1. 3

  Puur een strategische uitspraak natuurlijk. Door de PVV in het linkse kamp te plaatsen hoopt hij dat ze meer stemmen wegsnoepen bij links en minder bij hemzelf. Met de werkelijkheid heeft het verder weinig te maken.

 2. 4

  De Minster-President heeft gelijk. Enkel omdat Wilders/PVV kritish is betreffende de Islam, immigratie en de EU maakt hem dat nog niet (extreem) rechts.

 3. 6

  @4:

  Nee, en een bevolkingsgroep het land willen uitzetten maakt je ook nog niet extreemrechts. Is alleen maar “kritiek” op immigratie.

  Jouw bagatelliserend soort is véél gevaarlijker dan de geblondeerde volksmenner en de raté’s die achter hem aan lopen.

 4. 7

  Wat zouden de linkse partijen hiervan vinden?

  Waarschijnlijk dat een discussie over de positie van bepaalde politieke partijen in een onrealistische en onzinnige eendimensionale representatie van het politieke spectrum totale onzin is?

 5. 8

  Ach, we zullen zie wie na de verkiezingen aanschurkt tegen de Grote Lijder en waar hij zelf voor kiest. Mijn geld zet ik in op rechts. Net als Hitler Mussert schermt Wilders graag met centrumlinks klinkende beleid, maar zijn nationalisme is onversneden extreem-rechts.

 6. 11

  @10:

  Ik noemde ook Friedrich Engels en ik zei niks over genocide.

  “these residual fragments of peoples (Völkerabfälle) always become fanatical standard-bearers of counter-revolution and remain so until their complete extirpation or loss of their national character”

  Klinkt racistisch.

 7. 12

  De PVV riep dat niet op de AOW gekort mocht worden.
  Dus de PVV was al links, voordat het gedoogakkoord er was.

  Maar dit was ook het standpunt dat de PVV meteen overboord gooide na de verkiezingen.

  (maar misschien is dat geen goed kriterium, want de PvdA lijkt ook nog al eens een standpunt los te laten. Maar die doet dat pas nadat er onderhandeld is).

 8. 13

  @11: So what? Wat probeer je hiermee te bereiken? Dit soort “schuld door associatie” is niet erg overtuigend, en als je zo gaat beginnen kan je alles wel afschrijven, want vast wel ergens besmet door racisme of andere schadelijke onzin.

 9. 14

  @11 Los van dat je uit context citeert, het zijn uitspraken van Hegel:

  There is no country in Europe which does not have in some corner or other one or several ruined fragments of peoples, the remnant of a former population that was suppressed and held in bondage by the nation which later became the main vehicle of historical development. These relics of a nation mercilessly trampled under foot in the course of history, as Hegel says, these residual fragments of peoples always become fanatical standard-bearers of counter-revolution and remain so until their complete extirpation or loss of their national character, just as their whole existence in general is itself a protest against a great historical revolution.

 10. 15

  Wilders praat soms over sociale rechten voor ouderen en gehandicapten. In werkelijkheid laat hij alles vallen zoals we in Rutte I hebben gezien. En in het echt is hij gewoon een afdeling van de VVD die probeert wat kiezers te krijgen die de VVD niet kan krijgen. Want reken maar dat ze graag samen regeren.

  Een ander punt is de verschillende kamerleden, die zijn niet links op sociaal gebied, maar conservatief-liberaal. Kijk naar Van Roon. Dat is net zo conservatief-rechts als die conservatieve mafkezen die hier rondzwerven.

 11. 16

  Ik bedoelde van Van Roon een typisch law and order figuur is. En dat is over het algemeen behoorlijk rechts.

  De PVV is niet links, maar weet wat er leeft. Ook onder rechtse kiezers zijn er persoonlijke probleemen in de portemonnee over het afbreken van de sociale verzorgingsstaat. Oudere mensen zijn bang voor AOW en hun baan. Ontslagrechtsversoepeling, die eigenlijk allang bestaat, is dodelijk voor oudere werknemers. Daarmee paait de PVV deze kiezers, die een grote kiezersgroep vormen.

  Met andere woorden: hij is strategisch voor behoud van een aantal sociale voorzieningen. Daar doet hij in een eventueel kabinet niets mee, dan gaat het om wisselgeld voor de hoofdmoot: vreemdelingen pesten.

  Ten slotte over de premier van alle rechtse kiezers, dus niet mijn premier: hij wil even een verschil maken tussen de VVD en de PVV. En dat wringt vooral in Den Haag en Almere. Waar ze van de VVD naar de PVV overlopen. Dus gewoon wederom gezever van deze mislukte politicus die voor het kiezerspubliek even wat moet zeggen.

 12. 17

  @2:

  Als Rutte de PVV een linkse partij vindt is de VVD wel heel extreem rechts.

  Dat klopt. Veel commentatoren en columnisten toonden vooral hun politieke onbenul door na de vorige verkiezingen hard te roepen dat het midden helemaal terug was. Volstrekte onzin natuurlijk, de VVD is helemaal geen middenpartij. Het is de meest rechtse partij van het land.

 13. 18

  @17.

  Wat is in hemelsnaam een middenpartij? Dat heb ik vroeger altijd wel gevonden van D66 en het CDA. Alleen zijn ze allebei naar rechts afgezwenkt. Bij D66 is het verval helemaal duidelijk, als je ziet hoe ze op sociaal gebied de VVDers rechts inhalen (afschaffen toeslagen, meer belastingcompensatie voor de rijken).

  Het CDA is domweg een echte conservatieve partij geleidelijk aan geworden, met een leider afkomstig, althans zijn vader, uit de meest conservatieve partij vroeger, het CHU. Dat merk je aan Van Haersma Buma als hij zogenaamd sceptisch (beter gezegd: arrogant azijnpisserig) bezig is. En dat is hem duur betaald – niet meebabbelen zoals D66, SGP en CU doen met het kabinet.

 14. 19

  Het CDA is domweg een echte conservatieve partij geleidelijk aan geworden, met een leider afkomstig, althans zijn vader, uit de meest conservatieve partij vroeger, het CHU.

  Er is inderdaad goede hoop voor het CDA. Het zou mooi zijn als ze gewoon meer zoals de CHU worden, met zowel het dualisme als het gematigde conservatisme. Veel leden zijn echter nog niet genezen van het evangelisch-radicalisme van de oude ARP, dus je weet nooit wat je krijgt met het CDA. Zou wel nostalgisch zijn als ze een soort van CHU worden, kan ik toch nog op de partij van mijn voorvaderen stemmen.

 15. 21

  @3: Ik ben het met je eens dat het een politiek strategische uitspraak is, maar ik ben het niet eens met je achterliggende reden.

  Je stelt dat de VVD zo hoopt dat de PVV meer stemmen wegsnoept bij de linkse partijen dan bij henzelf.

  Maar die stelling klopt niet: mensen zullen niet meer gaan stemmen op een partij omdat die “links” genoemd wordt. Andersom kan het wel: de haat voor links is groot genoeg om stemmers te laten twijfelen aan een partij als die links genoemd wordt.

  De VVD noemt de PVV links omdat ze weten dat de PVV in het zelfde vaarwater vaart. Door de PVV links te noemen, kan de VVD zichzelf profileren als een “echte” rechtse partij. Ze noemen de PVV dus eigenlijk nep. De VVD is dus bang dat de PVV echte rechtse stemmers bij hun wegsnoept en profileert zichzelf daarom als echt rechts. Pure angst dus.

 16. 22

  De PVV is geen linkse partij. De PVV is een extreem rechtse partij, die linkse verkiezingsbeloftes doet, want dat levert stemmen op.