Quote du Jour | Immoral man

SargQdJ09“Mr. President, a man of the same generation as my son, aren’t you ashamed to be the servant of a conscienceless, immoral man?” (Marina Khodorkovski, moeder van Michail Khodorkovski, tegen Dmitry Medvedev)

Twee keer veroordeeld worden voor dezelfde delicten. Dat is het lot van voormalig oliemagnaat Michail Khodorkovski, die gister tijdens een showproces veroordeeld werd tot zes jaar, na al acht jaar voor dezelfde delicten te hebben vastgezeten. Khodorkovski’s oude moeder, Marina, zat ook in de rechtszaal en verdedigde haar kroost zoals het een moeder betaamt. Met niet ingehouden woede. “Curse you and your children!”, aldus moeder Khodorkovski tegen de rechter die haar arme zoon durfde te veroordelen…

 1. 1

  Het feit dat hij werd aangepakt omdat hij tegen Poetin durfde in te gaan betekend nog niet dat hij onschuldig is aan de verduistering en fraude waarvoor hij is veroordeeld.

 2. 2

  Alleen de grootste hardste moordenaar boeven bleven daar aan de top van het bedrijfsleven na de wende. Hij ziet er wel sympatiek uit maar dat zegt niet veel.

 3. 3

  @1: Ik geloof meteen dat hij niet 100% zuiver was (net zomin als eigenlijk elke multimiljonair). Maar hij heeft zijn straf wel gehad (en is zijn vermogen kwijt), dit proces riekt gewoon naar politieke uitschakeling. Daarnaast weten we ook dat Putin andere zware criminelen (en zelfs oorlogsmisdadigers) de hand boven het hoofd houdt.

 4. 4

  @3
  Ben het helemaal met je eens dat hij inderdaad ook andere criminelen de hand boven het hand houdt, maar beter 1 aangepakt dan helemaal niemand, dat is nog altijd een crimineel minder.

 5. 5

  @Cracken: als dat het motief van Putin was geweest, dan was het nog te billijken. Maar dat Putin zich vooral crimefighter toont bij een politieke tegenstander geeft (hoop ik toch) je wel te denken.

 6. 6

  Hij wordt aangepakt omdat hij het tegen Poetin wilde opnemen maar dat wilt niet zeggen dat die vent een onschuldig lammetje is. Het is algemeen bekend dat bijna al die Russisiche multimiljonairs zo corrupt als de pest zijn.
  Ik kan dus niet al teveel medelijden opbrengen voor die man.

 7. 7

  @4: Maar hij was al aangepakt (had al zijn straf uitgezeten en was gestript van zijn vermogen). Na uitzitten van de straf krijgt wat mij betreft ook een ex-multimiljonaire ex-crimineel een nieuwe kans en is op dat moment geen crimineel meer.

  Daarnaast is hier sprake van double jeopardy, de man wordt gewoon twee keer bestraft voor één en hetzelfde vergrijp. Er is geen sprake van nieuw bewijs of hoger beroep, maar een nieuwe rechtszaak op grond van de al eerder bekende feiten.

 8. 8

  @7
  Ik ben niet goed genoeg op de hoogte van de Russische wetgeving om te kunnen zeggen of dit inderdaad een geval is van “double jeopardy” of dat er een legitieme grond was om hem op de huidige feiten aan te klagen en te veroordelen.
  En aangezien het vonnis ik dacht iets van 2000 pagina’s lang is, ben ik niet van plan er achter te komen.