“There is a Haitian saying which might upset the aesthetic images of most women. Nou led, Nou la, it says. We are ugly, but we are here. Like the modesty that is somewhat common in Haitian culture, this saying makes a deeper claim for poor Haitian women than maintaining beauty, be it skin deep or otherwise. For most of us, what is worth celebrating is the fact that we are here, that we against all the odds exist. To the women who might greet each other with this saying when they meet along the countryside, the very essence of life lies in survival. It is always worth reminding our sisters that we have lived yet another day to answer the roll call of an often painful and very difficult life.”
Edwidge Danticat
Naast de andere berichten over Haïti’s tragedie biedt The New York Times een kleine bloemlezing van literaire teksten die te maken hebben met het land. Haïti blijkt velen, Haïtiaans of anderszins, geïnspireerd te hebben. En de landstaal, het Creole, heeft een opmerkelijk levendige literatuur voortgebracht.
Wie weet heeft dit ermee te maken dat de Haïtiaanse Vodou (een mooi bastaardkindje van Afrika en de kerk van Rome) een van de weinige religies is die gelovigen toestaat om direct in gesprek te treden met de goden. Wat mij er meteen aan deed denken dat bijvoorbeeld het protestantisme heeft laten zien dat gelovigen van een beetje priesterschap best wel mondig worden – nou led, nou la.
Reacties (6)
Gelovigen worden best een beetje mondig van priesterschap? En dan heb je over protestanten in combinatie met priesters? Dude…
Diezelfde priesters die je aflaten verkochten, die de missen niet anders voordroegen dan in het Latijn, zodat de mogelijkheid van uitleg van de religie beperkt bleef tot de priesterkaste? Etc.
Protestanten hebben geen priesters, die hebben dominees danwel voorgangers. En bij de protestanten wordt de Bijbel gelezen in de eigen taal. Niet bij de kerk van Rome. Die gruwden daarvan en misschien doen ze dat nog wel.
Stukkie jeukende aanhangdrang bij die te gekke Haitianen. Ik krijg er spontaan uitslag van.
@1: Nooit gehoord van het priesterschap van alle gelovigen? Het is toevallig een leerstuk van het protestantisme. Jij kent je geschiedenis niet.
Google en gij zult vinden…, bijvoorbeeld bij de EO:
http://www.eo.nl/werkindekerk/kleinegroepen/5912684/page/De_kleine_groep_en_het_priesterschap_van_alle_gelovigen/articles/article.esp?article=5916580
@3
Yeah right…
http://www.google.nl/search?hl=nl&safe=off&client=firefox-a&rls=com.ubuntu:en-GB:official&hs=nFp&q=priesterschap+van+alle+gelovigen&start=0&sa=N
Een snelle blik op de url’s van de resultaten leert dat er weinig protestanten tussen zitten…
@4: Kennelijk vat je het nog steeds niet. Protestantisme is als een protest (inderdaad, what’s in a name) ontstaan tegen de kerk van Rome. Het was Maarten Luther zelf – de reformatie begon in de 16e eeuw met de publicatie van zijn 95 stellingen – die het priesterschap der gelovigen bepleitte.
Sorry, maar ik was na eerste lezing werkelijk in de veronderstelling dat je het katholicisme aanhaalde als een voorbeeld van zelfregulering. My bad. Moet ik ook maar geen artikelen lezen terwijl ik onderwijl mijn Grub aan het verprutsen ben…