Quote du Jour | Hartstikke mooi instrument

… referenda lokaal gewoon kunnen. Hartstikke mooi instrument. Lekker laten zou ik zeggen.

Minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren noemde lokale referenda een hartstikke mooi instrument tijdens een overleg over democratische vernieuwing van de Tweede Kamercommissie Binnenlandse Zaken.

Maar als een lokaal raadgevend referendum zo’n mooi instrument is, waarom is het raadgevend referendum dat dan niet op nationaal niveau?

Het raadgevende karakter is blijkbaar geen probleem.

 1. 1

  Omdat een referendum over gemeentelijke herindeling niet wordt gekaapt om onvrede over de coalitie in de gemeenteraad, laat staan het kabinet dan wel EU lidmaatschap of legio andere onrelevante zaken te uitten?

  Ook is de verbondenheid met de lokale politiek natuurlijk niet zo groot. Als de gemeenteraad en B&W een raadgevend referendum negeert dan gaat dat aan de meesten voorbij en doet dit minder afbreuk aan het vertrouwen in de politiek.

 2. 2

  ‘lokaal referendum’

  Lastig.

  Vooral vanwege dat begrip lokaal. Lokaal is nl relatief. Het heeft betrekking op wat je als niet-lokaal definieert.

  gemeente is lokaal tov de provincie
  provincie is lokaal tov het land
  Maar Nederland is lokaal tov de EU

  Misschien moet ze zich wat duidelijker uitdrukken.

 3. 3

  Gewoon hypocrisie. Referenda zijn heel erg nuttig en bijna even leuk als kantklossen, zolang ze Ollongren(/Rutte) maar niet in de weg zitten. Wordt vandaag trouwens niet de officiële uitslag van het referendum bekend gemaakt?

 4. 6

  ”Maar als een lokaal raadgevend referendum zo’n mooi instrument is, waarom is het raadgevend referendum dat dan niet op nationaal niveau?”

  Omdat een lokaal referendum gaat over de kleur tegels van het nieuwe zwembad en niet over gigantisch complexe zaken als een associatie overeenkomst of een sleepwet met pagina dikke dossiers en talloze voor en tegens die tegen elkaar afgewogen moeten worden. Voor de doorsnee kiezer is dat niet te doen, dus die komt alleen opdagen als zijn onderbuik zegt dat Oekrainers niet gewenst zijn omdat we al te veel Oostblokkers hebben, of dat hij toch voor wat anders moet stemmen en dan maar 50-50 wat gokt.

  De kleur tegels van het nieuwe zwembad zijn voor Putin ook niet interessant genoeg om daar zijn trollenleger voor in te zetten.

 5. 7

  Het lijkt mij vrij simpel. De huidige regeringspartijen VVD, CDA en CU waren altijd al tegenstander van het referendum. D66 heeft zich er om bekende opportunistische redenen bij neergelegd. En al het gedoe rond het Oekraïnereferendum maakte de grond rijp voor volledige afschaffing.

 6. 8

  Vandaag zijn zeven deskundigen door leden van de Eerste Kamer gehoord over de wet die het referendum moet afschaffen. Geen van de zeven was positief over het wetsvoorstel.

  “De manier waarop het kabinet van het raadgevend referendum af wil, is juridisch gezien in de haak, maar niet bepaald netjes en kan het vertrouwen van burgers in de politiek schaden. Die boodschap verkondigden vanmiddag alle experts tijdens een bijeenkomst in de Eerste Kamer.”

 7. 9

  Het strooien met onderbuikgevoelens gaat weer lekker: “Omdat een referendum over gemeentelijke herindeling niet wordt gekaapt om onvrede … te uitten?”, “de doorsnee kiezer … komt alleen opdagen als zijn onderbuik zegt dat Oekrainers niet gewenst zijn”.

  Wie doet er nog een schepje bovenop?