Quote du Jour: Historische Parallel

Quote du JourCritics will no doubt say I am accusing the Bush administration of being Hitler. I’m not. There is no comparison between the political system in Germany in 1937 and the U.S. in 2007. What I am reporting is a simple empirical fact: the interrogation methods approved and defended by this president are not new. Many have been used in the past. The very phrase used by the president to describe torture-that-isn’t-somehow-torture – “enhanced interrogation techniques” – is a term originally coined by the Nazis. The techniques are indistinguishable. The methods were clearly understood in 1948 as war-crimes. The punishment for them was death.”

Andrew Sullivan vergelijkt de verhoor methoden die door de huidige VS regering worden goedgekeurd met die van de nazi’s. Het immer populaire waterboarden is momenteel erg in trek. (de fijne kneepjes weten?)

Je kunt zeggen dat er een gedeelte van de Amerikanen is dat zich echt serieus zorgen begint te maken. Verhalen die ook rondzingen zijn namelijk de gevangenenkampen die Halliburton mag bouwen en de extra bevoegdheden voor de president bij noodsituaties die Bush onlangs bekendmaakte en die de president feitelijk alleenheerser maken bij noodgevallen.

Of het allemaal zo’n vaart loopt durf ik niet te zeggen, maar hij is wel lekker bezig. Wat denkt u? Gaat ‘ie ervoor?

 1. 1

  Ach, het heeft wel wat, distopische SF-romans die bewaarheid worden, dat heeft ook zijn charme.

  Plus dat we legitiem de US mogen afzeiken, niets is zo bindend voor een volk (EU) als een gemeenschappelijke vijand. :)

 2. 2

  mmm.. dat behoort tot de 3e graads verhoormethoden die volgens Geneve verboden zijn. Terechte vergelijking!
  Een soort democratische versie van een neo-fascistisch regiem dus, die Bush regering.

 3. 3

  Ik heb nog genoeg geloof in het Amerikaanse volk dat ze dat zouden tolereren. Ze zijn misschien dom genoeg om een semi-dictator te accepteren die zich voordoet als democraat, maar zodra er een grens bereikt is krijg je hommeles (en een burgeroorlog)

 4. 6

  Pff de VS is de meest onmogelijke staat voor een echte dictator om zich te handhaven. Gewapende burgers, die zijn opgevoed met het elke dag trouw zweren aan de democratie, de republiek, de grondwettelijke vrijheden etc. Openlijk aan die waarden komen heeft geen enkel draagvlak.

  Maar waarom zouden ze ook? Het huidige politieke systeem van de VS is al nauwelijks democratisch en veruit de meeste twijfelachtige acties van de Amerikaanse regering worden door zowel republiekeinen als democraten gesteund. De kleine elite heeft daar al lang een in hun ogen perfecte staat gecreeerd dus er is ook geen enkel motief om volledig los te gaan.

  Juist de weldadige schijn van democratie die er nu is gecombineerd met een verschrikkelijk gesloten systeem zorgen ervoor dat er nauwelijks interesse is voor grote politieke verschuivingen. En dat is de veiligste zetel die je als leider kunt hebben.

 5. 8

  Bush cs heeft wel veel meer dan alle presidenten voor hem de exclusieve bevoegdheden ook in een soort pseudo-legaliteit naar zich toe getrokken. Iets als: ‘Alles wat de president doet mag hij doen omdat hij de executive power heeft. De president verdedigt de rechtsstaat en de mensenrechten omdat hij zegt dat hij dat doet. In de strijd tegen deze moderne vijand, het terrorisme, moet de president in het belang van het Amerikaanse volk en zonder dat hij daar bij enige rechter verantwoording over af mag leggen overgaan tot het afschaffen van ‘habeas corpus’ en over gaan tot martelingen om de veiligheid van het Amerikaanse volk te waarborgen. Bij de unieke en geweldige staat als de Amerikaanse past als enige op de wereld het concept van preemptive strike om de veiligheid van democratie en mensenrechten wereldwijd te garanderen.’

 6. 10

  @Freek:

  Tegenover die gewapende burgers staat dan ook wel het meest geavanceerde leger ter wereld aangevuld met het meest geavanceerde spionage-apparaat ter wereld. Denk jij dat je met een clubje mannen met AK-47s ook maar iets kunt betekenen in een eventueel fascistische VS? Ik ben bang van niet.

  Dat trouw zweren doen ze volgens mij vooral aan “America” en komt in de praktijk eerder neer op “kritiek is verraad”. Dat is al heel lang zo geweest en ik ben bang dat juist deze traditie het een dictator heel gemakkelijk maakt.

  Verder is het nauwelijks democratisch zijn van de VS iets van de laatste tijd en zou je dat het begin van het begin van het fascisme kunnen noemen; hele volksstammen amerikanen maken zich daar al heel lang zorgen om maar de overheid gaat gewoon door. Volgens mij is er juist enorme interesse voor politieke verschuivingen (Al Gore had immers de meerderheid van de stemmen, alleen niet de meerderheid van de kiesmannen en er zijn legio aanwijzingen dat de verkiezingen in met name Florida zijn gemanipuleerd).

  Dat het al zo ver heeft kunnen komen als nu, doet mij toch ernstig vermoeden dat de VS misschien juist een ideale staat is voor een dictator om zich te handhaven, temeer daar er internationaal gezien toch niemand tegenin zal gaan. Sterker nog, we doen doodleuk mee, zowel met oorlogje spelen als met het ‘promoten’ van terroristen als vijan als met het invoeren van hulpmiddelen voor het fascisme zoals de identificatieplicht en het structureel tappen van internetverkeer. Daarnaast hebben we nog onze eigen ‘vijand’ bedacht, namelijk de zogeheten allochtoon, een op basis van discriminatie gecreeerde groep van gewone Nederlanders. En daarnaast zijn we ook nog eens superdruk bezig met pogingen een overheid te creeeren die net zo ver van de burgers af staat als in de VS, namelijk de Federale Europese Overheid.

  Be Very Afraid.

 7. 11

  @zmooc:

  I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain.

  –Frank Herbert, (1920 – 1986), Dune

 8. 13

  —- Redactie: Uit spamfilter gehaald. Je kan beter een andere url invullen hoor. Het stopt een keer —-

  Een vergelijking met nazís? , we vergelijken toch ook niet meer met willem van oranje?
  WW2 shit was verleden eeuw. kunnen we het daar mooi met rust laten aub.
  Leren doen we er toch niet van, sommige profiteren er nog wel van..

  mijn mening over de yanks zal ik maar achterwege laten dat past niet zo mooi bij het posh vocabulaire alhier.
  distopisch , krek het zal je buurman maar zijn..

 9. 14

  Een vergelijking met nazís? , we vergelijken toch ook niet meer met willem van oranje?
  WW2 shit was verleden eeuw. kunnen we het daar mooi met rust laten aub.
  Leren doen we er toch niet van, sommige profiteren er nog wel van..

  mijn mening over de yanks zal ik maar achterwege laten dat past niet zo mooi bij het posh vocabulaire alhier.
  distopisch , krek het zal je buurman maar zijn..

 10. 16

  is goed “redactie” ik rot al op
  befehl is befehl. links of rechts troelala

  ik vul die url’s niet in dat doet de pc automatisch
  ik een spammer? moahaha waarom ben ik dat op andere sites dan niet?

  Zorg voor een beter werkend systeem & don’t blame the visitor.
  veel plezier in je vinex Salon.

 11. 18

  —- Redactie: Uit spamfilter gehaald. (Ja, door Steeph) —

  no tx sif, de reden moge U bekend zijn.

  Steeph mot niet klagen over spam, part of his job.
  ik doe nada. alsof ik hier vrijwillig viagra ga zitten te tiepen , ik ben wel gek maar ken de grenzen.
  en net als de joker hier boven zegt doe de deur dan dicht.
  Dit is het internet; als men vervolgens zich gaat gedragen als een ouderwetse Krant Tja.
  Zeikerds hou ik niet van, laat hij dan kats een ip ban erop gooien of mij simpleweg een meeltje sturen wat het pobleem is ipv het op de site te poneren.
  Ach ja ethiek en moraal bij de patat generatie..
  dag kidz.

 12. 19

  Komkom hemaworstje.., ik kan niet zonder..neem een versnapering..vergeet de adrenaline.. zucht diep and start all over ok?

  All U need is love toch;)

  [IMG]http://img403.imageshack.us/img403/1446/eenheidsworstat1.gif[/IMG]