QdJ – Maarschalkverschalkende Stratega

Na bijna 50 jaar Stratego met uitsluitend mannen introduceert spellenfabrikant Jumbo een vrouwelijke spion.(..) De vrouwelijke spion wordt in de vernieuwde versie van het bordspel niet alleen ingezet vanwege haar schoonheid, maar vooral vanwege haar tactisch inzicht. Niet voor niets krijgt ze een van de meest cruciale rollen van het spel toebedeeld.

Het “oer-Hollandse spel” Stratego ondergaat een “complete modernisering”, waarbij het bordkarton de emancipatie volgt die zich in het moderne leger al langer voltrokken heeft.

Het reactiepaneel staat open voor uw suggesties voor andere verschijningsvormen van de spionne of andere nieuwe karakters waarmee Jumbo de boel nog verder kan oppooieren.

 1. 1

  het was ff zoeken naar een plaatje (en ben em ook weer kwijt, sorry geen link), maar het lijkt erop dat de stukken vooral een hollywood-look hebben gekregen. Echt modern zijn ze nog niet hoor (nog steeds 18e eeuws look oor zover zichtbaar).

  Op zich logisch de spion vrouwelijk te maken, de beste wijze om een maarschalk te verschalken (Mata Hari iemand?).

 2. 5

  @Carlos: En die, door ingebouwd geluidschipje, als je hem van het bord neemt uittentreure piept “Is this for my wife? Is this for my wife?” (Het stuk wordt ten slotte weggepromoveerd naar het aan de rand van het bord opgestelde plastieke kinderrechtbankje)

 3. 14

  Uitstekende suggestie Grobbo. Maar dan moet er ook een mogelijkheid zijn de wandelende bom op afstand uit te schakelen, bijvoorbeeld door een sniper met slechts één kogel.

 4. 16

  Kindersoldaten en een drugdealer. Mijnen die al in het bord zitten omdat niemand ze na de vorige slag heeft opgeruimd.

  En op stefans suggestie: een groter dedimensioneerd bord voor meer partijen dan twee. Of misschien hebben we al genoeg aan Risk.

 5. 19

  Een huis met kelder waar vluchtelingen zich kunnen verschuilen. Natuurlijk geen enkele garantie dat het ook daadwerkelijk veilig is daar (het blijven tenslotte maar vluchtelingen).

 6. 20

  Goede suggesties allemaal, maar het wordt lastig ze er in te krijgen, want Jumbo heeft op advies van Donald Rumsfeld het aantal stukken gehalveerd. Dat gaat net zo goed volgens hem.