Quote du Jour | Met dank aan het CDA…

SargQdJ09“Laat duidelijk zijn dat 90% van de ellende van Hollandse makelij is. Met dank aan de CDA-ministers.” (VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert)

Het CDA trekt in Europa aan de bel. De partij zou de Europese regels ten aanzien van beschermde natuurgebieden in het zogenaamde Natura 2000-netwerk te streng vinden. Een brief hierover van Balkenende aan de Europese Commissie lekte onlangs uit. Volgens Balkenende zouden sommige ondernemers hun broodwinning door de Europese regels kunnen verliezen. De nieuwe EU-commissaris voor Milieu en Natuur, Janez Potocnik, moet nu in Nederland komen bekijken wat precies de problemen zijn.

Het bizarre van dit alles? Het CDA is zelf mede schuld aan de economische stagnatie rond Natura 2000-gebieden. De partij was namelijk zeer fanantiek in het aanwijzen van meren, plassen, velden, veenmoerassen en natte en droge heides als Natura 2000-gebied in de persoon van minister Verburg (CDA). In totaal zijn het 162 gebieden, verspreid over heel Nederland. Dankzij Verburg kwamen er ook nog speciale, maar ‘zeer knellende’ beheerplannen, die bepalen welke activiteiten wel en welke niet verboden zijn rond de aangewezen natuurgebieden.

 1. 1

  Tsja, wat wil je als je in zo’n klein, dichtbevolkt land iedereen zijn vinex-burgerhut met tuin en twee parkeerplaatsen gunt, er een gigantische op veeteelt gebaseerde agrarische sector erop na houdt en dan ook nog een beetje een natuurlijke leefomgeving wil houden.

  Lastig, hè, keuzes maken? Alleen is een succesvolle politicus er één die doet voorkomen alsof er helemaal geen keuze gemaakt hoeft te worden. Hedwigepolder, anyone?

 2. 3

  @2: daar gaat ook niets aan verloren… Dijkie om schiphol en de rest lekker onder laten lopen. Scheelt ook weer in de vliegtuigoverlastzeikerds.

 3. 4

  @2 Ik bedoelde eerder dat men dacht zowel de economische als ecologische verplichtingen na te komen en tegelijkertijd de zeeuwse sentimenten tegemoet te komen. Dahkannie, hè, maar het moest toch geprobeerd worden.

 4. 5

  Perfect voorbeeld van het zelfaandrijvend vermogen van bestuur en politiek: agendeer een probleem, maak regels, leg die op, kijk naar de effecten, agendeer die als probleem, enzovoorts maar weer.

  Het doel van bestuur en politiek is bestuur en politiek, en niets anders. Als problemen je enige vak zijn ga je ze toch niet oplossen?