“you bring change by working in the system”.
Hillary Clinton daagt haar Democratische opponenten -die haar verwijten dat ze ’te veel establishment’ is- uit met een statement dat je het systeem niet kan negeren als je het wilt veranderen. I’ve learned you bring change by working in the system established by Constitution. You can’t pretend the system doesn’t exist (MyWay.com). Een interessante stelling voor de zelfrechtvaardiging van iedereen die voor keuzes staat als Groenfront of VROM, SP of PvdA, kraak of anti-kraak, ex-moslim of verlicht imam, 911-complotdenktank of AIVD?
Reacties (14)
“When the representative body have lost their confidence of their constituents, when they have notoriously made sale of their most valuable rights, when the have assumed to themselves powers which the people never put in their hands, then indeed their continuing in office becomes dangerous to the state, and calls for an exercise of the power of dissolution.”
Het systeem moet van binneuit veranderen, dat werkt denk ik sneller om je doelen te bereiken dan je afzetten tegen.
@Rembrandt:
Het probleem van het van binnenuit veranderen van een politiek systeem is dat er een hoge mate van beinvloeding terug vanuit het systeem komt. We are the Borg, resistance is futile.
In the system aan het draadje van de Republikeinen hangen. Mevrouw bakt ze bruin hoor. En ondertussen meestemmen met een voorstel waarin de FBI ongelimiteerd alle Amerikaanse burgers mag afluisteren en bespionneren. Wat nou Constitution ?
Hier slaat Clinton echt de plank mis: een van de problemen in het huidige systeem is juist dat het Systeem steeds verder van de Grondwet (naar mijn smaak de beste ter wereld), haar principes en haar achterliggende gedachten is komen te staan.
Ja, het Systeem is geboren uit de Grondwet. Nee, het Systeem kun je echt niet meer verkopen als grondwettelijk.
Ik denk ook niet een systeem vanuit het systeem te veranderen is. En daarbij denk ik – @Jay – dat een grondwet die toe kan staan dat zo een systeem bestaat en de grondwet kan verkrachten niet de beste ter wereld kan zijn. Wel de meest krachteloze. Maar misschien is geen enkele grondwet veilig en kan geen enkele grondwet garant staan voor het systeem waarin ze gaat functioneren. Misschien hebben grondwet en systeem gewoon niets met elkaar te maken.
Verandering binnen het systeem… Chavez doet dat… En dar is kut want veel van het geld dat hij in zijn sociale hervorming pompt, verdwijnt in dezelfde oude corrupte zakken. En dat komt Chavez’ imago als hervormer niet echt ten goede… http://video.google.nl/videoplay?docid=8272484329475302584
Ik denk dat verkiezingen nooit iets werkelijk kunnen veranderen, wat wie waar ook bazelt. Verandering is niks politieks maar komt vanuit mensen zelf. Het is de keuze voor liefde in plaats van angst.
O en props voor de 1984 quote van SU en de visie van Jay.
Het is altijd nog zo dat ook Clinton haar campagne geld heeft gekregen van mensen die dit geld uit het systeem waar ze het over heeft trekken.
Ik begrijp wel wat ze bedoelt.
Je kunt niet zo makkelijk een keuze maken tussen aanvallen of collabereren.
Nu zit ik in de luxe positie dat ik van twee walletjes eet – het systeem aanvallen en -het systeem van binnenuit veranderen. Beide hebben hun voordelen en beperkingen.
Het grootste nadeel van binnen het systeem veranderingen zoeken je bewegingsvrijheid nogal beperkt. Het systeem begrenst de oplossingsmogelijkheden. Elk systeem kent immers haar grenzen. Als nu er een opstapeling van problemen zijn die veroorzaakt worden door een aantal fundamentele eigenschappen van het systeem, dan zal ze een daadwerkelijke oplossing daarvan blokkeren, tot het door een crisis gedwongen wordt een fundamentele verandering te ondergaan.
Het is een verschijnsel dat je veel vaker ziet optreden in de geschiedenis. Waarom ging het oppemachtige Romeinse Rijk tenonder? Omdat het voorkomen van de ondergang het aanpassen van een aantal van de centrale dogma’s in die maatschappij had betekend. Dat was niet mogelijk.
Ik zie deze maatschappij klimaatverandering, peakoil, majority-minority world, het wankele financieele systeem en vooral de combinatie van die processen niet oplossen zonder een aantal van haar centrale dogma’s aan te passen. Economische groei, vertegenwoordigende democratie,individualisme, …..
Dus waarom dan de moeite steken een systeem te hervormen dat gedoemd is failliet te gaan.
Tegelijkertijd is het huidige systeem oppermachtig, en dat zal niet snel veranderen. Je kunt allerlei zaken geregeld krijgen binnen het systeem die een hoop mensen een beter leven bezorgen, de schade weer een beetje beperken en kiemen leggen voor een systeemwijziging. Nooit verkeerd om die kleine succesjes te boeken.
Ik blijf dus maar allebei doen.
Wil Hillary wel verandering? Die indruk geeft ze niet.
Jello Biafra heeft er in ieder geval geen goed woord over haar.
Om over Tipper Gore nog maar te zwijgen :D