Quote du Jour – Mag het wat meer zijn?

Quote du Jour“Het is een verhaal met gemengde gevoelens. In Vlaanderen zelf was er weinig draagvlak voor het migrantestemrecht. En bij degenen voor wie het gecreëerd werd, was de belangstelling ook heel klein.”

Marino Keulen, dat is een Vlaams minister, over de komende gemeenteraadsverkiezingen. Want op 8 oktober is het weer Belgenstemtijd, iets waar Crachàt u hoopt van op de hoogte te houden.

 1. 2

  Eigenlijk enkel het Blang en de Gristenen, Bismarck.
  Liberaal zal de prijs betalen voor 8 jaar regeringsleiden, Socialist zal blijven staan wat als overwinning zal tellen na dezelfde deelname, Gristenen gaan vooruit omdat ze een ‘ernstig alternatief’ hebben voor paars, en het Blang omdat het altijd vooruit gaat.
  Dit zijn uiteraard enkel gemeenteraadsverkiezingen. Daar telt het lokale. En war heel het land naar kijkt is Antwerpen, omdat daar Philip Dewinter in de clinch gaat met (socialist) Patrick Janssens.
  ZOU het Blang daar achteruitgaan, dan zien we de eerste tekenen van saturatie, al ligt die wellicht meer aan een ruraal/urbaan verschil in stemgedrag…
  Verder heeft geen kip er zin in, omdat het volgend jaar landelijke verkiezingen zijn, en daar zullen de echte koppen (vechtend over straat) rollen.

 2. 4

  Het animo zweeft ergens rond het vriespunt.
  De Belangstemmer interesseert het geen ruk, zolang de makakken niet terug naar huis zijn, de rest interesseert het geen ruk zolang elke Belangstem het democratisch proces terroriseert.

 3. 5

  @Crachàt

  Wat zijn momenteel de gevolgen van de schietpartij in Antwerpen? En van die meisjes die vermoord zijn in Luik? Met name dat van Antwerpen is al weer een (kort) tijdje terug dus dan zie je volgens mij iets meer van wat de blijvende impact van zo’n gebeurtenis is.

 4. 6

  @Pelayo

  Aangezien er aan beide zaken nog weinig belang wordt gehecht zijn ze al voor 80% uit het collectief geheugen verdwenen.

  Wel zijn er alweer enkele nieuwe incidenten geweest, oude man schiet buurman dood omwille van een tuinhuis (of veranda of zoiets)
  10 jaar oude zaak opgelost dat soort zaken.

  Wat het stemgedrag betreft, ik zie daar weinig uitzonderlijke resultaten in komen nu.
  We hebben het idd over de gemeentelijke stemmingen en daar ligt geen hond van wakker.
  De provinciebesturen worden ook gestemd maar daar hoor je nog minder van dan van de gemeenten.

  Volgende maand zal iedereen wel wakker beginnen worden.

 5. 7

  Klopt -het kortetermijngeheugen doet z’n werk. Aan de andere kant: de maatschappelijke polarisatie is ingezet.
  Hoe langer die bruine toiletrand bestaat, hoe vaster hun stemvee is en blijft.
  Het zal dus zéér weinig effect hebben.
  Tenzij er alweer eentje vlak voor de verkiezingen naar bullet-time-solutions op zoek gaat.

 6. 8

  @Crachat

  Veel maakt het niet uit denk ik.
  Vorige keer was rob klop toch nog gezellig aan de “slag” geweest vlak voor de verkiezingen.
  De mens heeft begot nog stemmen gehaald.

  Wat ik vreemd vind is dat ik niet zo vlot de speech van De Winter terugvind van op een of andere bijeenkomst waar hij spreekt over kutmarokaantjes en het afsnijden van de lul van een verkrachter.

 7. 9

  Ja, Klopt :-)
  Reken maar dat er nu wacko’s zijn die die daad in het stemhokje belonen. Maar veel haalt het niet uit.
  Het Blang is vrij keurig in het schoon houden van wat er gezegd werd, daarom die leegte?
  Plus: als die partij in iets uitblinkt is het in het Niets, maar dan ook niets zeggen. Als er over hen iets gezegd wordt, pas dan reageren ze, gekaakgeslagen. Vanuit krommenaas.

 8. 10

  “Hoe langer die bruine toiletrand bestaat, hoe vaster hun stemvee is en blijft”, schrijft ene Crachat.

  Kijk, beste Crachat, het komt door mensen als u en uw denigrerende en demoniserende oordeeltjes, dat deze mensen u verbetener dan ooit zullen bestijden om uw arrogantie en ongelooflijke betweterigheid zonder dat u rekening houdt met of begrip heeft voor andere standpunten. Gaat u daar op het toilet maar eens over nadenken!

 9. 12

  Gekaakslagt, Ophok?
  Aan de manier waarop u zichzelf in het slachtofferhoekje plaatst, zou men denken van wel.
  Als uw mening op iets anders kan uitdraaien dan ‘terugsturen’, dan heb ik alle begrip.
  Ik ga er voor het gemak van uit dat dat niet het geval is.

 10. 13

  En als je echt niet weet waar het VB z’n kaas heef gehaald

  Völkischer Block was een Duitse extreem-rechtse splinterpartij die in de jaren twintig van de twintigste eeuw kort bestond.

  Het Völkischer Block was in 1924 opgericht door Anton Drexler ter vervanging van de NSDAP die Drexler tevens had opgericht. De nazi’s waren door de rechter verboden na een mislukte putsch (staatsgreep) in München, onder leiding van Adolf Hitler.

  Voor het Völkischer Block werd Anton Drexler in de Beierse Landdag (parlement van Beieren) gekozen. De partij zou later worden opgenomen in het nationaal-socialisme.

  Zie je de letters zie je ze??
  Ze hebben niet voor niets de letters V en B behouden toen ze van naam moesten veranderen hoor

 11. 16

  @4: Aha, dat zet dit bericht dan weer in zijn perspectief. Waarom zouden goed geintegreerde immigranten meer belangstelling moeten hebben dan de autochtoon?

 12. 20

  Dames heren ook, alweer dagenlang (3 of 4) wordt ik geweerd/geketst en vraag me af hoelang dit gaat duren.
  Via de anonymouse is not my cup af tea.

  —- Redactie: Als je ruim een dag je echt helemaal niets doet vrees ik. Overmacht —-

 13. 21

  Tijd is relatief blijkt, ik dacht dat een dag voorbij was maar dat is inderdaad niet zo, waar is de ducktape ik ga mij nu tegen de muur plakken voor 24 uur. Tot dan…godan reser och härlig ferie :)

 14. 23

  @Bismarck

  Ik heb in België altijd stemplicht gekend.
  En voordien waren enkel de rijken stemgerechtigd dus was een opkomst van 100% niet zo moeilijk te behalen.

  Of mss heb ik het fout begrepen en komt er nu onder de stemplicht volgens jou geen 100%?
  Daar moet ik stellen dat we in België aan 90% komen.

 15. 24

  @23: Dat bedoel ik. Er is stemplicht en toch komt 10% niet opdagen. Zegt het niet ook wat dat er 10% minder komt opdagen dan verplicht is (je zou kunnen zeggen dat de vrijwillige opkomst -10% is, als je graag tendentieus bericht geeft, tegen dus +15% bij immigranten)? Is die 90% overigens bij landelijke of bij gemeentraadsverkiezingen?

  Als immigranten zich hebben laten registreren, hebben ze dan ook voor de rest van hun leven stemplicht? Zou een behoorlijke rem vormen op de inschrijving…

  In die zin bedoel ik perspectief. Zolang je die inschrijving niet afzet tegen de lokalen is het zinloos om uitspraken te doen gelijk dhr. Keulen.

 16. 26

  Terzijde: Keulen is een Limburger, van de VLD, de partij nota bene die zich zelf de neergang in twistte naar aanleiding van ditzelfde migrantenstemrecht. Zie ook: het voorzittersdrama rond De Ghucht, Karel. Voor een introductie, lees bv. http://www.demorgen.be/binnenland/paars/ > “zwarte februari” (van de hand van Pauli & Rogiers, in print verschenen circa 28 juni 2006).