooral een paar mensen onthouden heb die voor mij in dat programma door de mand vielen: Linda de Mol, de gevangene van een soort symbiose met de publiciteit (ze leek niet met en niet zonder te kunnen); Leon de Winter met zijn naïeve indeling van de wereld in good guys en bad guys; Anna Enquist, die de wereld door een wel erg eenvoudige psychologie leek te bekijken, en misschien nog meest van al: Youp van ’t Hek die over elke grap zei dat hij het toch echt heel serieus meende, en elke serieuze poging van de interviewer afdeed met een grap. Daardoor bleef hij volstrekt achter de dijk, en oninteressant.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 JSK

Jeetje zeg, wat lijkt die Willem van Schinkel mij eikel. En dat boek van em, precies in de markt gebracht voor de linkse burgerij van Amsterdam en Utrecht die vindt dat het plebs niet zo achterlijk moet doen.

De man heeft trouwens 5 jaar over een studie en 5 jaar over een doctoraal Sociologie gedaan. ‘Briljant’ zou ik het (hem) niet willen noemen. Maar ik heb het boek niet gelezen, dus wie weet..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 rene

Net als voor Joost is Willem Schinkel ook één van de weinigen die mij langere tijd heeft weten te boeien in deze tijden van immer aanwezige internet-verstrooiing. Hoewel ik dit seizoen ook Plasterk uitgezeten heb…

De aflevering van volgende week ga ik niet alleen niet uitzetten maar zelfs niet aanzetten.

Alexander Rinnooy-Kan was trouwens wat mij betreft juist iemand die door de mand viel als een uiteindelijk volstrekt nietszeggend persoon.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 rene

(bah, slachoffer van mijn eigen symmetrie grapje. uitzitten)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 jb

Ik heb zo’n slecht geheugen (zeker voor namen), dat ik nog wel weet een paar uitzendingen interessant gevonden te hebben, maar geen idee meer heb om welke persoon het ging (en ook niet wat ze gezegd hebben)…
Ik heb wel meer gemaakt dat, zelfs, bij een relatief interessante TV uitzending (wat weinig voorkomt), ik een en ander veel eerder kwijt ben, dan na lezing van een boek. Ligt dat aan mij, aan het medium, of aan het gegeven dat TV zodanig gemaakt wordt dat de kijker geheel passief blijft?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 girl on the run

Hani Abu-Assad met Joris Luyendijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 GB

Robbert Dijkgraaf. Ongelooflijk boeiend en prachtige filmpjes (o.a. “Powers of 10”).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 rene

@ GB: Nu je het zegt. Maar je moet het inderdaad wel zeggen want uit mezelf herinner ik me ook ongeveer alleen nog Submission…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Plofkip

Carlos doet aan, bij gebrek aan eigen inhoud, aan het parasiteren op andermans intellect. Misschien kan je hyves vriendjes met Schinkel worden? Dan denken mensen misschien dat jij ook wat te vertellen hebt!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 mark

Pff plofkip, je wordt een beetje (erg) sneu nu. Als je verliefd bent op Carlos mag je het gewoon zeggen hoor. Wie is hier nu de parasiet? Zie je laatste drie “bijdragen”:

Plofkip
Carlos doet aan, bij gebrek aan eigen inhoud, aan het parasiteren op andermans intellect. Misschien kan je hyves vriendjes met Schinkel worden? Dan denken mensen misschien dat jij ook wat te vertellen hebt!
From Quote du Jour – Niet meer herinneren, 2008/08/25 at 1:25 PM 2008/08/25

plofkip
Carlos, waar is de analyse?
From Joe Biden wordt het niet, 2008/08/24 at 9:57 AM 2008/08/24

Plofkip
Jaja Carlos, wat moet het lollig zijn om met jou in de kroeg te hangen zeg…
From Zomerquote – PLANECRASH MADRID, 2008/08/21 at 12:45 PM

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 mark

Was aardige Zomergasten idd. Vond vooral Heijne prima op dreef. Battlestar Galactica was prachtig gekozen.

Die uit het verleden zijn akelig snel vervlogen. Goldtschmidt en Dijkgraaf. Rinnooy Kan. En natuurlijk de Monsterfotzen van Hemmerechts.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 ALO

Het beste herinner ik mij de uitzending met Kader Abdolah. Hij gebruikte de uitzending om op breedsprakige (en fraaie) wijze zijn verhaal te vertellen. Van Dis werd steeds wanhopiger in zijn pogingen de lijn van het verhaal te illustreren met de TV-fragmenten want er is natuurlijk wel een soortement van spoorboekje. En Kader werd een beetje boos omdat hij steeds geïnterrumpeerd werd.

De uitzending van gisteren was fraai door dat ik 2 heren zag die 3 uur lang de dilemma’s over systemen bespraken die Gödel allang had opgelost. Of niet, het is maar hoe je het bekijkt. Nu had Schinkel contact met een systeemdeskundige, dus op termijn zal hij het ook wel gaan snappen. Maar dan blijft van zijn theorie niet veel meer over.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 S’z

Ha die met Kader Abdolah had ik graag (terug)gezien !! Hij was ook weergaloos op de Belgische tv, recent.

Ceterum censeo Zomergastenconcept verwaterd, zelf dermate uitgehold dat ik er nog nauwelijks belangstelling voor wil tonen. Ze moeten veel meer vooraf aangeven welke fragmenten het gaan worden.

Een van de weinige die ik me nog goed herinner was Rob Scholte omdat die die zeldzame film van Keaton en Beckett heeft gebracht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 RB

Ik herinner mij Linda de Mol, omdat een zelfbewuste Joris (met opgestroopte mouwen. no less) het zo wonderlijk ongemakkelijk voor iedereen wist te maken. Dat deed een prettige plaatsvervangende schaamte bij mij laten bewerkstelligen die je niet elke dag wordt gegund.

Verder hernner ik me alleen Van Dis (als interviewer, meen ik). Die man veveelt altijd/nooit. Een en al dissonantie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 RB

Ja. En nu het mij zo door de strot wordt geduwd herinner ik mij Bolkestein ook.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Peter

GBJ Hilterman. Maar die herinner ik me zonder zomergasten ook nog steeds. Dat krijg je als kind van de koude oorlog.
Louis Andriessen. Herinner me daar verwachtingsvol naar uitgekeken te hbben omdat ik zijn muziek geweldig vond (vind). Viel me tegen wat hij te zeggen had. Maar dat komt vaker voor bij “grote” kunstenaars.
Daarentegen boeide Rob Scholte me meer.
Piet Vroon, die toen nog in redelijk goede doen was.
Tom Lanoye. Altijd een vermakelijke belg gevonden en met veel plezier twee boekjes van hem gelezen. Die avond maakte meer indruk en waarom weet ik echt niet meer. Dus die herinnering zal wel weer nergens op slaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Peter

En wanneer komt de uitslag in alweer zo’n aardige Sargasso lijst?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 El El

Kan me niet veel uitzendingen herinneren, behalve het smoelwerk van presentator Van Ingen. Ahhh ja, Swarttouw, Grunberg en Ian Kerkhof, die waren wel de moeite waard…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 clismo

Jan Wolkers.
Zijn boeken hebben me nooit zo kunnen boeien, maar als verteller was hij fantastisch door zijn aanstekelijke enthousiasme. Van het gesprek herinner ik me trouwens weinig concreets. Er zat een stukje over Marilyn Monroe in en er kwam iemand naar de studio met een wandelende tak of zo.
Wie de vragen stelde? Geen idee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Kadaver

Joris luyendijk zei aan het einde van de avond met Linda de Mol dat ze aan de hand van haar keuze fragmenten overkomt als een eenzaam persoon die altijd een masker draagt. Een week later was haar relatie over :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 rene

Ik ween voor hen die niet alleen de aflevering met Linda de Mol hebben gezien maar ‘m zich ook nog kunnen herinneren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 nico

Tsja, ik herinner mij Ad Verbrugge heel goed: Heideggeriaan en toch helder! Maar ik ben de enige, zo te zien…..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Aukje

Wie was de gast die de eerste aflevering van the Glittering prizes koos ? Ik kan me dit nog herinneren en heb jaren gezocht naar de aflevering, en nu is de hele serie op DVD te bestellen op Amazon. Maar wie was het ook alweer, niet Karel van het Reve volgens mij zoals ergens gesuggereerd wordt ?

 • Vorige discussie