Quote du jour | largely libertarian

SargQdJ09

That [stoning gay people to death] goes against some parts of libertarianism, I realize, and I’m largely libertarian, but ignoring as a nation things that are worthy of death is very remiss.

Zo vindt Scott Esk, Republikeins politicus uit de staat Oklahoma, die verwoede pogingen doet zijn libertarische overtuigingen in overeenstemming te brengen met zijn christelijk geloof.

Nu is de combinatie libertarisme en fundamentalistisch christendom vanzelfsprekend nogal problematisch, maar onder een bepaald slag Republikeinen wordt deze onzalige verbinding niettemin steeds populairder.

Toch is dit samengaan misschien minder vergezocht dan het op het eerste gezicht lijkt.

Want in feite is dit slechts een extreme vorm van een gedachtecombinatie die – dankzij de ernstig ingezakte populariteit van klassiek liberalisme – tegenwoordig domineert aan de rechterzijde van het politiek spectrum, namelijk de verheerlijking van de vrije markt tezamen met straffe discipline voor alles en iedereen wat onwelgevallig is.

Overigens ook in Nederland.

 1. 1

  Ik had nog nooit van Scott Esk gehoord. Ik vind hem erg oninteressant.
  Waarom aandacht schenken aan nietszeggende bijzaken?
  Is er echt geen interessant nieuws dat meer mensen aanspreekt, Jeroen?

 2. 2

  Largely libertarian, maar als het hem toevallig goed uit komt fundamentalistisch christen, of welke waan van de dag dan ook.

  Menno ter Braaks beschrijving van het nationaal-socialisme, ruim voordat het uit de hand was gelopen, heeft het daar ook al over. Er wordt van alles geroepen, en dat ze dingen roepen, die met elkaar in tegenspraak zijn, daar storen ze zich niet aan. Wat vandaag geroepen wordt, is de waarheid. Morgen is weer een nieuwe dag, met nieuwe waarheden.

 3. 3

  @2 ‘Libertarisme’ is voor dit soort reli-clowns gewoon een ideologische schaamlap om een neofeodale orde te legitimeren, waarin welgestelde industriëlen (de ‘job creators’) als halve leenheren regeren over een schare aan nutteloze en vervangbare werkdarren, die de kwaliteiten ontberen om zich op te werken tot onmisbaar genie.

  Paradoxaal genoeg wordt dit alles gemaskeerd met een fondantlaagje van life at the frontier-romantiek, in een voorstelling van mannen van staal die met ijzeren wil een waardig bestaan voor zichzelf en hun dierbaren uithakken in de wildernis.

 4. 4

  @1: Ik sympathiseer met je wens om geen aandacht te besteden aan dit soort verwerpelijke types. Maar het probleem is dat deze man past in een trend in de VS. En in de afgelopen decennia hebben we maatschappelijke en economische trends uit de VS massaal zien overwaaien naar Europa. Daarom is de opkomst van dit soort enge mensen wel degelijk relevant.