Quote du Jour | Het onderschatte gevaar van extreem rechts

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Van onze zuiderburen een erg interessant stukje over de groei van extreem rechts in Europa:

De cijfers liegen er niet om. Vorig jaar zei een vijfde van alle Vlaamse gemeenten in een enquête van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) signalen op te vangen van extreemrechtse radicalisering. Ter vergelijking: in 2016 ging het om slechts drie gemeenten. Het aantal extreemrechtse terroristen in Britse gevangenissen verdrievoudigde in 2018 en bijna een derde van de mensen in het deradicaliseringsprogramma van de Britse overheid is extreemrechts.

Voorts:

Volgens hoogleraar Matthew Feldman van het Centrum voor de Analyse van Radicaal Rechts wordt extreemrechts terrorisme vaak niet als zodanig erkend. Een blinde vlek die gevaarlijk kan zijn, omdat men het risico onderschat: ‘In vergelijking met de spectaculaire aanvallen van Al Qaeda zijn extreemrechtse aanvallen gerichter, bijvoorbeeld op etnische minderheden of gebedshuizen. Ze worden vaak niet eens als terrorisme beschouwd, omdat ze niet passen in het typische beeld van terreur. Zelfs Thomas Mair, de neonazi die het Britse parlementslid Jo Cox vermoordde, werd gewoon voor moord veroordeeld, omdat het makkelijker is iemand voor moord te veroordelen dan voor terrorisme.’

Dat alles leidt dus tot een onderrapportering van extreemrechts terrorisme en rechts-extremisme. Op basis van die onvolledige gegevens schat Europol de dreiging van extreemrechts terrorisme al jarenlang laag in. Tekenend is dat bijvoorbeeld de aanslagen van Breivik door Europol niet als extreemrechts terrorisme werden benoemd en dus niet worden meegenomen in de cijfers.

 

Reacties (11)

#1 McLovin

” Tekenend is dat bijvoorbeeld de aanslagen van Breivik door Europol niet als extreemrechts terrorisme werden benoemd en dus niet worden meegenomen in de cijfers.”

Sorry? het is alleen terrorisme als het een baard en jurk heeft en Allahu Akbar roept?

 • Volgende discussie
#2 Le Redoutable

Als je aan de ene kant het begrip terrorisme oprekt tot barbecueënde varkensmutsjes, en aan de andere kant alle terroristen verwarde mannen noemt lijkt het of het in verhouding nog wat voorstelt ook.

Ik werkelijkheid bestaat extreem rechts in de EU uit een handjevol Neo Nationaalsocialisten, waarvan alleen de Duitse tak echt gewelddadig is, de rest zijn voornamelijk toetsenbord terroristen. Voorlopig moeten we in Nederland ons in de praktijk toch nog veel meer zorgen maken over “verwarde mannen” die PVV politici met bijlen aanvallen en die toeristen neersteken op Amsterdam CS.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 JANC

@2: Zeker, Breivik bestaat niet. Dus geen geweld van rechts in Europa. Wegkijker.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Occam

Mij lijkt dat extreem-rechts snel groeit maar het vooral (nog) beperkt blijft tot extreem-rechtse overtuigingen en niet zozeer extreem-rechts geweld. Die grens van overuigingen naar geweld lijkt sneller te worden overgestoken door radicale islamisten, is mijn stellige indruk.

Desondanks zie ik dat deze extreem-rechts overtuigden graag de bijl aan de basis van onze samenleving willen leggen om vrijheden te beknotten en andersdenkenden het zwijgen op te leggen, als zij de kans kregen. Die kans neemt toe met de verkiezing van een groeiend aantal extreem-rechtse politici.

Wat destructiever is, jihadisme of rechts-extremnisme zal gaan blijken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Janos

@2 Wat #3 zegt. Ook voor #4

Zie bijvoorbeeld ook: https://duitslandinstituut.nl/artikel/28185/duitse-media-melden-veel-hoger-aantal-slachtoffers-extreem-rechts-geweld
https://joop.bnnvara.nl/nieuws/extreemrechts-groeit-meer-geweld-meer-uitingen
https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/28515/blind-aan-het-rechteroog.html

Ik ben er sowieso niet zo voor, om doden te tellen en dit soort vergelijkingen te maken. Ik zou graag zien dat media, veiligheidsdiensten en politiek aandacht hebben voor alle soorten politiek en religieus gemotiveerd geweld, of het nou van extreem rechts, links of uit de reli-hoek komt. Maar het verhaal van ‘rechts’ is vaak dat het alleen moslims en / of extreem links zijn, die geweld gebruiken. Al dan niet vergezeld door absurde kretologie als ‘niet alle moslims zijn terroristen, maar alle terroristen zijn moslims’ die je regelmatig aantreft op open rechtse riolen of op Twitter.

Dat zijn dus aperte leugens, en die moet gecorrigeerd worden. Straks gaan normale mensen het nog geloven (itt alleen de fanatieke rechtsgekkies).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Tank

@2: Onzin. In Zweden zijn neo-nazi’s veroordeeld voor meerdere aanslagen. Hoor je hier weinig over, dat klopt. Maar is wel zo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 AltJohan

Wellicht is er inderdaad een relatieve onderrapportage van rechts geweld.

Rechts doet dat niet omdat ze dan zelf in het beklaagdenbankje komen.

Links doet het niet omdat ze niet vaak ook geen zin heeft in elke vorm van negatieve publiciteit als het gaat om inter-etnische conflicten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Arduenn

Zullen we het gewoon extremisme noemen en links en rechts weglaten en zeggen dat het gewoon niet mag? Dank u.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bismarck

@2: “Voorlopig moeten we in Nederland ons in de praktijk toch nog veel meer zorgen maken over “verwarde mannen” die PVV politici met bijlen aanvallen en die toeristen neersteken op Amsterdam CS.”
“Verwarde mannen” zoals Tristan van der Vlis? Of zijn het alleen verwarde mannen (zonder aanhalingstekens) als ze geen funny tinge hebben?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 6822
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Judith

Het is alles de schuld aan de social media, paparazzi, fotografen, Journalisten die liever naar Extreems Rechtse escaleren, zodat ze de hele kick kunnen schrijven. Eigenlijk simpelweg duiken naar die kant op, kliek klaar, huppakkee verslag schrijven, piepje klaar. Hoe Rechts zo extreems zo dom, oerdom en wel gewetenloos uitlaat, is niet te moeilijk te schrijven. Voor de ‘domme’ Lezers interpreteren liever met tunnelvisie daarover, dan maken ze er ook al te graag explosie van. Oerdommen, Leeghoofden, scheldkanonnen leveren helemaal niks op, die extreem rechts. Met hand omhoog die riep bv ‘Heil’. Het bekekent stomweg : Een soort van Groet gezegend, bla bla bla. Die Extremisten denken alleen anders over , in de richting van Hitler’s gegroet. Het is allemaal van de domme wereld dat er ooit is.

Maar de vraag is natuurlijk hoe extreem rechts je eigenlijk bent. Welke dan? Waar gaat het precies over? Die hoogleraar Matthew Feldman zegt me niks, al bedoelt hij wel goed om welke kunde het beter niet te doen is.
Maar…… Bijv Terroristen zijn niet van Niet-Westerse landen en of moslimlanden, nee hoor. Rusland of USA gooit bijv. Gifgasaanval en rakketen op Syrië, dan piept niemand anders over dan alleen OOOOOOHHHH wat erggggggg! Dat was alles. Maar Als Moslimmen de bommen gooien op USA , dan zeggen ze: OOOOOHHHHH, wat een gevaarlijke terroristen, die extreems gedoe.
Je moet vooral niet met tunnelvisie kijken naar de moslimlanden maar ook Rusland of USA die zonder pardon via Drone aanval op arme volken ermee gooide, wat hoor je dat wel niet?

Kijk voorbeeld naar oude jaren geleden, tussen 80-95; Met lesbisch vrouw stevig gevreëen achterom de barcafé, dan lopen de kerels al op je af die schreeuwen en gebaren: “Kijk hier, mijn dikke pik krijg je de grote beurt!”. We liepen gelukkig snel weg. Ik vind die kerels al extreem genoeg. Of kerels hakenkruizen op de muur schulderen, sprayen of wat, zijn ook zelf extreems. Wie als minister schreeuwt om naar Marokkanen te wijzen, is zelf extreem. Jaja Geert Wilders, natuurlijk! Maar ooooo vergeet het vooral niet: Machteloze politie in elkaar slaan door jongeren, valt de boze tong van Rutte al die zei: GVD ik kan die mensen wel in elkaar slaan! Hij is ook extreems. Zo gaat het alsmaar door. Iemand tot (verbale) geweld uitlokt, is zelf absoluut extreem genoeg. Wat ellendingen !!!

 • Vorige discussie