Quote du Jour | “Ik zou het bonnetje maar bewaren”

Quote du Jour“Ik zou het bonnetje maar bewaren” (D66-leider Alexander Pechtold in het JSF-debat).

Leuke quotes gister van Alexander Pechthold in het debat over de aanschaf van twee JSF-testtoestellen. De D66-leider sloeg de spijker op zijn kop door de simpele vergelijking met de aankoop van een auto te maken. “U gaat naar de dealer, betaalt geld, krijgt een bonnetje mee; en u gaat mij nu vertellen dat u desondanks de auto niet heeft gekocht?” Afijn, een kabinetscrisis werd dus afgewend door een eigenaardig compromis. Het ding mag wel gemaakt worden en we bekijken later nog wel of we er ja of nee tegen zeggen. Snapt u het nog?

 1. 2

  Eerst beslist het kabinet voor aanschaf van 2 van dat oorlogstuig. Meerderheid voor de Christelijken. Vervolgens wordt er door D’66 en PvdA in een kamerdebat aangedrongen op meer tijd. NU NIET.

  Dan is het kiezen of delen: kabinetscrisis of een compromis. Heb giter met stijgende verbazing een paar uur naar het politieke net gekeken. Wat een bewuste of onbewuste beeldvorming.
  Slechte toneelstukjes na slechte toneelstukjes.
  Velen wisten niet van de feiten die toch in pakken papier bij ze lagen. Voorals die van Geel niet. Verwees alles door naar Pipo. Jack kreeg het weer aardig voor de kiezen maar hij bleef pipoën. Genoeg sukkels in dit land houden het CDA nog wel een paar jaar in het centrum van de macht: kan de spindoctor/influisteraar van JP toch nog MP worden, krijgt hij de macht waar hij zo opgewonden van lijkt te worden.

  Verkeerde bedragen en verkeerde aannames. Valse sentimenten. Opvallend ook dat bijna geen vraag werd beantwoord. Men draaide voortdurend in een woordenbrij. Iedereen.

  Kabinetscrisis was er natuurlijk nu niet gekomen. Midden in allerlei andere crisissen waartegen bestrijding in gang is gezet. Dus moesten ze weer om de tafel. Onder gegeven omstandigheden vind ik dit nog niet zo gek.
  Van 2 naar 1 moordwapen. Uitstel en de definitieve keuze nog later.

  Pipo woensdag: Nee, in het contract is geen ruimte voor uitstel!

  Nu 20 miljonoen betalen voor noodzakelijke bijscholing van de piloten en voor het behoud van 750 banen. Nu kan iedereen er volgend jaar nog vanaf. Er zijn ook allerlei ontwikkelingen met dat moordwapen. Niet allemaal positief…. Oa over het geluidsniveau. Meer tijd voor onderzoek schijnt plots ook door CU geclaimd. Hun laten niets van zich horen sturen niet eens de minister van Def. naar de Kamer.

  Balk kreeg de wind ook van voren, middels de vraag waar hij was. Had zoals gewoonlijk geen duidelijk antwoord.

  Oppositievoeren blijft echter ontzettend makkelijk.
  ————————
  Daar waar het in het regeerakkoord zeker leek dat die krengen werden aangeschaft, is er nu nog vanalles mogelijk.

 2. 6

  Het is, helaas, helder: er is een testtoestel gekocht, en de weg naar de aanschaf van 85 JSF’s in definitief ingeslagen. Dat tweede testtoestel komt er volgend jaar heus wel. Het CDA wint op alle fronten, en de PvdA slaat weer eens een volstrekt modderfiguur met een onnavolgbaar wollig compromis.

  Zouden die PvdA’ers er nou trots op zijn, telkens zo te worden gekleineerd door het CDA, en dat nog moeten verdedigen ook? Zou dat pluche dan toch ze lekker zitten, dat je alles maar slikt?

 3. 7

  Ik snap ook niet wat de PvdA hiermee heeft willen bereiken, dit spel heeft maanden geduurd en het enige dat het ze heeft opgeleverd is heel veel imagoschade. Waarom doen ze dit in godsnaam?

  Zeg dan meteen dat je dat ding neemt.

 4. 8

  Wat valt er niet te snappen? De wapenindustrie van de VS heeft meer macht dat de regering van de 51ste staat. Het CDA vindt dat geyl. De PvdA weet hoe de wereld werkt maar probeert voor de achterban de schijn van verzet op te houden. Geen van beide partijen zien vervroegde verkiezingen zitten.

 5. 9

  Waarom kopen we niet een JSF en een Gripen? Kunnen we met allebei testen en het kost uiteindelijk maar 20 miljoen; het geld dat je terug moet betalen aan degene die je niet neemt.

 6. 11

  @10 Ik volg de interne politiek bij de PvdA niet, maar volgens mij is ongeveer 80% van de leden tegen aanschaf. Gelijk ja zeggen is dus geen optie.

 7. 12

  @ 10 Enquetebureau Maurice, grafdelver, de Hondt?

  – er is geen groen licht gegeven voor de aanschaf van testtoestellen;
  – er wordt pas volgend jaar over besloten als er volledige duidelijkheid is over de prijs, de geluidseffecten en er zekerheid is dat deelname zich inderdaad terugbetaalt in werkgelegenheid;
  – het definitieve besluit over opvolger van de F-16 wordt pas in 2012 genomen.

 8. 13

  De pvda volgt weer de vaste strategie: schijn van tegenstand proberen te wekken en vervolgens alles over de datum van de volgende verkiezingen heen tillen.

  Wat een vreselijk slechte politiek wordt daar toch bedreven.

 9. 14

  @12: U is lid van de PvdA?

  Maar verder, in godsnaam, hoe dom kun je als partij zijn? Eerst tegen alle verwachting in zeggen dat je die testtoestellen toch niet wilt, maar er gelijk bij zeggen dat het je geen crisis waard is. Dan toch net doen alsof je je poot stijf houdt, terwijl je weet hoe zwaar het CDA aan de JSF tilt. Om dan al een dag later onder druk toch in te binden, en gedwongen worden een hilarisch compromis te slikken waarmee het hele land kan zien hoezeer je vernederd bent. Het resultaat is 0, het afgesproken JSF-traject gaat gewoon door, en je wordt overal uitgelachen. Zijn er PvdA’ers in de zaal die de handelswijze uit kunnen leggen.

  En mag ik daarna met diezelfde PvdA’ers een potje pokeren?

 10. 17

  Jammer dat we in Nederland geen echte onderzoeksjournalisten hebben, die eens gingen kijken waarom Jack en Co dat ding nu echt zo graag willen hebben.

 11. 18

  Ik begrijp ook niet waarom er niet gewoon een Gripen en een JSF gekocht kunnen worden. Die piloten moeten weliswaar getraind worden en de toestellen onderhouden – dat zijn doorlopende, hoge kosten – maar die vallen in het niet bij wat het oplevert om gewoon in de praktijk een vergelijkende test te kunnen doen. En een van de dingen die ze in security altijd meegeven is: differentieer ! Als blijkt dat de JSF een fatal flaw heeft, dan zit je niet meteen aan de grond.

 12. 21

  Eén van Marky’s pluche beestjes vermoed ik.

  Hij ziet eruit en gedraagd zich als een ego-centrische, geldbuidelfreak. Als een angstige en a-economische bal. Iemand die niet weet hoe een vrouw voelt, laat staan hoe ze eruit ziet. Behalve tante TON, die ziet ie nog steeds in zijn nachtmerries.

  Maar we noemen hem geen “wereldvreemde nerd”.

 13. 24

  een @jurriaan had vanavond niet eens zo rare samenvatting @dick “champion dick(PvdA)” over de betamelijke redelijkheid vd JSF-deal…