“If that happens, I will retire immediately and lock myself in the P3 lab. H5N1 kills half the people it infects. Even if you inject yourself with a vaccine, it may be too late. Maybe in just a couple hours it takes your life.” (ScienceMag)
Viroloog Yi Guan die in 2003 aan de universiteit van Hong Kong het SARS vogelgriep virus (H5N1) ontdekte relativeert het gevaar van de huidige Mexicaanse varkensgriep (H1N1). Het varkensgriepvirus is een weinig krachtig virus zo lijkt het, maar mutatie tot een dodelijkere variant ligt op de loer. Inmiddels waart het dodelijke SARS virus in zestig landen rond. Als H1N1 en H5N1 elkaar ontmoeten en tot een succesvolle versmelting komen: when pigs fly… al is de kans erg klein…. dan sluit Yi Guan zich op zijn lab, want dan gaan er héél véél doden vallen…
Reacties (26)
We gaan allemaal niet dood aan de varkensgriep of de vogelgriep, dus moeten we maar speculeren over een theoretische combinatie van die twee om de headlines nog te halen?
Sorry, maar deze post is is wel erg sensatiebelust. Recombinatie van virussen is altijd een risico in de zin van de vorming van agressievere en moeilijk(er) bestrijdbare varianten dan we heden ten dage kennen. Geen nieuws dus.
Ja ‘sorry zeggen’ is wel op z’n plaats, Karin. Een gerenommeerde nieuwsbron Science Magazine, een citaat van een vooraanstaand wetenschapper, gelardeerd met relativeringszin, humor om te lachen en bovenal uitgevoerd de roemruchte niet-serieus-te-nemen kleur roze zou ik persoonlijk niet als ‘sensatiebelust’ willen typeren. Maar ik aanvaard je excuus, het is al goed, peace!
Dus het symptoom van de nieuwe variant is dat je varkentjes ziet vliegen….wow! Cool man!
Ik vind het postje wat verwarrend. Je hebt SARS, het Severe Acute Respiratory Syndrome, veroorzaakt door een coronavirus en je hebt influenzavirussen, bijv. H5N1, de vogelgriep, H1N1, de de Spaanse en Mexicaanse griep, en H3N2, de ‘normale’ griep met binnen elk type weer suptypen. Het lijkt alsof je SARS verwart met H5N1.
Ik ben het inhoudelijk trouwens niet met Yi Guan eens. Ook als maar 0.5% van de mensen die besmet wordt met de Mexicaanse griep sterft, dan zullen, indien de Mexicaanse griep een pandemie wordt, ongeveer 3 miljard mensen besmet raken, waarvan er dan zo’n 150 miljoen sterven. Dat lijkt me best iets om je druk om te maken.
@3: nee, de varkens gaan echt vliegen! Dat wordt oppassen voor varkensuitwerpselen…
Kan iemand mij uitleggen hoe groot de kans eigenlijk is dat H5N1 en H1N1 zouden kunnen combineren tot een nieuwe variant, of is daar geen zinnig woord over te zeggen? Afgezien van de kans dat er een combinatie van beiden plaatsvindt, lijkt mij nog niet gezegd dat het product noodzakelijkerwijs agressief of zéér agressief moet zijn. Misschien ga je er wel van lachen?
waarschijnlijk bestaat die combinatie al alleen wachten ze [groepering of mogendheid] om het los te laten
@5: Volgens mij ie daar weinig zinnings over te zeggen, behalve dat die kans toeneemt met een toenemende prevalentie van beide virussen. Er zijn veel stappen nodig waarvan de kans allemaal slecht bekend is.
Voor succesvolle combinatie van beide virussen moeten beide virussen in 1 gastheer aanwezig zijn, het nieuwe virus moet de juiste delen krijgen van elk van de twee virussen, het nieuwe virus moet zich niet alleen kunnen vermenigvuldigen in de gastheer, hij moet ook de competitie overleven met de andere twee virussen in de gastheer en het nieuwe virus moet besmettelijk genoeg zijn om zich tussen gastheren te verspreiden. Zelfs als in een keer (dus dat er geen compenserende mutaties nodig zijn) het supervirus zou ontstaan, dan nog is de kans vrij groot dat het virus zich niet succesvol verspreid binnen een gastheer, en als dat al wel gebeurd is, is er nog een behoorlijke kans dat er geen grote uitbraak ontstaat, maar dat het virus vroegtijdig uitsterft, bijvoorbeeld omdat het index-geval niemand besmet.
Wanneer wordt SARS uit dit bericht gehaald? Want H5N1 heeft niets met SARS te maken.
H5N1 heeft niet met SARS te maken.
Het SARS-CoV,hier:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6c/Sars-corona.png
lijkt niet eens op de H1N1 varianten.
Wat wel verstandig lijkt is als H1N1 en H5N1 elkaar tegenkomen ff zeer low profile te nemen, iets wat ik persoonlijk al bij H5N1 zou doen.
*zucht*
@Carlos: Dat je postje ‘leuk’ bedoelt is wil niet zeggen dat je niet mee doet aan en probeert te scoren met het circus rond deze onzin. De what-if mening van een wetenschapper opgeblazen tot een headline is (bijna) alleen maar het melden waard in die context.
@Martin
Kijk nog eens naar je nullen…
@Karin Wat een ongelooflijk azijnreaguursel. Slecht geslapen vannacht?
De mens is een wandelende zoutzak, geheel ten gerieve van de micro-organismen.
Kword oud, val in herhaling. Said b4: comment 19
https://sargasso.nl/archief/2008/07/17/quote-du-jour-aidstoornis/
Overigens OT, wanneer heeft u lezer hier en nu een stellingname verworpen en mening bijgesteld of, beter nog, herzien?
Nee? ouwe zak!:)
Nog even, met heel aangename pokkeherrie door mijn keukenraam,..een soort kan als parasiet niet overleven als de drager na korte tijd de pijp uitgaat. Survival of the fittest zijn de niet zo fittest, if u get my drift.
@Hal Incadenza,
hoofdrekenen is blijkbaar moeilijker dan ik dacht.
@Martin: bedankt voor de uitleg! Als ik jouw uitleg goed begrijp, zijn er behoorlijk wat verschillende combinaties nodig, wil er één tussen zitten die aan alle (dramatische) eisen voldoet.
Alles, esgigt heeft zich al ergens in een sloot afgespeeld.
De quintessence in deze is de virusarm die een ander jasje aantrekt…de arm..die moet gebroken..niet de jas.
@esgigt: Er moet behoorlijk wat gebeuren, maar tegelijkertijd bevat een met griep besmet individu ontzettend veel (miljarden, biljarden? ik heb eigenlijk geen idee) virusdeeltjes, en de vermenigvuldiging van deze deeltjes is slordig. Er treden dus vaak mutaties/recombinaties op. Kortom, het werkt twee kanten op. Het enige dat je kunt zeggen is dat er niet om de haverklap een nieuwe pandemie ontstaat, dus al te vaak zal zo’n supervirus niet ontstaan en overleven in een gastheer.
Ik geef het op..allemaal stuurlui..
*roeit verder naar de festiviteiten en gaat enigszins ROH+ worden*
@7: Ook als de kansen wel bekend zijn (en dat lijkt eigenlijk zo heel onaannemelijk ook weer niet), weet je eigenlijk nog niet veel. De kans zegt immers erg weinig over wanneer iets gaat gebeuren. Ook een overstroming die een kans van 1 op de 100 jaar heeft, kan zich in twee opeenvolgende jaren voordoen (of 200 jaar op rij niet).
@22, dat trucje werkt alleen als de kans direct na het voorkomen van het geval gelijk is aan de kans voor het voorkomen van het geval. Of formeler, als de kansen onafhankelijk zijn. Als het voorkomen van het geval de kansverdeling veranderd, dan weet je dus helemaal niets meer. Ergo. ik weet het ook niet.
@23: Helemaal niets meer is ook weer een groot woord. Ook afhankelijke/voorwaardelijke kansen zijn te berekenen. Maar zolang je over kansen praat, blijft voorspellen tot op zekere hoogte giswerk.
Alles is te berekenen, maar van de uitkomst klopt vaak geen drol. Als je niet weet hoe een kansverdeling veranderd na een geval heeft het geen zin de conditional prob dens uit te gaan zitten rekenen, je hebt daar nl geen info over. Beschrijven (kansen) en voorspellen zijn twee verschillen takken van sport, maar dat terzijde.
Suspected mutation H1N1 and H5N1 in Vietnam.
http://www.promedmail.org/pls/otn/f?p=2400:1001:1925584155261522::NO::F2400_P1001_BACK_PAGE,F2400_P1001_PUB_MAIL_ID:1000,78521