Quote du Jour | Ich habe es wissen mussen

SargQdJ09“Ik heb zijn ontslag niet gevraagd omdat het mij in de eerste plaats ging om de verzoening binnen de familie. Ik dacht, verkeerdelijk, dat de familie, die de zaak al 24 jaar binnenskamers hield, dit ook zo wilde houden.”

De onlangs hoogste baas over de katholieke kerk in België, heeft een nieuw standpunt. In een interview met weekblad Knack zegt hij dat hij de Brugse bisschop die jarenlang zijn neefje misbruikte, had moeten ontslaan. Heel erg miraculeus is die uitspraak niet, aangezien de baas betrapt is: de bewuste neef had een geheime geluidsopname gemaakt van Danneels’ gekonkel. Dat klinkt als een heel andere taal: “schenk mijn kardinaal vergeving, beste slachtoffer, en we zwijgen erover”.

Je zou in de verleiding komen om je af te vragen: wàt is nu precies de katholieke stem van de twee, maar je beseft al snel: beide, natuurlijk. In een minder goede bui zou ik zeggen: “ga verdomme allemaal in de supermarkt rekken vullen en hef je shitkerk gewoon op”, want het is precies die arrogante premisse dat je altijd een draai aan je moraliteit meent te kunnen geven telkens de wind draait, die de kerk uit de grond van haar zaak overbodig maakt als morele autoriteit.

Ze zijn, met andere woorden: failliet. Mislukt. Opgehouden met functioneren. Overbodig. Onnodig. Ze hadden het moeten weten.

 1. 2

  De Katholieke Kerk heeft de mensen onder de Moerdijk veel steviger bij de kloten gehad dan wij nuchtere Hollanders kunnen beseffen. Vandaar Crachats felheid, dat siert hem juist.

 2. 3

  Sta me toe, in mijn razernij mijn nom de plume waardig, te mogen vaststellen dat in essentie België een iets ander kijk op het leven heeft dan de tolerante hollander.
  Tot nog toe, natuurlijk, dat tolerante.
  Dus ik schrijf over elk onderwerp op deze manier, Siq. Al 20000 postjes lang.

 3. 4

  “Wij Hollanders”? Ook ik spreek (met een slok op) met een zachte g. Maar ik dacht dat we het hele “de kerk is evil”-ding al in de jaren ’60 gehad hadden. Dit is gewoon een staaltje ernstig gefaalde damage-control.

  Achterkamers, vriendjespolitiek en de vuile was niet buiten hangen is sowieso meer iets zuiderlijks, daar heeft de RK kerk geen alleenrecht op. Daarom woon ik er ook niet meer :)

 4. 5

  @3 want #4 was @2: Ah, maar zo zuur had ik je nog niet eerder getroffen, al 20000 postjes lang. (Echt? Zoveel al? Het lijkt de dag van gisteren dat je erbij kwam)

 5. 6

  u herinnert zich niet de rants tussen ene Stijn en ik, voor hij in retraite in een klooster in West Vleteren ging?
  Maar ik geef toe, het shockeert me nog steeds mateloos. Daar prijs ik me gelukkig om.
  En hoe meer teaparties er weer ontstaan, hoe geshockeerder ik zal worden.

 6. 7

  Volledig mee eens (al jaaaren).
  Gewoon opheffen.
  Van staatswege.
  En al die andere aan godsbeelden hangende religies ook. Zeker als daar regelgeving en macht anders dan die van de staat zelf uit voortvloeit.

 7. 9

  Topquote. Et merci a monsigneur Crachat pour prendre les honneurs du quotidien du jour a cause de neglecte grosse a mon part a moi!

  Prima ook om de zogenoemde RK-macht te benoemen. Internet blijft sowieso ook een Oppositiemedium. En dat kan je beter a la Crachat uit het hart doen, dan bijvoorbeeld een moslim en een D66’er dagelijks standaard de Wildersfans te laten voeren.

 8. 11

  elke morele autoriteit dondert vroeger of later van zijn voetstuk..

  Een morele autoriteit vaart dan ook wel bij het achterlijk houden van zijn volgelingen.. of het nou de RK-kerk, de linkse kerk, de rechtse kerk of de islam is.. het is allemaal 1 pot nat..

 9. 12

  … of de linkse kerk, of de rechtse, of de intellectuele, of NGO’s, of het bedrijf waar je werkt…

  Ik zie het verschil nog steeds niet met ALLE andere instellingen waar ook rotte appels werken.

  (Dit alles met het risico Crachat zijn hart-leeftijd te verkorten, mijn excuses)

 10. 13

  Het verschil is denk ik dat een morele autoriteit nooit aan haar eigen moraal kan voldoen (waardoor haar autoriteit ter discussie komt te staan) .. een bedrijf heeft daar geen last van ( = a-moreel)

 11. 15

  in sommige gevallen zou een volksrazernij wel eens kunnen werken. Feit is dat in deze zichzelf smetloosheid opleggende maatschappij, deze onwaarschijnlijk schofterige vorm van machtsmisbruik blijkbaar kan overleven zonder gestoord te worden.

 12. 16

  maar enfin, Siquo, als een ambtenaar systematisch leerlingetjes mag misbruiken, en het enige wat gebeurt is de hand boven het hoofd gehouden worden door zijn superieuren… of op een school?
  Als er nu één leraar potelt dan gaat hij ongeveer per direct naar de gevangenis, zonder langs de kassa te passeren.

  Pas maar toe:
  Schooldirecteur/Burgemaaster: ““Ik heb zijn ontslag niet gevraagd omdat het mij in de eerste plaats ging om de verzoening binnen de familie. Ik dacht, verkeerdelijk, dat de familie, die de zaak al 24 jaar binnenskamers hield, dit ook zo wilde houden.”

  I’d shoot his balls off.

 13. 18

  Geen reactie over de vlijmscherpe schets hierboven..bij deze..de schets schopt kont!

  (punters zijn de mode in London, net een paar gekocht..up Vangheluwe’s ass &%$#)