Quote du Jour | Nederland, Italië en de belastingen

Serie:

© Sargasso logo Qjuote du Jour

Sergio Fabbrini, hoogleraar politieke wetenschappen en internationale betrekkingen te Rome, thans gast aan de Kennedy School of Government van de Harvard University in de Verenigde Staten, reageert op de starre houding van Nederland inzake de financiële hulp aan zijn land.

Zijn grief is dat de EU/Eurozone wel een monetaire politiek voert die landen kan dwingen in te grijpen in de staatsfinanciën, maar dat, als het om belastingen gaat, de lidstaten blijven vasthouden aan hun absolute soevereiniteit, Nederland voorop.

The Netherlands lies in third position, after Bermuda and Cayman, in the global fiscal paradises ranking for multinational corporations. As a tax haven, Holland allows multinational corporations to escape fiscal obligations towards the country where they are located. Fiat Chrysler moved to Amsterdam, saving 20-30 millions of euro annually due to the Italian state—money which would have been useful for improving the latter’s health services. The Netherlands has opposed any attempt by the commission to harmonise national fiscal rules in the EU single market.

Fabbrini erkent dat Italië

should be blamed for continuing to have unjustifiably high public debt. Italy’s current governing majority has lacked even the basic courage to eliminate unnecessary spending, such as that incurred by the previous government in bringing forward a reform which anticipated the retirement age.

That notwithstanding, the crisis caused by the coronavirus has nothing to do with the condition of these states’ public finances. Even with lower public debt, Italy would not have the resources to manage the economic and healthcare consequences of a crisis which is of ‘potentially biblical proportions’, as the former European Central Bank president, Mario Draghi, put it.

Solidarity comes from the need to deal with a common challenge, not from a generic declaration of principles. Hence the need to use supranational and not intergovernmental financial instruments. As the nine governmental leaders said [van de zuidelijke landen inclusief Frankrijk, JvD] ‘we need to work on a common debt instrument issued by a European institution to raise funds on the market on the same basis and to the benefits of all Member States’.

Het is tijd voor een flinke stap naar een gezamenlijke aanpak van gezamenlijke problemen, vindt Fabbrini

After all, how can we go on with a single monetary policy and 19 national fiscal policies?(…) Supranational fiscal capacity does not take fiscal sovereignty away from the states but serves to respond with common resources to common problems. This is the supranational perspective for emerging out of crisis.

 

Reacties (17)

#1 Bolke

Even with lower public debt, Italy would not have the resources to manage the economic and healthcare consequences of a crisis which is of ‘potentially biblical proportions’, as the former European Central Bank president, Mario Draghi, put it.

Die heeft Nederland ook niet, maar doordat Nederland WEL een gezonde huishouding heeft kan Nederland wel goedkoop geld lenen om de crisis te bezweren.

Dus

Solidarity comes from the need to deal with a common challenge, not from a generic declaration of principles. Hence the need to use supranational and not intergovernmental financial instruments. As the nine governmental leaders said [van de zuidelijke landen inclusief Frankrijk,JvD] ‘we need to work on a common debt instrument issued by a European institution to raise funds on the market on the same basis and to the benefits of all Member States’.

Is dus gewoon een poging om te teren om de arbeid van een ander, solidariteit werkt TWEE kanten op, Italie weigert al meer als 40 jaar halsstarrig om een fatsoenlijke huishouding te voeren ondanks ALLE waarschuwingen aan haar adres, en nu is er dus een economische tegenwind en schreeuwen ze om solidariteit.

Waar was hun solidariteit na de krediet crisis toen ze de kans hadden om te hervormen?
Toen kozen ze weer een populistische regering die wederom gratis geld beloofde en uitdeelde.

Nou laat ik de knuppel nou maar eens in het hoenderhok gooien :
Italie FUCK OFF!.

P.S.

issued by a European institution to raise funds on the market on the same basis and to the benefits of all Member States’

Dit is trouwens helemaal niet gunstig voor alle landen, in het gunstigste geval kost ons dit een hogere rente, in het slechtste geval kunnen wij hun leningen terug gaan betalen.

Maar wij gaan dus minimaal een hogere rente betalen.

  • Volgende discussie
#2 P.J. Cokema

@1: Even in dit perspectief:
In 2019 stond Italië in de top tien belangrijkste goederenleveranciers voor Nederlandse bedrijven en consumenten.
Aan de export naar Italië hield Nederland, na aftrek van de kosten van geïmporteerde goederen en diensten als input voor deze export, in 2016 circa 13,3 miljard euro over. Eén fikse Italiaanse boycot en weg 13,3 miljard euro….

En dan nog wat: aan dat noodfonds (ESM) waar Italië een beroep op wil doen (maar dan onder aangepaste, flexibeler voorwaarden) draagt Italië 17,9% bij, Nederland 5,7%. In euro’s: Italië heeft er 125.395.900.000 euro in zitten, Nederland 40.019.000.000 euro.
Die 1 miljard die Nederland nu wil geven om medische kosten te bestrijden zijn een schijntje van dat geheel. Een rotfooi…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Le Redoutable

Dat de EU de staatschuld limiteert is een puur noodzakelijke maatregel om stabiliteit van de Euro te garanderen. Voor de Euro vlogen in landen als Italië de nullen op de bankbiljetten erbij en daar mag je in een gezamenlijke munt geen andere landen in mee trekken. Die spelregels daar heb je voor getekend bij het aanvaarden van de Euro dus die moet je aanvaarden of uit de Euro stappen.

Interne “sovereignty” blijft buiten die spelregels gehandhaafd, wij mogen bepalen hoe wij belasting heffen net zo goed als hun mogen bepalen hoe ze het uitgeven, aan basis inkomens en vroegpensioen bijvoorbeeld. Als zij ons met onze belastingen gaan bemoeien, moeten wij ons ook met hun uitgaven bemoeien, is dat werkelijk wat ze willen? De Italianen zijn zelf wereldkampioen belastingontduiking, bedrijven als Fiat hebben daarbij decennia enorme subsidies gehad, dat is ook belasting korting. Dat zijn ons ook maar iets daarover verwijten is dus volkomen hypocriet, net zo hypocriet als de Duitsers in de krant verwijten fout te zijn geweest in de oorlog:

https://en.wikipedia.org/wiki/Tax_evasion

Wat de Zuidelijke landen willen zijn Eurobonds, daarmee kunnen ze via de achterdeur precies hetzelfde superinflatie beleid voeren wat ze jaren gedaan hebben maar dan op andermans kosten, niet zo gek dat Noord Europa daar niet in trapt. Nog niet zo lang geleden durfden ze ons nog te verwijten dat wij te veel spaarden en dan nu komen bedelen uit diezelfde spaarpot, is dat wat ze verstaan onder solidariteit?

Uiteraard dienen de Zuidelijke landen geholpen te worden, maar niet met een blanco cheque. We hebben al een flinke donatie voorgesteld, afbetaling en rente komt toch niets van en dan zitten we er niet nog decennia aan hun interne financiële keuzes vast. Daarna moet hun economie weer op gang geholpen worden, maar dat kan de EU doen met gerichte hulp, het bouwen van infrastructuur e.d., iets waar die landen ook economisch structureel echt iets aan hebben en niet iets wat politici als cadeautje aan hun kiezers gaan uitdelen.

Daarnaast moet afgedwongen worden dat die landen straks ook echt aan de al lang afgesproken financiële hervorming gaan doen en niet zoals de vorige keer ja zeggen en dan een lange neus trekken als de rook is opgetrokken, als ze dat willen ook prima maar dan buiten de Euro. De landen in Oost Europa hebben aangetoond dat het ook anders kan, die hebben nog een stuk lager nationaal inkomen maar die hebben hun financiën wel op orde, dat moet het voorbeeld van de oplossing zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Le Redoutable

@2 Het grootste aandeel export naar Italië zijn machines, medicijnen en voedsel. De Parma ham maken ze van onze varkens met onze machines, omdat die van hunzelf van Fyra kwaliteit zijn. En dan wil ik nog wel eens zijn wat er gebeurd als de Nederlandse en Duitse toeristen massaal wegblijven uit Italië. Kortom, met een boycot hebben ze hoofdzakelijk zichzelf.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Judith

@1: Nou, Nederland is niet echt het ergste geval van dat belastingparadijs, kijk zelf naar Spanje en Italië met boordevolle duurste voetballers van de wereld.
Hoe betalen de clubs en welke bond dan ook via banken kan lenen om hun salarissen te voldaan? Ja, het blijft ook staatsschuld!
Hoe krankzinnig de ontelbare miljonair Messi die niet deels loon van 2 maanden wilt betalen, terwijl hij al méér dan 120 miljoenen euro verdient, laatste vijf jaren verdient hij 22 miljoenen per jaar salaris exclusief premies en bonussen. Sinds hij in 2000 voor Barcelona speelt, is hij nooit meer uitgekeken met Euro’s ogen. Hij zelf als leedvermakig belastingsonderduiker schold hij aan ook elke scheidsrechter die met geel pakte voor zijn terecht valse schwalbe.
Messi is niet alleen aan hem te danken voor succesvolle Barcelona, maar zijn achterban en voortrekkers profiteerde hij in het middelpunt van minder loopjes.
Kijk ook naar ex premier van Italië, Silvio Berlusconi die al met volle 5,7 Miljard euro in zijn zak heeft, ook volledig belastingsonderduiker van de hele Italië.
Nu komt Italië met torenhoge staatsschuld ermee te klachten indienen tegen Nederland, die niet eens volle miljarden vermogen heeft behalve Heineken, John de Mol, en nog andere niet-wonende Nederlandse Miljardairs die wegkomen van Nederlandse belastingen. Veel voetballers wonen in België wegens goedkopere belastingen, hier in Nederland is echt éne van de duurste belastingbetalers van Europa.
Dan hadden Italië en Spanje eerder fatsoenlijke behandelingen tegenover Rijken en Armen.

Maar ze hadden eerder slimmer moeten aanpakken hoe de belastingparadijs ermee kapt en op normale belastingbetalers van elke burger op verschilde % betaalbaar kan leven.
Als je bijv. als Nederlandse Messi was, zou je toch 1/3 deel van vermogen kunnen weggeven, aldus 30 miljoenen aan coronabonds.
Ieder voetballer ook, ieder rijkste premier, ieder rijkse magnaat van bv 6 miljard kan zelf ook 4 miljarden weggeven aan USA. Dan heeft hij toch 2 miljarden dollars zat, zijn volgende 10 generaties kunnen ervan leven met volle rente (Renteniers).

Ik ben echt Italië liefhebber, maar die hoge piefen en maffia’s gedoe kunnen inderdaad beter oprotten, ja FOCK OFF !!!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Jos van Dijk

Als zij ons met onze belastingen gaan bemoeien, moeten wij ons ook met hun uitgaven bemoeien, is dat werkelijk wat ze willen?

De lijn van Hoekstra, hierboven onderschreven door LR en B, houdt in dat we ons wel mogen bemoeien met hun uitgaven, maar niemand mag zich bemoeien met onze concurrerende belastingpolitiek. De competitie tussen lidstaten op belastinggebied die het land met een de gunstigste voorwaarden winst bezorgt maakt het alle landen moeilijk een sociaal beleid te voeren en voldoende te investeren in zorg, om maar eens wat te noemen.

Ik ben er niet voor dat alles centraal tot in de details wordt vastgelegd . Maar afspraken over ondergrenzen voor belastingen zijn even hard nodig als bovengrenzen voor uitgaven. Het is beschamend dat Nederland zich hard maakt voor het laatste terwijl het zich mordicus blijft verzetten tegen het eerste.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Bolke

@2:

En dan nog wat: aan dat noodfonds (ESM) waar Italië een beroep op wil doen (maar dan onder aangepaste, flexibeler voorwaarden) draagt Italië 17,9% bij, Nederland 5,7%. In euro’s: Italië heeft er 125.395.900.000 euro in zitten, Nederland 40.019.000.000 euro.

Italie heeft ook een veel grotere economie en 3 x zoveel inwoners als Nederland.

En FYI Italie wil geen beroep doen op het ESM (dat hebben ze afgewezen vanwege de bijkomende eis tot hervorming) ze willen Eurobonds zodat hun geld kunnen lenen terwijl wij daar garant voor staan en hun niet hoeven te hervormen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Joop

@5.

Judith, dat vraag ik me ook wel eens af. Extreme armoede en puissante rijkdom. Juist in dat soort landen. Dan mag je je gelukkig prijzen in een land als Nederland.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 beugwant

@4: Terzijde en ter herinnering: De Fyra was vooral zo beroerd omdat de Nederlandse opdrachtgever voor een minimale kwaliteit te krenterig was. Pay peanuts, get monkeys.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 P.J. Cokema

@7: Oh nou PTI hier: De Italiaanse regering wil dat de Europese Unie haar noodfonds voor eurolanden in financiële problemen inzet tegen de coronacrisis, zonder daarbij de gebruikelijke voorwaarden te stellen.

Normaal gesproken kan op dat fonds een beroep worden gedaan onder een aantal voorwaarden waarvan er één is dat het aanvragende land haar overheidsfinanciën “snel op orde brengt met hervormingen en in de meeste gevallen vergaande bezuinigingsmaatregelen”.

Daar worstelt Italië inderdaad flink mee en die worsteling zou door de coronacrisis wel een seen stuk groter kunnen worden. Dus zoekt het nu een hulp, die haar niet nog verder in problemen brengt. Logisch? Logisch!.

Maar nee zegt Hoekstra, ga maar lenen bij de financiële markten. Nu staan die alleen maar bekend als de redders van hun eigen diepe zakken, dus daar zal Italië reuze baat bij hebben. Zuid-Europa zit onder de knoet van de noordelijke staten, dat is zo en dat willen ze ook zo houden. Die zuidelijke staten komen van hun lang zullen ze leven niet van hun staatsschulden af.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Bolke

@10:

De Italiaanse regering wil dat de Europese Unie haar noodfonds voor eurolanden in financiële problemen inzet tegen de coronacrisis, zonder daarbij de gebruikelijke voorwaarden te stellen.

Een plan waar de 5 sterren beweging tegen is en dus niet op een meerderheid in Italie kan rekenen.

Die zuidelijke staten komen van hun lang zullen ze leven niet van hun staatsschulden af.

Nee gek he met van die feest begrotingen, onlangs zijn ze alweer over de vingers getikt, of was je dat alweer vergeten?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Gerrit Walders

Natuurlijk is dit niets anders dan de zoveelste poging om geld over te dragen naar landen met enorme corruptie en zwarte bedrijvigheid. Maar deze econoom heeft wel een punt.

Hoe we voorgelogen worden over zogenaamde welvaart die Europa ons zou brengen.

Uit onderzoek blijkt:
Besteedbaar inkomen van huishoudens staat al bijna veertig jaar vrijwel stil.
Het reëel besteedbaar inkomen van huishoudens is sinds 1977 nauwelijks toegenomen.
https://economie.rabobank.com/publicaties/2018/februari/besteedbaar-inkomen-huishoudens-nederland-staat-vrijwel-st

We gaan er dus helemaal niet op vooruit door meer EU. In Nederland zijn we er helemaal niets op vooruit gegaan. Eerder achteruit.

Oorzaak nummer 1 is en blijft natuurlijk de enorme toestroom van mensen uit Afrika en delen van Azië die een enorme druk op de voorzieningen leggen en substantieel meer kosten dan ze opbrengen. Dat betekent dat de welvaart gedeeld moet worden met steeds meer mensen die helaas alleen hun hand kunnen ophouden en door nauwelijks opleiding, psychische klachten, enz, nooit in staat zullen zijn zelfvoorzienend te worden, laat staan bij te dragen aan de welvaart in Nederland.
Daarnaast die zogenaamde brievenbusfirma’s en veel andere bedrijven waar het hier om gaat doen het lijken of we hier gigantisch veel geld verdienen. Dat is dus maar schijn. Fake nieuws. Slechts een klein deel profiteert terwijl zoals uit onderzoek blijkt we door de bank genomen helemaal niet zo rijk zijn. Zal me niets verbazen als blijkt dat, rekening houdende met bijkomende kosten zoals duur land om in te leven, we hier helemaal niet zoveel meer verdienen dan mensen in landen die veel zwart werken en vroeg met pensioen gaan.
Die Brexit was toch een goede move van die Britten. Scheelt best in de portemonnee zo te zien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Bookie

@10
In het debat afgelopen woensdag was, volgens Rutte, Nederland juist bereid het ESM in te zetten en zo nodig te verhogen (750 miljard).
https://www.parool.nl/nederland/rutte-wil-met-italie-en-spanje-om-tafel-wel-bereid-tot-gift-maar-geen-eurobonds~bcc124e0/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 P.J. Cokema

@13: Daar hoeven we het verder niet over te hebben. Ja, Nederland, ook Duitsland, waren niet tegen inzet van het ESM, maar alleen onder de gebruikelijke voorwaarden. Dat wilde Italië niet, hebben ze ook niet om gevraagd.

Rutte schijnt iets gedaan te hebben wat op een “doorbreking van de impasse” moest lijken, maar dat document vonden Spanje en Italië veel te vaag en gingen er niet mee akkoord.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Cycloop

Ter kennisgeving aan iedereen : “Afgelopen 25 jaar had Italië 24 keer een primair begrotingsoverschot”

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/is-italie-ineens-de-zieke-man-van-europa~bc8991ba/

Dat staatsschuld hoog blijft komt door de erfenis uit de jaren 80 en 90 en de lage groei sinds begin jaren 90.

Dat koopkracht niet stijgt in NL en wereldwijd komt vooral door de daling van de loonquote. Loon daalt ten opzichte van de winsten etc die bedrijfsleven. (en heeft niet te naken met immigratie ed)

https://economie.rabobank.com/publicaties/2018/februari/besteedbaar-inkomen-huishoudens-nederland-staat-vrijwel-stil/

“Het reëel besteedbaar inkomen van huishoudens is sinds 1977 nauwelijks toegenomen
De afgenomen huishoudgrootte verklaart een deel van de stagnatie
Belangrijker is echter dat de groei van het inkomen sinds 1977 sterk is achtergebleven bij de economische groei
Het aandeel van huishoudens in het totale inkomen is sinds de jaren tachtig sterk gedaald
Het aandeel van niet-financiële corporaties in het nationaal inkomen is de afgelopen decennia echter het meest gestegen
Dit komt mede door hogere winstgevendheid, die vervolgens minder is uitgekeerd als inkomen aan huishoudens
De toegenomen winstgevendheid van bedrijven hangt nauw samen met het structureel dalende arbeidsinkomensaandeel
Dit is een mondiale trend, waar vooral automatisering en internationalisering aan ten grondslag liggen
Denkrichtingen om het dalende arbeidsinkomensaandeel te keren, zijn het verbeteren van vaardigheden van werkenden, een oplossing vinden voor de fragmentatie van arbeidsvormen en internationale coördinatie bij het vormgeven van het belastingstelsel”
rijdleven

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Judith

@8:
Precies, dat is juist waarmee ik bedoelde.
Nederland valt echt alles, ja ALLES, mee hoor, niets te vergelijken als andere landen die altijd nog moeilijker hebben.
Ondanks de grotere kloof tussen Rijken en Armen in Nederland valt in het algemeen mee, toch wel. Alleen dat kloof die steeds groter wordt, ben ik nooit voorstander, zeker nooit. Vooral in de tijd van Rutte I+I+I !
Maar het leven in Nederland is vrij optimaal, gek genoeg wel.

Als Kleine motto zeg ik altijd: “In Italië lopen de zwervers altijd met blote voeten, maar in Nederland altijd met schoenen aan”.
Daar bedoel ik juist mee dat iedereen in Nederland het altijd en toch nog steeds krijgt wat het noodzakelijk is, maar in Italië niets!!!
Net goed als de Jezustijd van 0-jaar, in Romeinse tijdperk!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Bolke

@15:

Ter kennisgeving aan iedereen : “Afgelopen 25 jaar had Italië 24 keer een primair begrotingsoverschot”

En na betaling van de rente op de staatsschuld hadden ze dus 25 jaar achtereen een begrotingstekort.
Dit is het soort rekenmethodes die gebruikt zijn om landen als Griekenland en Italië in de Euro te krijgen.

  • Vorige discussie