Quote du Jour – Joris en Leon

Quote du JourJoris Luyendijk probeerde gisteren bij Zomergasten voor de 34ste keer Leon de Winter ‘niet te vangen’ toen hij zei: “Een joodse vriend van me heeft wel eens gezegd: kritiek op Israël is als kritiek op je ouders, je weet dat het eigenlijk wel klopt, maar BEK DICHT!”. Het gezicht van Leon de Winter verraadde heel even instemming met deze opmerking, maar al snel hervond de Winter zich en formuleerde hij weer een van z’n mooie verklaringen: “ehh.. ja dat is gedeeltelijk zo…”.

 1. 1

  Fijne televee-avond! De enthousiaste Wintervertellingen waren aandoenlijk en aanstekelijk. Maakt in ene klap saaie Jeltje en kulavond Van Lieshout goed.

  Enige ongestelde vraag: “Als je blijft handelen op basis van de (gevoelde) bedreigingen, en je zet daarvoor de regels die je zo lief hebt steeds meer opzij, beschadig je daarmee dan niet zelf al de zo superieure rechtsstaat?”

 2. 6

  Nooit geweten dat Leon de Winter zo’n eng mannetje was, k ben wat columns van hem aan het lezen uit de elsevier.

  Ik citeer: ‘maar daar storen de joden van Een Ander Joods Geluid zich niet aan. Antisemitisme bestaat niet voor deze joden. Zij denken dat joden gehaat worden om dat wat zij doen en niet om dat wat zij zijn’

  ‘Jan (marijnissen) is een gevaarlijke man, een goedprater van jodenhaters en tirannen, een wegpoetser van de drijfveren van de ergste moordenaars van onze tijd.

  Ik vind zelf Leon de Winter een gevaarlijke man, een wegpoetser van de drijfveren van de ergste moordenaars van onze tijd…

 3. 7

  Leon de Winter overdrijft. Zoveel werd gisteren ook duidelijk. De romantische overdrijvingen waren aanstekelijk en passen prima bij zijn romanschrijverschap. De vraag is of het ‘islamdebat’ wat heeft aan overdrijvingen. Zoals Eddemans hierboven mooi illustreert, kunnen deze al te makkelijk leiden tot (in dit geval amper gemotiveerde en humorloze) reacties -> polarisatie.

  Maar De Winter vond wel degelijk dat Hirsi Ali haar opmerking ‘De islam verdraagt zich niet met de liberale democratie’, had moeten nuanceren tot de zuivere islam. Luyendijk vroeg daarop of Leon besefte dat hij daarmee impliceerde dat liberale moslims niet de zuivere islam aanhingen. De Winter viel even stil, en opperde op een vervolgvraag dat hijzelf ook niet het zuivere jodendom aanhing (anders zou hij 100en regeltjes moeten naleven) en merkte het verschil op dat deze uitspraak hem niet op dreigementen van fundamentalisten zou komen te staan.

 4. 9

  De Winter is een verwelkt veldboeket, een gedroogd exemplaar ,een ijssculptuur, een dikke vetlap van een man. Saai en kil ook. Vervelend, nare Onkel van een burgermenneke. Meer een korporaal dan een kameraad.
  Ik vond de vergelijking met pispaal wel aardig alleen dan is De Winter Menneke Pis met alleen een keppeltje op de bolle kop die ‘de rest’ eronder pist. Hij is een echte kampioen, hij pist het verst van hem vandaan en niemand is in staat hem te evenaren. Wie in de buurt komt wordt weggeblazen, vertrapt.
  Ik heb er niets van gezien want om de voorspelbare liberale mythe van rabbi Leon De Winter op televisie te zien heb ik geen tijd.

 5. 10

  Ik vond het boeiend, in de zin dat ik eindelijk eens wat meer te weten kwam over de beweegredenen van de Winter. De man wordt, zo lijkt het, slechts geregeerd door angst, waardoor hij zo hard en ongedegen om zich heen gaat slaan.

  Mooi was zijn uiteindelijke antwoord op Luyendijk’s vraag waarom hij zelf niet naar de Arabische wereld ging om te kijken of zijn denkbeelden wel kloppen. De Winter moest ook daar toegeven dat angst hem ervan weerhoudt.

 6. 12

  Peer, misschien moet je zaterdagmiddag toch maar even de herhaling bekijken. deWinter viel me eigenlijk reuze mee en gelukkig ging het niet alleen maar over het Midden-Oosten.

 7. 13

  @Franz: hij kwam met Khartoum aan, dat hij daar geweest was en dat hij dat nooit meer wilde zien. Dat begreep ik niet zo goed. Bovendien kan deWinter toch gewoon eens een keertje een waterpijpje roken in downtown Amman, daar is niks radicaals aan? Al kan ik me wel weer voorstellen dat zijn paspoort met USA en Israel-stempels hem in het MO problemen kan opleveren.

 8. 14

  Heel De Winters gedachtengoed is ontstaan op de keukentafel. Dat zegt toch genoeg? Gelukkig toch nog iets leuks gezien: de Survivor-sketch uit de Larry David-show.

 9. 16

  Luyendijk ging te lang door op het feit dat De Winter niet zelf in het MO poolshoogte ging nemen. Het punt(je) was na 1/2/3 keer wel gemaakt. Bovendien: Luyendijk is journalist, De Winter niet. Aardig was dat vervolgens het fragment van de keuzefilm een inspirerende schoolleraar toonde die de lofzang op de verbeelding zong (om over moorden te schrijven, hoef je het niet te doen). Toen De Winter daar op inhaakte, riposteerde Luyendijk wat oneigenlijk: “Je komt er steeds maar op terug he” (terwijl hij zelf de doorzager was).

  Maar Luyendijk deed het erg goed. Zijn conclusie kan de zuurpruimen alhier die het niet zagen wellicht overhalen om inderdaad de herhaling te kijken. Luyendijk vond De Winter een veel kwetsbaarder en ironischer persoon dan hij gedacht had, zijn stukken zou hun vanaf nu met een andere bril lezen.

 10. 17

  Niks te nadele van Luyendijk, hij is vast een interessant schrijver, en had hem nooit eerder op TV gezien, maar hij mist een beetje,..een beetje eeh je ne sais quoi. Met gasten als Jeltje en van Lieshout zit je je te verbijten: zeg nou potdomme es wat,…maar dan heb je kwaliteiten nodig van, waar zijn ze gebleven en open deur, een van Dis of Ischa Meijer. Maar de Winter verveelt nooit!
  Angst ja,..dat wel,.bij die de Winter,…beetje Pokon d’r op en klaar bén je!

 11. 18

  Ook ik ben met frisse tegenzin gaan kijken, en mij viel het mee. Een paar dingen vielen me op:
  1. Hoezeer hij de wereld om zich heen als bedreigend lijkt te ervaren (Ik vond ‘jungle’ het sleutelwoord in het gesprek);
  2. Hoezeer de tweede-generatie oorlogsslachtoffer-achtergrond hier mee lijkt te spelen;
  3. Hoe naïef hem dat maakt naar ‘bondgenoten’ in de jungle (Kromme-tenenfragment #2 was wat mij betreft de ontroering waarmee hij vertelde over de show van de Amerikaanse luchtmacht die hij had gezien: Dit waren duidelijk ‘good guys’, omdat ze hun schiettuig gebruikten om ‘mooie dingetjes’ in de lucht te doen, zoiets: onbegrijpelijk naïef);
  4. De man is een man van fictie: Hij doet alles in verhalen, en hanteert daarbij nogal eens de hyperbool. Door die hyperbool kijkt hij ook naar de realiteit, en dat levert een krom beeld op.

  Nadat ik er twee of drie had gelezen, heb ik zijn stukken in de krant verder overgeslagen, en ik weet niet of ik ze nu wel ga lezen. Maar als ik ze ga lezen, zal ik ze wel beter kunnen plaatsen: Dat is ook al wat.

  En overigens kun je het begin van kromme-tenenfragment #1 bij IJsbrand terugzien: daar bleef Luyendijk zeer bescheiden, maar intussen fileerde hij de Winter vlijmscherp, vond ik.

 12. 19

  Knip- en plak van eigen blog:
  Eigenlijk wist ik wel dat ik het niet moest doen, maar ik dacht: “Die Luyendijk, die heeft verstand van zaken, die maakt wel even gehakt van die onzin van Leon Likud.” Maar nee hoor. Luyendijk blijkt andermaal te soft en te verlegen om een goede interviewer te zijn. Maar bovenal is de plaat voor de kop van Leon Likud zo dik, dat Socrates zelf er niet door heen zou kunnen prikken.

  Het mythomane getetter werd me definitief te veel toen Leon met wijdse armgebaren vertelde hoe hij in San Francisco een openbaring kreeg over Amerika als ‘kracht van het goede’ tijdens een show van de stuntvliegers van de marine. Hij barstte in huilen uit bij het aanschouwen van het gebruik van zoveel macht ter vermaak van niet alleen rechtste oorlogshitsers als hijzelf, maar ook van vredelievende homostellen.

 13. 20

  Allermooiste fragment: De Winter die aan de San Francisco Bay ‘tussen homostellen, tussen lesbische stellen!’ met tranen in de ogen een militaire show gadeslaat en zegt: “Dit is een Goede Kracht”… Dit en andere uitvallen sterkten mij in de gedachte dat Leon hard werkt om Martin Ros na zijn ras naderende hartinfarct op te volgen bij de TROS Nieuwsshow. Anna Karenina! Jaaaaah!

  Verder eigenlijk een prima avond gehad. Er kwam in ieder geval enig leven in die Luyendijk, maar een echte charmante gastheer met eigen opvattingen zal het niet worden.

  Goeie Zomergasten. Dat mocht ook wel weer eens na twee jaar.

 14. 21

  Dat beeld Bever, van die San Francisco Baai, met een huilende Leon de Winter met z’n betraande blik naar de hemel, tussen de miljoenen mensen op de heuvels, dat moet toch ooit eens verfilmd worden?! Of anders vereeuwigd in een schilderij, van een koninklijk formaat met minitieus detail en in de stijl van de Grote Meesters uit de Gouden Eeuw?! Een Bijbelse productie, de Goede Kracht, machtig man !

 15. 23

  :-) Crachàt tekent (bijna) altijd, Stijn.
  Zoals elke roeping is het een neurose.
  Maar Carlos spreekt wel van een Nachtwacht, en daar begin ik ni aan.
  Ooit, ooit komt er een dagelijkse Crachàt op Sargasso.
  Kwestie van techniek.
  En da’s dan weer kwestie van tijd.

 16. 27

  Was een matige avond. Luyendijk krijgt zijn gasten nietr echt los naar mijn gevoel. Wel vind ik De Winter een aardige man die lekker duidelijk stelling neemt.
  Zo heeft hij Marijnissen al eens lekker de jas uitgeveegd. Iemand die in zijn leven altijd al de kant van massamoordenaars gekozen heeft moet voor eeuwig zwijgen. Net als SP-serpent Anja-“devlammen slaan uit m’n kutje”-Meulenbelt, die op 22 juli samen met wat opgetrommelde terreurcellen wat leuzen staan te roepen over de legers van Allah die de joden wel even komen verdrijven.
  Op 24 november 2004 zag ik haar ook lopen. Toen werd er “alle joden dood”geroepen.
  Dus als De Winter zegt dat de SP heult met het islamo-fascisme dan kan ik hem wel begrijpen. De SP heeft historisch altijd de foute kant gekozen.

 17. 29

  Ik vond het ook een goede aflevering, hoewel De Winter bepaald niet mijn type is. Ze waren ook aan elkaar gewaagd; de huiskamerkennis van De Winter versus praktijkervaring van Luyendijk.

 18. 32

  @Tim,
  Je vind dat Leon lekker duidelijk stelling neemt, maar als Marijnissen en Meulenbelt dat doen, vind je dat kennelijk niet meer lekker?

  Volgens mij kunnen ze alledrie wel een beetje nuance gebruiken!

 19. 33

  Dat was inderdaad qua tenenkrommingen de pijnlijkste kromming van de avond: De Winter in de baai van San Francisco, huilend: dit is een goede kracht. En ja, ook ik hoorde even Martin Ros klaarkomen.
  Hulde Willem Bever!

 20. 34

  Ik heb zeker genoten van deze zomergasten hoewel de kritiek op De Winter natuurlijk ten dele wel terecht is. De man heeft echter een duidelijke mening en hoewel Luyendijk het hier zeer zeker niet altijd mee eens was gaf hij toch blijk van respect. Vooral de blik in de ogen van Luyendijk aan het eind van de avond gaf duidelijk te kennen dat Luyendijk ergens gecharmeerd was van De Winter.

 21. 35

  Ik heb echt geprobeerd zonder vooroordelen naar L de W in zomerg te kijken. Ik heb het 5 minuten volgehouden. Wat een ontzettend vastgeroest gedachtegoed heeft die man. Wat een vreselijk misplaatste, eenzijdige overtuiging over het gelijk aan de zijde van oorlogsgetraumatiseerd en godsdienstgefrusteerd minderheidsdeel van de wereldbevolking. Wat een gebrek aan visie – wat een overshot aan terugblik-obsessie. Ik vind hem zielig.

 22. 39

  Kom op die Luyendijk was wel superirritant met dat gezever over dat hij met Arabieren in Tora Bora moet gaan praten voordat hij ze potmongolen mag vinden.

  Maar goed, leuk avondje inderdaad. Vooral omdat ik de hoge Seth Gaaikema waarde wel zag van de Winter bij Zomergasten.

 23. 41

  Is er ergens een Leon de Winter citatensite? Naast De Goede Kracht hebben we ook al die andere, uit die docu van de man van Femke Halsema, dat de kassameisjes met hoofddoek hem niet aankijken. Nu Cruijf een beetje uit de genade lijkt te vallen door zijn rare adviezen aan Van Basten moet we toch een andere BN’er hebben om te citeren en De Winter lijkt me een uitstekende kandidaat. Ik ga in ieder geval de komende dagen vaak op een onheilspellende toon ‘de jungle!’ roepen. Op volstrekt willekeurige momenten. Dat spreekt vanzelf, want ‘de jungle!’ kan overal zomaar ineens boven komen.

 24. 42

  Uit diezelfde documentaire, Wonderland (deel 3), uitgezonden bij de VPRO, De Winter:

  “Ik stond daar in de Arena, omringd door duizenden mensen in het wit, en al die mensen zongen een liedje. Een liefdesliedje!

  En op dat moment dacht ik: we zijn de prinsen van de geschiedenis!”

 25. 43

  Oh ik vond het een hilarische pet-uitzending.

  Die Luyendijk had de hollandse Pat Robertson wat harder mogen aanpakken.
  De naïeviteit en stupiditeit van de hollandse Pat Robertson waren sneu, komisch en misselijkmakend (best uniek).
  En als interviewer mag je daar best gebruik van maken.

  Maar kennelijk is Luyendijk naast een überslechte journalist ook een überslechte presentator/interviewer.
  (hij ziet er wel geil uit, dat heeft ie dan wel weer mee)

 26. 45

  Zag gisteren ook vooral wat Stijn#18, 4 zag. De Winter is bovenal een filmmaker, man van de fictie, een creator. Luyendijk is vooral een analist volgens mij en dat maakte dat dit tot een leuk gesprek. De spiegel werd enkele malen goed door Luyendijk voorgehouden. Geen levensgrote spiegel vlak voor zijn gezicht, dat zou De Winter alleen wegjagen, maar met respect. Goed gedaan door Luyendijk. Ik zie de noodzaak tot harder te interviewen, die er volgens sommigen is, niet. Misschien zo doof geworden door de gemiddelde schreeuw en doorzaag journalist dat het subtielere niet meer doorkomt?

 27. 46

  @Youssef
  Volgens mij kon en wilde Joris hem verbaal afmaken, maar kreeg te kennen te geven dat de live-uitzending een beetje te kort dreigde te worden als hij dat zou doen . Zou trouwens wel leuk zijn geweest.

 28. 48

  @ Mark

  ik heb geen mening gegeven over, danwel meegedaan aan een islamdebat. Ik heb alleen mijn mening gegeven over Leon de Winter die ik gevormd heb door het lezen van zijn collumns. Over de islam danwel Israel heb ik geen mening gegeven, alleen over de man zelf. Mijn laatste zin had ik beter achterwege kunnen laten vanwege het feit dat hij niet serieus bedoeld was en ik dat dus totaal niet over heb kunnen brengen, over dat humorloos moet ik je dus gelijk geven.

  Dat iemand romans schrijft vind ik persoonlijk geen vrijkaart voor het hebben van een kokervisie.

 29. 49

  Maar het allertreurigste is natuurlijk de stroom hate-mail die voorafgaand aan de uitzending binnengekomen was. Luyendijk refereerde hieraan zelfs even.
  De Winter zal waarschijnlijk ook uitermate op zijn hoede zijn geweest. Voor je het weet kun je enkel nog met bewaking over straat.
  In dat opzicht vond ik De Winter echt niet laf. Deze mening verkondigen is in het tolerante (kuch, kuch) Nederland al lang geen vrijblijvende aangelegenheid meer.

 30. 51

  @Youssef Ik heb bepaald geen lage dunk van Luyendijk. En ook niet van jou. Maar zonder enige onderbouwing van vooral je kennelijk is dit alleen maar beledigend en sla je helemaal mis :

  Maar kennelijk is Luyendijk naast een überslechte journalist ook een überslechte presentator/interviewer.

 31. 56

  Waarom is Leon de Winter eigenlijk een belangrijk topic? Die man heeft in deze streken 0 invloed. Overigens zijn hier schrikbarend veel mensen nog echt anti-semitisten.

 32. 60

  @Eddemans:

  ’Jan (marijnissen) is een gevaarlijke man, een goedprater van jodenhaters en tirannen, een wegpoetser van de drijfveren van de ergste moordenaars van onze tijd.

  …wat natuurlijk niet helemaal bezijden de waarheid is natuurlijk.

 33. 61

  Jan (marijnissen) is een gevaarlijke man, een goedprater van jodenhaters en tirannen, een wegpoetser van de drijfveren van de ergste moordenaars van onze tijd.

  Het is inderdaad vreemd dat mensen die jarenlang steun betuigen aan een van de grootste moordenaars van de vorige eeuw hier zo mee wegkomen en dat andere mensen voor een lullig Hitlerjugend lidmaatschapje hun hele reputatie in rook zien op gaan.

 34. 62

  Wat mij vooral opviel was dat Luyendijk vragen stelde die hij zelf in zijn laatste boek beantwoorde, maar de Winter merkte dat niet op. Zo maakte Luyendijk de Winter het verwijt niet naar het MO te gaan om met de mensen te gaan praten (met name de liberale moslims) terwijl Luyendijk zelf schrijft dat hij in de dictaturen van het MO niet in staat was om werkelijk de mening van het volk te peilen. De redactie in Hilversum was bovendien meestal beter op de hoogte dan hijzelf, terwijl hij zelf daar in het MO zat! Vreemd verwijt dus aan de Winter.

 35. 63

  Ik heb het niet gezien noch gehoord laat staan begrepen.

  Jullie wel?

  Ik kijk liever naar de foto’s van mijn Jacques. dat is nog eens de moeiete waard!

  Tja … volgens mij ben je wat je zegt … .

  Wat maakt dat van jullie?

  Juist ja …
  ;-)

 36. 64

  Het is natuurlijk geen Nova of Buitenhof. Er mogen wel wat speldeprikjes uitgedeeld worden over en weer, maar de pijlers van het programma hebben vooral te maken met aandacht, diepte en respect voor de gast. De interviewer is er niet om te scoren. Joris pakte het heel onderkoeld aan, liet zich niet door De Winter in een hoek drukken, en ik denk dat je van goede huize moet komen om jezelf teweer te stellen tegen zoveel pathetische retoriek. Joris werd als het ware steeds groter naarmate De Winter maar sentimenteel door bleef kakelen (Maar misschien heeft dat ook wel te maken met het feit dat ik de oogopslag van Joris buitengewoon ehhh…..opwindend vind).