Quote du Jour | Machiavelli’s en draaikonten

SargQdJ09Ik stem niet op de PvdA omdat ik de PvdA niet vertrouw. Natuurlijk, politici zijn niet te vertrouwen, en meer van die clichés, maar ik heb geen last van die standaardverontwaardiging over “de” politiek in Nederland. Van mij mogen politici liegen, bedriegen, draaien, schmieren, alles dat maar nodig is om gedaan te krijgen wat ze gedaan willen krijgen. Sterker nog: ik verwacht van degene die ik kies dat hij of zij een Machiavellist is. Binnen de grenzen van de wet natuurlijk, maar niet binnen de grenzen van het fatsoen. Een goede politicus is een klootzak.”

Joost Baars windt zich in een doormidden geknipt en niet te linken stuk terecht op over het gebrek aan standvastigheid waar het de politieke standpunten betreft bij de PvdA. Draaikonterij is prima en intriges ook, maar alleen als er een (ideologisch/hoger) doel is dat bereikt moet worden. Je moet wel weten wat die Haagsche Hufter voor jou aan het bereiken is. En een pluche stoel onder de kont valt daar – in het huidige politieke klimaat – niet onder.

Jammer alleen dat Machiavelli in dit stuk wordt genoemd, want alhoewel prima te gebruiken om het politieke wheelen en dealen te beschrijven; het hoogste doel van de vorst, beschreven in Il Principe, blijft het behouden van de macht.

 1. 2

  Sij comen bij paren,
  Om te vergaren,
  In den Haegh.
  Sij sijn ’er so graegh.
  Sij drinken een glas,
  Sij pissen een plas
  En laten de saak soo als hij was.
  Sondaghs absent,
  Maandaghs in ’t Logement,
  Dinghsdags present
  Woensdaghs compleet
  Donderdaghs niet gereet,
  Vrijdaghs niets gedaan,
  Saterdagh na huijs gegaan.

  [Anonymus, 1716]

 2. 4

  de heerser van macchiavelli draait, liegt, bedriegt, naait & the like, om de republiek voort te laten bestaan. keer op keer werd de florentijnse staat overlopen en gebrandschat, toen hij daar bestuurder was. vandaar.

  dus juist goed om good old niccolo op te voeren hier. want wij hebben dan wel geen republiek, maar er zijn genoeg redenen om de res publica te beschermen door middel van rattenstreken.

  ik weet trouwens van het cda ook niet tot welk lonkend perspectief hun verneukgedrag moet leiden.

 3. 7

  “Als wij de bal hebben kunnen zij niet scoren”

  Machtspolitiek is onoverkomelijk, als je teveel vasthoudt aan je principes mag je plaatsnemen in de oppositiebanken, zoals Groen Links heeft gedaan de afgelopen verkiezingen.

 4. 8

  De verwijzing naar Machiavelli is beslist wel terecht, als we ook zijn hoofdwerk ‘Discorso’ ofwel Verhandelingen over de Republiek’ erbij betrekken. Deze verhandeling is een gloedvolle verdediging van de republiek en van de civiele mentaliteit (virtu), volgens welke zowel vorst (lees politicus) als onderdanen moeten handelen. Een vorst (lees politicus) die daarin niet voldoet mag van M onmiddelijk vertrekken.

 5. 10

  Het probleem van de PvdA lijkt me eerder dat ze niet machiavelliaans genoeg zijn. Ze laten zich keer op keer naaien door andere partijen (recentelijk vooral CDA) die het spelletje harder en slimmer spelen.

 6. 11

  @ IPM

  Jij verwoordt precies de pathologische afwijking van de noeste pvdastemmer, -lid of -bestuurder: het ligt altijd aan iemand anders.

 7. 12

  Alle ‘grote drie’ partijen hebben na ‘Pim’ hun oude garde op de kasseien gegooid en er mooiere smoeltjes voor in de plaats aangenomen. Dat moest. Ofzo.

  Bij de PvdA hebben ze dat serieus genomen, met als gevolg dat er, denk ik, inderdaad een gebrek aan Machiavellisme is. Wouter heeft een mooie kop maar daar kun je maar een verkiezing mee winnen en laat dat nou net de gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest.

  Bij de VVD is dat mislukt, zeg maar – Rita, Geert, Mark, allejezus wat een bende, dat vecht elkaar de tent uit en blijft over met een knulletje dat moet gaan bewijzen dat hij rechts genoeg is. Wat moeten al die parelkettinkjes nou ? Ik begin ze gewoon te missen.

  Bij het CDA staat nog steeds de macht centraal, en dus als het een jong smoel moet zijn, dan doe je alleen maar alsof. Want macht is alleen veilig bij mensen met een leeftijd dat als je daar tegen zegt: Jij bent slecht, dat ze hun schouders ophalen en zeggen: Nou en ? En dus is het een zetbaasje geworden – ik denk nog steeds niet dat JP echt aan de touwtjes trekt. Nee, ze zijn niet gek, daar bij het CDA.

 8. 13

  “Jij verwoordt precies de pathologische afwijking van de noeste pvdastemmer, -lid of -bestuurder”

  Ik vind het enigszins onsmakelijk om met een PvdA-er vergeleken te worden, maar dat terzijde ;)

  Wat ik bedoel met ‘laten naaien’ is dat het naaien of genaaid worden in Den Haag een gegeven is en dat de PvdA het laatste decennium zo’n beetje faalt de naaier te zijn. Dat mensen binnen de PvdA de verantwoordelijkheid graag bij anderen leggen heb ik geen boodschap aan.

 9. 14

  @13: “dat de PvdA het laatste decennium zo’n beetje faalt de naaier te zijn”

  Nuancering: ze falen de concurrentie te naaien, ze naaien de burgers en het land met volle kracht, zowel moreel als fiscaal.