Quote du Jour | Medische elite

Serie:

Quote du Jour

De medische elite stelt alles in het werk om onze regering zwaar te beïnvloeden.

Sylvain Ephimenco vind het maar niks dat de ‘medische elite’ hun zorgen uiten over de oplopende besmettingen met het SarsCov2 virus. Ze preken teveel voor eigen parochie volgens hem:

Ik snap wel dat Gommers voor ­eigen parochie preekt, die van de (straks) mogelijk overbelaste ic’s. Maar hij vergeet wel die andere veel grotere parochie: de economie die werk, welzijn en vaak geluk aan miljoenen mensen verschaft.

Dit is natuurlijk een beetje kortzichtig van Ephimenco. De medisch parochie en de economische parochie staan niet perse tegenover elkaar. Want als de reguliere zorg moet worden afgeschaald als gevolg van een sterke toename van het aantal Covid19 patiënten, dan heeft dat ook economische gevolgen. Reguliere patiënten die geen zorg krijgen kunnen daardoor mogelijk minder werken en op de lange termijn ook schade door ondervinden. Die schade is wellicht minder zichtbaar, maar zeker niet afwezig.

En dan is er ook nog de mogelijke lange termijn schade van Covid19 zelf. De eerste aanwijzingen zijn er al dat sommige patiënten lange tijd klachten houden nadat ze ziek zijn geweest. Ook is er nog onvoldoende duidelijk of Covid19 blijvende schade aan kan richten.

Laat de medische elite maar voor eigen parochie preken, dat kan – zeker op de lange termijn – ook nog wel eens de juiste preek voor de economische parochie zijn.

Reacties (5)

#1 Janos

Amen.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

“die van de (straks) mogelijk overbelaste ic’s. Maar hij vergeet wel die andere veel grotere parochie: de economie die werk”
Ik begrijp Ephimenco wel. Als mensen niet meer op de ic’s terecht kunnen, liggen ze straks op straat (,thuis, in verzorgingshuizen) dood. Iemand moet die lijken opruimen en dat kunnen bij voldoende gebrek aan ic-capaciteit nog best veel baantjes worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Micowoco

Klinkt een beetje als: ‘wetenschap is ook maar een geloof’.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Hans Custers

Volgens mij zegt Ephimenco eigenlijk dat je wel voor je eigen belang op mag komen als je een eigen bedrijf hebt – ik zie hem daar in elk geval niet over klagen – maar dat een arts of wetenschapper zijn bek moet houden. Of, iets breder geformuleerd: als je ervoor kiest om niet alleen voor je eigen centen, maar ook voor het algemeen belang op te komen, moet je jezelf maar helemaal wegcijferen.

En verder zien we weer het overbekende domme gezwam, zoals dit:

U mag me gerust van kinderachtigheid of ziekelijke relativeringsdrang beschuldigen, maar dat ‘miljoen coronadoden’ verliest plots wat gewicht tegenover de 45 miljoen mensen die dit jaar zijn gestorven aan een hartinfarct, kanker, ouderdom of die van de trap zijn gevallen.

Als de zorg overbelast raakt, waar al die “voor eigen parochie prekende” medici voor waarschuwen, dan is er ook geen plek meer voor de mensen die een hartinfarct krijgen, of die van de trap vallen en zullen ook sommige kankerdiagnoses te laat komen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Frank789

Een columnist kan alleen columnist blijven als hij regelmatig krasse uitspraken doet.
Als Ephimenco zijn huidige uitspraken maanden geleden als eerste deed, maar nee, hij hobbelt ver achter de rest aan en heeft nu pas wat gevonden, 46 miljoen doden, om zijn boodschap wat cachet mee te geven.

Al die dor-hout-columnisten verzwijgen een ding: dat hartinfarcten, kanker, ouderdom of van de trap vallen niet besmettelijk zijn en dus niet explosief een maatschappij lam kunnen leggen en de zorg voor zieken en hulpbehoevenden compleet kan vernietigen.

Dat Wuhan verhaal dat ouders stierven omdat hun kinderen vanwege lockdown geen voedsel en medicijnen konden brengen, dat had op veel grotere schaal kunnen gebeuren.

  • Vorige discussie