Quote du jour | Makke lammetjes

SargQdJ09

Van iedereen aan de onderhandelingstafel hoor ik: waar zijn we in godsnaam mee bezig? Maar al die weldenkende mensen laten zich als makke lammetjes meesleuren door de politiek.

Erwin Duits, directeur van een jeugdzorginstelling, heeft ernstige twijfels of de overgang naar het nieuwe jeugdzorgstelsel wel goed zal verlopen.

Over vijf jaar een parlementaire enquête?

 1. 1

  Een maand geleden sprak ik met een kennis die leidinggevende is bij een GGZinstelling in het westen des lands. Op dit moment zijn ze mensen aan het ontslaan. Hij vindt dat vreselijk, uiteraard. Toen ik vroeg of ze al een idee hadden hoeveel het er landelijk zouden zijn, vertelde hij me dat de schattingen uiteen lopen van 15.000 tot 40.000 ontslagen.

  Een collega bij mij op het werk verliest twee van haar drie hulpverleners waarvan ze afhankelijk is om de zo broodnodige werkervaring en levensinrichting op poten te krijgen om haar zelfstandig de maatschappij in te krijgen.

  Bij buren zijn drie van de vijf hulpverleners die zich met kind bezighouden de wacht aangezegd.

  Ik weet het, n=2. Mijn beeld zal ongetwijfeld niet representatief zijn, maar alle schijn dat er een slachting in hulpverlenersland aan het voltrekken is heeft het wel. En niet alleen de hulpverleners (en hun familie) zijn het haasje. Maar ook heel veel mensen die een band hebben opgebouwd met hun hulpverleners, die afhankelijk zijn van goede ondersteuning, die mogen na 1 januari maar zien hoe de gemeentes hun zorgtaken overnemen “met al hun expertise”.

  Hulpverleners, roer je tegen deze slachting. Nu kan je massaal staken, het land laten zien hoe erg het is als jullie onderuit worden gehaald. Nu kunnen jullie nog de politiek hun asociale keuzes in hun gezicht smeren zodat ze later niet kunnen veinzen dat ze het met de kennis van toen en zo.

  Na 1 januari zullen we het langzaam gaan merken. Meer verwarden op straat, meer kansloze uitkeringstrekkers, meer mensen voor de trein. En dan is het te laat om nog van je te laten horen!

 2. 3

  Even voor de goede orde – de transitie van de jeugdggz is niet hetzelfde als bezuinigingen op de ggz voor volwassenen.

  Maar een slachting is het wel. En ik denk niet dat we 10 jaar hoeven te wachten tot we een aantal mediagenieke ‘cases’ hebben.

  En dat er nu al mensen uitgewerkt worden snap ik ook niet. Dit is nou eens een moment dat je de boel maar gewoon met vuurwerk moet laten klappen. Niks kaasschaven, maar gewoon voor 100% je werk blijven doen, tot het echt niet meer kan en dan desnoods met veel spectakel failliet gaan. Maar tot het zo ver is – geen concessies.
  Dat is meestal iets dat je liever voorkomt… maar in dit geval is het beduidend beter dan het alternatief, namelijk nog steeds veel mensen (zowel kinderen en gezinnen die zorg nodig hebben als medewerkers) in de kou laten staan maar dan op een manier die niet opvalt.

  Ben dan ook helemaal voor staking, en voor aandacht, vuurwerk.