Quote du Jour | Gratis zorg

Quote du Jour

„Als je het eigen risico afschaft, gaat de premie die mensen moeten betalen voor hun zorgverzekering met zo’n 284 euro per jaar omhoog. Dát is het eerlijke verhaal.”

Minister Edith Schippers vindt het eigen risico juist heel sociaal. Dat woordgebruik geeft een aardige kijk op de redeneertrant onder liberalen. “Sociaal” draait er niet om dat kosten van de zorg zoveel mogelijk gespreid worden onder de zieken en de meer fortuinlijken. Het is juist sociaal als zieke mensen hun gezonde medemens wat meer ontzien bij de financiële gevolgen.

Maar goed, er is natuurlijk een prima compromis denkbaar. De welgestelde mensen uit de achterban van Schippers houden hun geliefde eigen risico, terwijl dat voor iedereen op een minimuminkomen wordt afgeschaft.

 1. 2

  Nog los van wat je allemaal kunt zeggen en vinden van het eigen risico, maar als mevrouw Schippers ooit verder wil komen in het leven ben ik toch benieuwd naar haar vermogen om eenvoudige rekensommetjes op te lossen.

  Het eerlijke verhaal is dus dat als ik 385 euro per jaar zou willen besparen mij dat 284 euro per jaar zou kosten. Dan hou ik dus nog steeds 111 euro mèèr in mijn portemonee dan daarvoor.

  Dat lijkt me niet de beste optie, maar nog altijd beter dan 385 betalen.

  Het eerlijke verhaal is dus dat het eigen risico 111 euro meer kost dan een hogere premie zou kosten.

  Verder is al dat quasi-wetenschappelijke gereken rond de zorg niets meer dan een schaamlap voor het feit dat alle geraaskal rond de zorg een ideologisch debat is, en niet een financieel of economisch debat. Laat staan een feitelijk debat.

 2. 3

  Inkomenspolitiek kun je het beste via de belastingen doen. Niet voor niets werd de inkomensafhankelijke zorgpremie in 2012 afgeschoten.

 3. 4

  Maar goed, er is natuurlijk een prima compromis denkbaar. De welgestelde mensen uit de achterban van Schippers houden hun geliefde eigen risico, terwijl dat voor iedereen op een minimuminkomen wordt afgeschaft.

  Dat lijkt mij zeker een prima compromis. Een inkomensafhankelijke ER.
  VVD achterban blij, minimuminkomens blij.

  Als aanvulling op dit compromis vind ik wel dat chronisch zieken sowieso geen ER dienen te betalen. Zij worden bij voorbaat gestraft voor hun ziekte. Dat staat weer los van het inkomen.

 4. 5

  Tja je krijgt het idee er niet uit bij de glibberalen. Dat een leven in armoede ongeveer hetzelfde is als een leven in weelde, maar dan met iets minder geld. Ze kunnen het zich gewoon niet anders voorstellen. En daar baseren ze hun gevoel voor eerlijkheid op.

 5. 6

  @2: Het eigen risico kost alleen 111 euro meer _voor de mensen die het volledige eigen risico moeten betalen_.

  Er zijn ook zat mensen die jaarlijks geen ziektekosten hebben, nu 0 euro eigen risico betalen, en die er dus 284 euro op achteruit zouden gaan.

 6. 7

  Vreemd dat men alleen maar praat over de hoogte van de premie en de eigen bijdrage. Het debat zou moeten gaan over de vraag of je vrije mensen in een vrij land mag verplichten om een basispakket af te nemen dat in de loop der jaren gereduceerd is tot totale bagger. Een eigen bijdrage? prima maar dan wel eerste mijn vrijheid terug. Het huidige pakket is gewoon pure diefstal!

 7. 8

  @2: Per gezinsverband zou het mogelijk moeten zijn om voor een (1) persoon op drie een risico van ca. e.700 te nemen, niet verbonden aan de persoon zelf. Dus, rekeningen per gezin of groepsverband in rekening gebracht wat er verplicht of vrijwillig voor eigen rekening wordt genomen. Wat, zonder mishaps, zo’n e.200 per gezin p.j. scheelt aan premiebetalingen.

 8. 9

  @7: Meer vrijheid zal toch waarschijnlijk gepaard gaan met meer kosten. Overigens is de frase “vrij land” een contradictie. Landen (overheden) houden per definitie een beperking van vrijheid in.

 9. 10

  Stel je voor, bij een eigen risico naar inkomen dan gaat het plebs daar natuurlijk misbruik van maken, en wie betaalt dat dan? Juist, de hardwerkende Nederlander. Vergeet niet dat je voor de VVD alleen interessant bent als je rendabel bent.

 10. 11

  @7: Een verplichte basisverzekering houdt ook in dat een ieder zich KAN verzekeren voor ziektekosten. Als chronisch zieke, of met een ziektegeschidenis is het in vele landen niet mogelijk je te verzekeren voor ziektekosten.

 11. 12

  Van een no-claim korting van €255 via een eigen risico van €150 naar €385 – in 10 jaar tijd. Die marktwerking in de zorg heeft echt haar werk gedaan.
  Is net als bij huurverhogingen, waar elke keer een nieuwe reden wordt gegeven, het verhogen van het eigen risico een traditie geworden?
  Er moet toch een betere manier zijn om de zorgkosten te drukken / beter in de hand te houden.

 12. 14

  @7:
  Zeker last van van het Republikeins/Trump virus ;-)

  Een beetje meer solidariteit kan geen kwaad:

  Gewoon weer het ziekenfonds terug, met een vast percentage premie van het belastbaar inkomen, zonder bovengrens.

 13. 15

  Graag dan ook even de zorgtoeslag meeberekenen,
  die kan oplopen tot zo’n 80 euro bij een minimum inkomen,
  als dat eigen risico op 240 euro zou staan is dat 20 euro per maand er bovenop, betaal je totaal zo’n 40 euro per maand.
  Medunkt, dat is toch echt niet overdreven veel bij een inkomen van 700 euro.
  Ik blijf het overigens raarrrr vinden, je krijgt een uitkering, dan moet je weer wat teruggeven, en je krijgt dan ook nog die toeslag etc etc.
  Zo’n kul, alleen maar omdat je dan zogenaamd een ‘keus’ hebt om een verzekeraar te zoeken?

 14. 18

  @9; Vrijheid is in de eerste plaats keuzevrijheid. Keuzevrijheid begint met de vraag of je dit basispakket zoals het er nu ligt wilt hebben. Als je de mensen vandaag de vrijheid geeft om het op te zeggen dan zal voor het eind van de maand 1 miljoen mensen dit meteen doen. Het basispakket zoals het nu is, is pure diefstal.
  @11; Mensen die echt ziek zijn horen niet in een verzekeringssysteem. Daar hoort een aparte regeling voor langdurig zieken voor te komen. Verzekering gaat uit van de gedachte dat je risico’s afdekt. Zieke mensen zijn een zekerheid voor heel hoge kosten. Kunnen zwaar zieke mensen zich ook aanvullend verzekeren in de huidige opzet?
  @12; helemaal mee eens. Het kan beslist beter. Het huidige systeem is alleen gericht om te bezuinigen op zorgkosten.
  @13; Dwang is geen solidariteit. Dat is Orwelliaans 1984 spraak om dingen zo weer te geven. Solidariteit is gebaseerd op vrijheid.