Quote du Jour – Ik meen het wel goed

Toen de stoomboot aanmeerde, zag het nog zwart van de pieten, maar geheel ongeschonden was de sintsloep niet door die regenboog heengevaren. Na een paar dagen kleurden enkele pieterbazen alle kleuren van de regenboog. Sargasso voorvoelde als eerste dat de traditionele pietenkleur dit jaar mogelijk onder druk zou komen te staan als nooit te voor. Vervolgens volgden verontruste burgers nauwlettend het Sinterklaasjournaal om meteen na de eerste verkleuringen agressief, en waar nodig racistisch, op de bres te springen voor de traditie. De makers van het Sinterklaasjournaal verzekerden terstond dat de verkleuring geen politiek correct statement was: “Het komt gewoon doordat de boot van Sinterklaas door een regenboog is gevaren. Gisteravond is er al weer één Piet zwart geworden.”

Toch is volgens de Stichting Eer en Herstel, die eerder succesvol de Negerzoen uit de Van Dale wipte, de strijd dit jaar voor het laatst gestreden. Zonder enig sociaal plan en volstrekte onduidelijkheid over vervangende chocolademelkertbanen, gooien zij bij monde van het Nationaal comité “Zwarte Pieten nemen massaal ontslag” in oprichting de roe er collectief bij neer:

Quote du JourWij willen niet meer en wij doen het niet meer Sinterklaas.

Daarom nemen alle Zwarte Pieten na 5 december 2006 ontslag, wij stoppen voorgoed met het werken voor u. Wij geven u bij dezen geen keus. Het is een besluit, vaste melding. Wij vragen u dit besluit serieus te nemen en te respecteren.

Wij voelen ons genoodzaakt u vroegtijdig op de hoogte te brengen van het massale ontslag, zodat u een jaar lang in de gelegenheid bent om andere slaven of hulppieten te zoeken of in dienst te nemen. Misschien slaven of hulpjes die zichtbaar uw eigen kleur dragen.

Wij drukken u nogmaals op het hard [sic -sint] dat volgend jaar 2007 geen Zwarte Pieten meer op straat, in de winkels, op scholen, niet in huis, nergens meer mogen verschijnen.

Wij Zwarte Pieten hopen dat u begrip zult hebben voor ons, na al deze jaren trouwe dienst en hopen dat we vredig uit elkaar zullen gaan.

Als dat niet het geval is, zijn wij Zwarte Pieten instaat alles in de strijd te gooien om dit dienstverband met u te verbreken. Ook willen wij meedelen dat zelfs het verdriet dat u via de kinderen te weeg zult proberen te brengen ons niet van mening kan en zal doen veranderen.

Wij Zwarte Pieten zijn moe en nemen onze kinderen in bescherming tegen deze slavenpraktijk.

Wij hopen samen met u voor de laatste keer een onvergetelijk Sinterklaasfeest te mogen vieren.

 1. 2

  Het zijn geen slaven. Deze brief is duidelijk door nepperds geschreven. Remember Jules Croiset?

  Om op de echte Zwarte Pieten terug te komen: dit was voor het eerst dat ik in de Telegraaf talloze pleidooien las voor hordes zwarte lageloonarbeiders om onze kusten te komen overspoelen en aan onze kinderen te zitten. (Voor de tragen van begrip; ik vat ’t even in de termen die de Telegraaf volgens mij zou gebruiken.)

 2. 3

  1 dag in het jaar werken, met een lekkere boottocht in het vooruitzicht? Sommige mensen kunnen alleen dromen van zo’n baan. En dan de rest van het jaar een beetje Nietzsche en Freud lezen ofzo…

 3. 4

  Gel*l van de onderste plank en dan gelijk als “wij” dreigen met “nergens meer mogen verschijnen”.

  Hoe vaak ik Sinterklaas(en) niet heb horen uitleggen waarom zij wel een boek hebben wordt ik ook zo moe van. De nps trekt het gehele kinderfeest naar zich toe en maken er een potje van. De fik erin met dat hele nps. Mijn kinderen snappen ook helegaar nix waarom zwarte pieten zich moeten schminken.

 4. 5

  Het feest wordt in alle media onder je ogen in mekaar getremd. Ik ben zo blij met mijn kleine beetje internet.

  Heb dus alleen maar fijne vragen gekregen, lastig zat trouwens.

  Raadsels en wonderen:

  Hoe weet Sinterklaas dat wij stout zijn geweest ?
  Wie schrijft dat dan op in het boek ?
  Als Indianen Sinterklaas met pijlen doorschieten, gaat Hij dan dood ?
  Hoe weet Hij nou waar iedereen woont ?

  Zelf gevonden oplossing (5 jaar):

  Een veel te dikke Piet kan niet door de schoorsteen, die moet beneden blijven en de Pieten tellen als ze terugkomen.

 5. 8

  Indien gij niet zijt gelijk de kinderen, zo zult gij nooit het Sinterklaasfeest ten volle kunnen beleven!
  Op m’n 53e ben ik, zoals elk jaar, in deze periode een kind, dat graag wilt geloven in een goedheiligman en z’n hulpjes. En laten alle cynici en moraalridders de rambam maar krijgen…

 6. 9

  Sinterklaas met de KKK vergelijken zoals die site doet geeft al aan hoe triest dit is. Maar net als het US debat dat de kerstman weg moet v/w jezus zijn het gewoon cultuur barbaren.

 7. 10

  Kunnen de mensen van Eer en Herstel niet naar een land emigreren waar zij geen last hebben van traditionele feesten?

  Dat lijkt mij de beste oplossing. En anders : Zwarte Piet gooi die lui in de zak en neem ze mee naar Spanje!

 8. 11

  Het is me niet helemaal duidelijk wat de schrijvers van deze brief willen bereiken. Willen ze volgend jaar alle zwarte pieten die nog wel op straat verschijnen gaan lastigvallen ofzo?
  Die quote van de NPS dat ze het niet politiek correct hadden bedoeld, maar dat het puur door de regenboog kwam is trouwens wel een giller… maak de kat wijs dat ze de link met de discussie over ethniciteit zelf nog niet hadden gelegd.
  Overigens, ik denk dat er op zich niets op tegen is dat het Sinterklaasfeest met zijn tijd mee groeit; dat doet het namelijk al eeuwen.. Cultuurconservatisten die de verandering tegen proberen te houden onder het mom van “respect voor de traditie (daarbij voor het gemak pretenderend dat Sinterklaas al millenia lang op dezelfde manier gevierd wordt, en voor het gemak vergetend dat de traditie zich, nog niet eens zo lang geleden, al vaak genoeg ontwikkeld heeft) die horen gewoon bij het proces als je het mij vraagt.

 9. 12

  Vallen de Pieten ook onder de Generaal-Pardon-regeling? Zo ja dan kunnen we ze morgen niet uitzetten en zitten we dus het hele jaar met ze opgescheept.
  Is er nog ergens ruimte in een AMA-AZC?

 10. 14

  voor degenen die dit gemist hebben:
  Sargasso » Blog Archive » Voorspellingen 2006.
  https://sargasso.nl/?p=1805 – 64k

  daar aangehaald (verlinkt):

  bibliography and index thereof
  Arthur’s excalibur, Peter’s keys, the witches brooms, Black Peter’s club, Harlequin’s dildo … older navigaid: Go see what else poetpiet can puzzle us with …
  http://members.tripod.com/~poetpiet/bibliography_and_index_thereof.htm – 67k – Cached

  life between ancestors and progeny
  Black peter raps on rocks to space their content clutter, unwrap their natural talents, … Go see what else poetpiet can puzzle you with here …
  http://members.tripod.com/~poetpiet/typical_arches_lovely_people.htm – 110k – Cached –

 11. 16

  Bij deze distantieer ik me van de ontslagbrief. Ik mag dan veel zeuren, maar het hele jaar daar in Spanje zitten is ook niets. Ik heb geen ontslag genomen, mijn maten evenmin. Zal ik dan even nogmaals uitleggen waar wij vandaan komen?

  St. Nicolaas is de beschermheer van zeelui en hoeren. Wegens weersomstandigheden kon men vroeger maar beperkt uitvaren uit de havens. Rond November/December kwamen de schepen weer aan in Holland. De achterblijvers (de vrouwen en kinderen) begonnen rond die tijd in een feeststemming te komen omdat de vaders terugkwamen. Ook de hoeren hadden kinderen, maar daar was meestal de vader niet van bekend. Omdat zowat iedere matroos een onechtelijk kind had, was dit geaccepteerd. Zij zongen dan ook voor een behouden terugkeer naar de goede sint. Als de boten dan terugkwamen, stond de bemanning zwart van het vuil en de zon op het dek. De bemanning had allerlei exotische spullen bij. De kinderen die lief waren geweest kregen lekkers en degene die stout waren mochten mee op de vloot.

  Zo is de mythe ontstaan, heeft niets met slavernij te maken. En ze moeten niet zo zeuren vanuit Nederland over de slavernij, zonder die slavernij waren ze hier niet eens geweest.

 12. 17

  @Zeurpiet : deze verklaring voor het fenomeen was mij onbekend. Het lijkt me wel een houtsnijdend verhaal…

  Enige associatie van sint nicolaas met slavernij was mij niet bekend, dus een typisch geval van non-sense-correlation.

 13. 18

  “En ze moeten niet zo zeuren vanuit Nederland over de slavernij, zonder die slavernij waren ze hier niet eens geweest.”

  Die laatste zin doet mij een beetje Mat Herbeniaans aan…

 14. 19

  Zeurpiet wordt een beetje moe van de stichting die blijkbaar de taak van zeurpiet wil overnemen. Nu dienen ze zelfs mijn ontslag in terwijl ik dat niet wil. Ze moeten eens ophouden met het spreken voor anderen die dat niet wensen.

 15. 20

  Een zeurpiet die vindt dat ze niet zo moeten zeuren? Je valt wel erg snel uit je rol, makker!

  Die quote van de NPS dat ze het niet politiek correct hadden bedoeld, maar dat het puur door de regenboog kwam is trouwens wel een giller… maak de kat wijs dat ze de link met de discussie over ethniciteit zelf nog niet hadden gelegd.

  Een link met een discussie leggen is nog niet hetzelfde als dingen politiek correct bedoelen. Ik vind dat verhaal van die regenboog wel goed gevonden; je peilt zo meteen wat de reacties zijn.

  Overigens, ik denk dat er op zich niets op tegen is dat het Sinterklaasfeest met zijn tijd mee groeit; dat doet het namelijk al eeuwen…

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik aanvankelijk (dit was nog voor de regenboogramp) nogal gekwetst was: hoe durven ze (met name Amerikanen en Engelsen die hier op bezoek zijn of die over het feest lezen) aan onze waarden te komen? Laat ze hun pogingen in het reine met hun verleden te komen vooral binnenshuis afwerken!

  Toen realiseerde ik me dat Sinterklaas en Zwarte Piet er vooral voor jonge kinderen zijn. En guess what? Die zal het geen reet interesseren wat voor kleur die twee heren hebben. Die zullen zich zelfs nauwelijks nog herinneren wat voor kleur ze het jaar daarvoor hadden. Wat heb ik me dan nog met die discussie te bemoeien? Als de stoomboot door een regenboog vaart, vaart ‘ie door een regenboog, punt uit!

  (Twee heren? Heren???!?! Wat voor mysogyn feest is dit eigenlijk? Wat maken wij ons druk over vermeend racisme dat tot uitdrukking zou komen in dit o zo duidelijk goed samenwerkend multiculturele tandem als de eigenlijke boodschap van het feest duidelijk is dat vrouwen zelfs aan witten inferieur zijn?)

 16. 21

  Op de lagere school vertelde onze juf wel dat de Pieten bevrijdde slaven waren, en dat ze als dank daarvoor met de Sint mee gingen varen. Maar goed, onze juf kwam wel van de pabo …

  De wortels van de Sint zijn ook niet helemaal ondubbelzinnig, geloof ik. Een heidens feest dat hier gevierd werd, ter ere van Wodan, werd vermengd met christelijke tradities. Het zesbenige paard van Wodan werd Schimmel, de kraaien die Wodan vertelden of de kinderen zoet of stout zijn geweest werden Pieten. En Wodan werd Sint.

  Welke verhalen er later nog allemaal aan vast werden geplakt, en dat zijn er nogal wat, ken ik niet allemaal …

 17. 22

  Beste Branco, de goede Sint heeft mij tot zeurpiet benoemt. Dit deed hij omdat hij moe werd van gezeur. Ik was nog de enige die mocht zeuren. Wel zo overzichtelijk. Maar dan moet de rest niet toch beginnen met zeuren. Weet de stichting al wat er gebeurt met mensen die zeuren? Die worden overgeslagen.

 18. 23

  Dat verhaal van zeurpiet als verklaring voor het sinterklaas+zwartenpieten fenomeen heb ik ook nog nooit eerder gehoord/gelezen, en ik vraag me eerlijk gezegd af of dit een algemeen geaccepteerde theorie is.
  Voor zover ik weet, o.a. m.b.v. Wikipedia, bestaat de Sinterklaas folklore al heel lang, waren het eerst Duiveltjes die de Sint vergezelden, toen Moren, toen negers, en tegenwoordig zijn ze zogenaamd zwart door de schoorsteen. En nog verder terug schijnt het terug te voeren te zijn op Wodan en zijn 2 zwarte raven. Dus als je het mij vraagt kun je niet zo simpel stellen van zwarte pieten komen hier of daar vandaan. Het is in verschillende periodes anders ingevuld, en het zijn ook lange tijd moren en negers geweest… en dat was op een manier ingevuld die naar hedendaagse standaarden weldegelijk als kleinerend zoniet racistisch mag worden beschouwd. Denk aan het stereotypische kroeshaar en de rode lippen; vergelijkbaar met de negers uit de Kuifje-strips eigenlijk.

 19. 24

  Niemand kent de Camera Obscura nog, is het wel ?
  Sinterklaasfeest was ook een feest van de wouldbe vrijers en vrijsters. Goedhylikman. Killing application. Wikipedia is trouwens flut over Sinterklaas.

 20. 25

  De mensen achter deze stichting lopen nog rond met hun hoofd in het verleden.

  Misschien betaat er een pilletje voor deze mensen? Ze lijden aan “geschiedenis”

 21. 29

  op 14 postte ik een link naar jaar oud sargasso topic maar die blijkt zonder verwijzing naar het boek ‘when santa was shaman’ (wel cernunnos waar ‘we’ het gister over hadden).

  Nu vind ik een vers draadje van paganen die nota bene deze titel wel draagt maar 27 reagluurders komen niet verder dan gebazel over hoe santa een anagram voor satan is en vragen over hoe rendierpis dan wel smaakt, paddestoelepraat, enzovoorts.

 22. 31

  Leuk hoor, tradities. Zojuist een verplichte sinterklaasviering op het werk achter de rug, met sint & pieten.
  Kunnen we niet ruilen met Spanje waar ze gewoon een geit van de kerktoren flikkeren?

 23. 34

  nou … helemaal op de verhouding sint/piet gaan ze niet in bij vermeldde paginas (meer de amerikaanse worsteling met wat zij woestelingen en duivels noemen (shamanen).

  earth-dancing is een outfit in georgia (van midnighttrain liedjes fame)

  nog interessanter detail (maar wie herinnert zich mijn fout op 14, laat staan dat ik ucla gister nogal eervol vermeldde?):

  Jeffrey Vallance is a an artist, writer, curator, explorer and Visiting Assistant Professor in New Genres at UCLA, Los Angeles. Jeffrey is a regular FT contributor.

  Wat zouden die ‘new genres’ zo allemaal wel mogen wezen????????

 24. 36

  @hoofdletterb : .. dan staan GL en SP te schreeuwen over rassendiscriminatie…

  Typisch, is er een beroep dat geheel door de gekleurde medemens gedomineerd wordt, is het weer niet goed… en klagen de mensen zelf dat het discriminerend is..

  ZUCHT!

 25. 37

  Van Renterghem believes that St. Nicholas is a Christianized version of water deities possibly related to the Greco-Roman gods Poseidon/Neptune.

  The names Nick, Klaas, and Klas come from Nikker (Old Dutch) or nicor (Middle English) meaning goblin or waterspirit. (Ibid,p.105)

  Dutch ships bore the figurehead of St. Nicholas the patron saint of sailors. St. Nick was also watched over merchants, thieves, prostitutes, and children.

  In time, Saint Nicholas’ persona was split. St. Nick became the bearer of love and gifts, while the presence of the shaman, Herne/Pan, became his slave, depicted as the “Dark Helper.”

  Van Renterghem contends this signifies the Roman church having conquered the indigenous, pagan, fertility/nature spirit; banishing it as symbolic of evil. The job description of the Dark Helper was to carry the bag, and scare maidens and children into devout behavior. (Picture, fold out)

  tot zover de scriptlezing uit:
  http://www.liveoakuu.org/sermons/santa.html
  de tekst is 11 keer zolang

 26. 38

  Ach, we zijn toch allemaal slaven van het kapitaal. Geketend aan onze hypotheken, leningen voor onze SUV’s en breedbeeld schermen werken we ons allen gewillig een burnout. Als je het einde van de regenboog vindt, staat er een pot met goud om al je schulden af te betalen en je bent vrij.

  Saillant, bij de leugen over Sinterklaas bedenken we nog maar een leugen over de regenboog. Iedereen weet toch dat je het einde van de regenboog niet kan bereiken. ;)

 27. 39

  the gift that keeps on giving, oftewel, die zoektocht levert heel wat op (via de duitse zwarte piet naar cernunnos!!!!)

  http://www.tarotforum.net/showthread.php?t=26045 70K (wit op paars)
  A lot of people believe that Santa Claus came to America via the New York Dutch, but it seems the Germans that migrated to Pennsylvania had a lot more to do with the shaping of the Santa Claus legend. A search for “Belsnickling” brings up a lot of information and clues to the older legends. Belsnickle and Pelzsnickle are two versions of the Santa/Dark helper.

  ook leuk:
  http://www.gettingit.com/article/501 Robert Anto Wilson
  14K

 28. 40

  het begin van de regenboog is heel wat makkelijker en een echt verlekkerd makertje, wat is er nou onschuldiger dan met water spelen in de zon? Is er nog niet genoeg woestijn naar je zin dan? Niet zo zwartepietekijkerig kerel!!!! Kop op.

 29. 43

  Goed speurwerk @GooglePiet!

  Klinkt wel aannemelijk, die “evolutie” van de Sinterklaastraditie..
  Trouwens, in Kroatie wordt Sinterklaas ook gevierd (op 6 december).
  Daar heeft de goedheiligman ipv pieten een duivel aan de ketting (Krampus), met een mand op de rug voor stoute kinderen (net als in Oostenrijk geloof ik..)

 30. 45

  @Gerrit : Je hebt gelijk, uit het niet op rijm gesteld zijn van de brief blijkt een fundamentele gekantheid tegen het Sinterklaasfeest.

  Overigens lijkt het mij zaak dat het OM zich over deze perfide brief gaat buigen en onderzoekt in hoeverre hier sprake is van valsheid in geschrifte en bedrog!

  … en dan in de zak die lui en naar Spanje afvoeren!

 31. 50

  Perhaps most interesting about this print is the special gift in Santa’s hand. Santa is holding a dancing puppet of none-other-than Jefferson Davis, President of the Confederate States of America. The likeness to Jefferson Davis is unmistakable. Even more interesting, Davis appears to have the string tied around his neck, so Santa appears to by Lynching Jefferson Davis! This is a classic Thomas Nast illustration.
  http://www.sonofthesouth.net/Original_Santa_Claus_.htm

  Nou hij kwam wel op voor z’n zwarte pieten geloof ik.

  op de tarotforum draad gevonden maar ze zijn verder scheutiger met praatjes dan met plaatjes.

  http://images.google.com/images?q=schmutzli&ndsp=20&svnum=10&hl=en&lr=&start=220&sa=N 221ste plaatje (van de 442 gevonden), de meeste zijn heel gewone sint plaatjes (mischien krijg je er meer te zien als de druk op google wat lager is, dat fluctueert nogal).

 32. 51

  Mijn eerste reactie op die brief is ook: wat een onzin. En toen dacht ik bij mezelf: stel je nou ’s voor dat Sinterklaas geen Nederlands feest is, maar dat het op deze manier gevierd wordt in – willekeurig voorbeeld – Oostenrijk. En dat er in Oostenrijk mensen zijn die er op deze manier tegen in opstand komen. Eerlijk gezegd denk ik dat ik dan wel begrip zou hebben voor zo’n actie.

 33. 53

  — Redactie: Uit filter gehaald. Piet, waarschuwing: Niet teveel linkjes er in stoppen!!!!! Grrrrr —-

  (in #50) bedoel ik .. ..maar ze zijn verder niet zo scheutig met plaatjes als ze zijn met praatjes.

  http://www.tarotforum.net/showpost.php?p=291329&postcount=6 linkrijkste postje

  http://www.blick.ch/news/schweiz/artikel28409 (java pic)

  Santa Claus, Last of the Wild Men by Phyllis Siefker

  http://www.forteantimes.com/articles/118_santan.shtml
  BEHIND SANTA’S GENIAL SMILE LIES A 70,000 YEAR OLD ANIMIST TRADITION OF A BEAST MAN PHYLLIS SIEFKER UNMASKS THE ULTIMATE BEDROOM INVADER.

  http://www.krampusse.com/fotoalbum/index.htm komen niet echt dichter bij een hoop steenmeel uitdelen (zoals Hensel ooit voorstelde te doen om groenafval meteen richting topkompost mee te helpen)

  http://www.book-of-thoth.com/ ff zoekuh hier

  http://www.mtsn.org.uk/acdepts/english/tempest/calibanandwildman.htm
  verdwenen

  archive.org has 55 billion pages

  http://web.archive.org/web/20041217083415/http://www.mtsn.org.uk/acdepts/english/tempest/calibanandwildman.htm
  lang verhaal

  ANGELSAKSIESE TRADITIE (springlevend maar ja, ze maken zich er dan ook makkelijk vanaf):

  http://www.japanesetranslations.co.uk/hooden/hoodening.htm
  Meaning of “Hooden”
  There is no clear etymology for the words “hooden” or “hoodening”. The Oxford English Dictionary entry is quite brief, but other theories include “hooded”, “hide” (as in animal skin — or as in concealment) and “hoaden” (a type of cloth): all of which should be self-explanatory. Another suggested derivation is “Robin Hood”, as he was a key figure in Mumming plays throughout history, accompanied by Maid Marian = Mollie. Finally, there is a chance that it may have come from “Woden” (the Norse god), as he had a famous horse and this has evidently influenced the similar custom of the Schimmelreiter. It is unlikely we will ever know much more than this.

  http://www.japanesetranslations.co.uk/hooden/hoodening-songs.htm
  heeeeeeleboel versjes (een boel zijn schunnig):

  A walk round the houses
  her passion arouses
  so she poked her hand inside his trousers
  and found his pet toad
  … and found his pet toad??
  Yes, she poked her hand inside his trousers
  and there ends our ode.

  nou, hoeveel dat met je handen in stenen te maken heeft mag u zelf uitmaken.

  http://www.japanesetranslations.co.uk/hooden/hoodening-similar.htm
  veeeeeel info en een plaatje (de 3de) wat van Rhentergem’s these versterkt/illustreert.