Quote du jour | Moederschap

SargQdJ09

Our religion [Islam] has defined a position for women [in society]: Motherhood. Some people can understand this, while others can’t. You cannot explain this to feminists because they don’t accept the concept of motherhood.

Aldus Recep Tayyip Erdoğan in een toespraak gisteren in Istanboel.

Waarmee de Turkse president mooi illustreert hoe reactionair godsdienst kan zijn.

 1. 2

  Blij dat ik geen baarmoeder heb. De klok blijft altijd doortikken bij de vrouw. De keuze tussen kind of carrière is moeilijk, zoals uit eerdere onderzoek gaat de vrouw tijdelijk aan het werk. Of zoals de bezuinigingen op de kinderopvang lieten zien. Wij hebben het er wel over, maar het wordt niet gemakkelijk gemaakt in ons landje. Woorden is 1, maar daden zeggen meer.

 2. 3

  Ga ik even de knuppel in het hoenderhok gooien, overigens zonder het te willen opnemen voor die religieuze mafketel.

  “You cannot explain this to feminists because they don’t accept the concept of motherhood.”

  In Nederland moet je je verantwoorden waarom je als vrouw er voor kiest fulltime thuis te blijven voor de kids. Want werken zul je, als vrouw, liefst fulltime, gestimuleerd door de overheid met royale kinderopvang-subsidies. Blijf je als vrouw thuis, dan ben je een domme koe die door haar man aan het aanrecht is vastgeketend, middels de lekker denigrerende uitdrukking ‘aanrechtsubsidie’. Het idee van keuzevrijheid komt niet bij de ‘arbeit macht frei’-brigade op.

  Vroeger moest je als vrouw verplicht thuisblijven voor de kids, nu moet je verplicht werken. Tel uit je winst. Van de ene dwang naar de andere. Hoe anders is dat vergeleken met de religieuzen die ook vinden dat een vrouw maar 1 ‘keuze’ heeft?

 3. 5

  @3: Bij wie moeten vrouwen zich verantwoorden? Bellen er controleambtenaren aan bij niet-werkende moeders? Of valt het mee en krijgen ze wel eens een kritische vraag op een verjaardag?
  En daarbij: hoe erg is het als je “je moet verantwoorden”? Als je een keuze maakt waar je achter staat, en je moet dat soms uitleggen aan mensen met een andere opvatting, waarom zou dat dan een probleem zijn?

 4. 6

  @5:Lees maar eens wat opiniestukken/-pagina’s van kranten, tijdschriften en andere media. Van tijd tot tijd is er wel weer een stuk dat er geen enkel excuus meer is voor vrouwen om niet te werken. De politiek zet er ook vol op in. Zelf worden mijn vrouw en ik ook regelmatig in de SGP-hoek gegooid, omdat ik fulltime werk, en mijn vrouw thuis is. Het idee dat het een vrije keuze is waar we beiden blij mee zijn, en dat het niks met religie o.i.d. te maken heeft, kan er bij velen gewoon niet in. En waarom zou jij je moeten verantwoorden dat je blauw de mooiste kleur vind, en niet rood? Gaat toch niemand wat aan, wat je prive doet of vindt?

 5. 8

  Jammer om te zien hoe Turkije alles wat Ataturk bereikt had, systematisch weer ongedaan gemaakt wordt.

  Scheiding tussen kerk en staat…..

  Ik hoop toch echt dat de discussie of Turkije bij de EU moet afgelopen is.

 6. 9

  @8: Ik hoop toch echt dat de discussie of Turkije bij de EU moet afgelopen is.

  Of juist nieuw leven ingeblazen wordt om het tij te keren. Het is het waard, als Turkije naar het oosten keert is Europa verloren.

 7. 10

  En hoe zit dat met de vaders, vraag ik me altijd af in dit soort discussies.
  – Islam maakt van vrouwen blijkbaar moeders, maar van mannen geen vaders. Krijgen moslimvrouwen hun kinderen onbevlekt?
  – Vrouwen moeten kiezen tussen kinderen en werken. Krijgen mannen dan geen kinderen? Waarom hoeven die dan niet te kiezen tussen zorgen voor die kinderen en hun werk?
  – Vrouwen moeten zich linksom of rechtsom toch wel verantwoorden. Zit je soms aan het aanrecht geketend / Wil je dan niet bij je kind zijn. Laten we dat anders eens omkeren en voortaan aan de fulltime werkende vaders vragen waarom ze niet wat meer voor hun kinderen zorgen.
  – En hier niet genoemd, maar ook altijd leuk: waarom krijgen vrouwen toch zo laat kinderen! De meeste vrouwen krijgen hun kinderen met hun mannelijke partner, die vaak ongeveer even oud is als zijzelf. Willen die mannen dan allemaal zo graag voor hun 30e een kind? Dat moet wel frustrerend voor ze zijn als ze dan nog jaren moeten wachten, maar daar hoor je eigenlijk nooit iets over.