Quote du Jour | Mark Rutte gelooft niet in eigen beleid

SargQdJ09 “First, rich countries, collectively, are relying too much on foreign demand as a source of growth. Second, they are at risk of both overdoing and mismanaging short-term fiscal austerity. Third, most are paying far too little attention to structural reforms that would speed up the pace of debt reduction, make high unemployment less likely to become entrenched and boost productivity growth. ”
(The Economist)

Vertaald naar Nederland: 1. We moeten het, zoals altijd, van de export hebben. Kleine complicatie: iedereen wil dat nu. Zelfs Obama, notabene opperhoofd van ’s werelds überconsumenten, wil de export verdubbelen. 2. ‘Overdoing austerity’: hoeven we niet bang voor te zijn. Mark Rutte denkt bijvoorbeeld te gaan bezuinigen middels het voornemen ambtenaren te ontslaan (…). Het is zelfs al zover dat partijgenoot Frank de Grave – mind you, voordat het kabinet er überhaupt is – al op de televisie mocht gaan toegeven dat die 18 miljard helemaal niet gaan lukken. Waarom moest De Grave eigenlijk op de televisie? Om die één op de vijf VVD’ers die ‘moeite hebben met de PVV’ een stem te geven?

3. Structural reforms: no way dat Mark Rutte de hypotheekrenteaftrek aanpakt. Zelfs zijn eigen hervormingen van de arbeidsmarkt heeft hij laten vallen om Geert Wilders de gelegenheid te geven een grote mond op te zetten. Mark Rutte moet dus uiteindelijk hopen dat het goed blijft gaan met de Chinezen, zodat ze industriële machines van de Duitsers kopen, zodat wij kunnen blijven exporteren naar ons grote buurland. En hij moet hopen dat zijn jongensachtige charme nog heel lang in staat zal zijn om rechts en populistisch Nederland een goed gevoel te geven. Want dat zijn beleidsmaatregelen echt verschil gaan uitmaken, daar gelooft hij zelf niet eens in. Kijk maar in het regeerakkoord.

  1. 2

    Prometeus: dat lijkt me sterk. Behalve dat De Grave zich daarin waarschijnlijk niet thuis zou voelen, heeft behalve Weisglas en De Vries geen VVD’er zijn mond opengetrokken. Als er al discussie is geweest, is die volledig binnenshuis gehouden. De afgevaardigden voor praat- en actualiteitenprogramma’s zijn de hele formatie zorgvuldig uitgezocht. Dat De Grave nu ineens de andere geluiden in de VVD gaat noemen, zal vooral voor intern gebruik zijn. Het programma van het kabinet is puur conservatief, en de benoemingen evenzeer. Met de uitspraken van De Grave wordt links-liberaal gerustgesteld zonder enige toezegging.

  2. 3

    @2 idd. Net als bij CDA. Interne tegenstanders het gevoel geven dat er binnen de partij ook ruimte is voor hun standpunt, maar je daar verder gewoon geen r**t van aantrekken. Wie daar intrapt mag zijn hand opsteken.

  3. 4

    @2 Vanaf het moment dat de coalitie rond was wordt er ineens in verzoenende termen gesproken. Rutte is ineens een bruggenbouwer en reikt de hand naar de vers genaaide oppositie. Ze moeten wel anders krijgen ze niks gedaan. In dat licht zie ik ook het optreden van de Grave. Nu ze hun zin hebben willen ze weer vriendjes zijn met iedereen.