Quote du Jour | Limburg, ons dierbaar oord…

SargQdJ09“Limburg allein, dao geit niks baove, zo is d’r mer ein!” en “Limburg mòt blieve!”

Vandaag op Sargasso niet één maar twee citaten van de dag. De reden? Drie Limburgse CDA’ers die vrezen voor de afschaffing van hun dierbaar oord Limburg als provincie van (het grote, verraderlijke) Nederland. Alsof Limburg er echt toe doet, vindt u wel, vindt u niet? Verder dan een opsomming van abrikozevlaai, zoervleis, het Drielandenpunt, dialecten, schutterijen, harmonieën en een Bourgondische instelling, om het belang van Limburg te benadrukken, komen de drie in elk geval niet. Ofwel: wat is er zo belangrijk aan Limburg? En waarom waant een Nederlander zich in Venlo en daaronder vaak al in het buitenland? De petitie om Limburg te behouden werd tot nog toe ook niet massaal getekend. Dat Femke Halsema, Alexander Pechtold en Rita Verdonk de abrikozevlaai willen afschaffen, durven wij verder amper te geloven. Femke tegen Limburg? De Femke, die graag onthaast met kinderen en abrikozevlaai? Onvoorstelbaar toch?!

 1. 2

  Eh, hoe ‘schaf’ je een provincie ‘af’ ? Geven we het terug aan Duitsland en Belgie ? Krijgen Brabant en Gelderland er een stukske bij ?

 2. 7

  In Noord-Brabant heb je de Stichting P.O.L.

  Prikkeldraad Om Limburg. Niks weggeven, gewoon afstoten, en wie het wil mag het hebben.

 3. 8

  Waarom is in het artikel geen link naar de petitie geplaatst? Ik teken graag. Een beetje historisch inzicht had geen kwaad gekund. Vergeet niet dat (de helft van) Limburg pas in 1866 een normale Nederlandse provincie werd en dat de het feit dat dat gebeurde een redelijke toevalligheid, ja zelfs een historische fout/smet genoemd mag worden. Ik weet dat de gedachte niet past in zo’n extreem gecentraliseerde staat als Nederland, maar enige autonomie is wel gerechtvaardigd, gezien verleden, cultuur en terecht wantrouwen jegens Nederland in Limburg.

 4. 9

  Verder @topic: Waarom Nederland niet een deelstaat van Duitsland maken? Wat onderscheid Nederland (afgezien van het dialect) van Duitsland?

  @8: Link gevonden, dank.

 5. 12

  NB. Het programma van GL is wat vaag over de provincies (maximaal 7, maar er wordt geen indeling gegeven), dus ik zou graag wat opheldering willen. Het gaat hier om mijn stem, ik weet dat er GL’ers zijn die hier langskomen, dus doe je best maar eens, als je die wilt.

 6. 13

  @8: dat lijken me juist argumenten om Limburg inderdaad de onafhankelijkheid te gunnen (cq. af te stoten, kwestie van perspectief en standpunt), niet om het te behouden.

 7. 14

  Doen! Moet mogelijk zijn om een beetje te spelen met de stuwen in de Maas en alle Hollanders afzinken, lekker droog in een onafhankelijke provincie met gouverneur gaan zitten.

 8. 15

  @14: Komkom, je hoeft ze niet ook nog een handje te helpen. Ze hebben alle gelegenheid zichzelf te verzuipen (kwestie van Schiphol uitbreiden en de zee zien stijgen).

 9. 16

  Lothar wil weten wat Limburg, Nederland kost.
  De jaren dat Nederland zijn inkomsten haalden uit de koloniën en de opbrengste van de Staatsmijnen is voorbij..
  De koloniën zijn weg en de Mijnen zijn in 1968 gesloten.
  Wanneer gaan wij Nederland verkwanselen?
  Roosenboom

 10. 17

  Geen ene Vlaming die niet huivert van hereniging met Nederland … maar Nederlands Limburg nemen we er graag bij, daar mag je gifvlaai op innnemen. Ben zelf geen Limburger maar vind de Grootlimburgse gedachte wel iets mooi zoemends hebben.

 11. 18

  Het zou wel het ultieme afslanken van bestuurslagen zijn. Nederland opheffen en de delen overdragen aan Spanje, Frankrijk, Duitsland, Engeland, België en Noorwegen.
  Onder voorwaarde dat de eerste drie onze hare majesteit accepteren als staatshoofd.

 12. 20

  Dit gaat ECHT ECHT ECHT nergens over. Hoe kun je nou een deel van je land afstoten. Tot die mongolen in den haag wat nuttigs in hun verkiezingsprogramma stoppen.

 13. 21

  Tot 1795 waren Limburg en Brabant Generaliteitslanden, dat hadden ze zo moeten laten. Kunnen we trouwens Friesland en Groningen ook niet ontpolderen en van Drenthe een groot Nationaal natuurpark maken waar de jacht is toegestaan?