Quote du Jour | Het einde van de heerenclub

[Westminister] can no longer operate as a 19th-century institution where the members make up the rules, and operate them among themselves.”

De Britse premier Gordon Brown stelde gisteren in reactie op het losbandige parlementaire declaratiegedrag een onafhankelijke toezichthouder in die een einde moet maken aan de Heerensociëteit Het Lagerhuys. Enkele uren eerder was de ‘speaker’ Michael Martin afgetreden, die geen vertrouwen genoot omdat hij de misstanden tot het einde toe bleef verdedigen en informatie in de doofpot wilde stoppen. Martin is de eerste lagerhuisvoorzitter in 300 jaar die onder druk het veld moet ruimen. In 1695 moest Sir John Trevor als Speaker afzwaaien omdat hij zich voor 1000 pond had laten omkopen een bepaalde (wezen-)wet door het parlement te loodsen. Toentertijd was er ongetwijfeld geen oprotpremie aan verbonden in de vorm van een pensioenpotje van 2 miljoen pond.

Hoe komt het toch dat bij de ogenschijnlijk zo beschaafde Britten de politieke schandalen net wat sappiger, de realityshows ietwat ranziger en de drankgelagen zoveel desastreuzer zijn?

 1. 2

  Hoe komt het toch dat bij de ogenschijnlijk zo beschaafde Britten…

  Je geeft het antwoord zelf al: ogenschijnlijk!
  Net als hun democratie: ogenschijnlijk!

 2. 4

  Dit lijkt me niet typisch Brits, maar inherent aan elk systeem waarin een bestuurlijk elite ontstaat die zichzelf afgesloten heeft van de wereld van ‘gewone burgers’. In dat afgesloten wereldje ontstaan vanzelf normen waarbij machtsmisbruik, graaien, declareren etc. normaal worden, zelfs als recht gezien worden, omdat die bestuurlijke elite zichzelf als meer beschouwd. Wat ze doen, is voor hen volstrekt normaal. De buurman doet het ook.

 3. 5

  Ter illustratie van het nieuwe denken : Esther Ranzen, die in de UK de consumentenrechten belichaamt [zoals Annemie Peeters dat in VL probeert (!) te doen], wil opkomen bij de verkiezigen …