Quote du Jour | Gestaag doorglobaliseren

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09 “Het is niet langer belangrijk wie er met een oplossing komt en waar de oplosser woont. En ook de opleiding die de oplosser heeft genoten wordt steeds minder relevant.”
(Tim van Opijnen, Science Palooza, de Volkskrant)

De globalisering trekt zich niets aan van heersende gedachten of een economische crisis. Neem bijvoorbeeld het al een hele tijd onomstreden idee dat niets beter is voor je toekomst dan een afgeronde hogere opleiding. Niet alleen is het salaris van hogeropgeleiden gemiddeld hoger, ze zijn ook nog eens gezonder. En vooruit, hier en daar loopt dan een Bill Gates rond als uitzondering. Welnu, de globalisering, natuurlijk eerst die van technologische ontwikkelingen, begint ook dit heersende idee op losse schroeven te zetten.

Een mooi voorbeeld is de site van Innocentive, dat probeert gebruik te maken van ‘de collectieve slimheid van de gehele mensheid om tot oplossingen te komen voor problemen die er echt toe doen’. Innocentive vraagt niet naar papiertjes. En de top 17 oplossers van 2008 kwamen gezamenlijk met ideeën die hen minstens 50.000 dollar per persoon opleverden. Maar als je de cv’s van de succesvolste oplossers bestudeert zie je dat ze bijna allemaal een succesvol afgerond promotieonderzoek in hun bagage hebben. Dus die diploma’s nog maar even niet overboord gooien.

Toch heb ik het gevoel dat we nog maar aan het begin van een ontwikkeling staan waarin diploma’s steeds minder belangrijk worden. Zie bijvoorbeeld het BGI (voormalig Beijing Genome Institute – o.a. DNA-volgorde van rijst, panda en zijderups) dat er niet voor terugschrikt om veelbelovende middelbare scholieren van de schoolbanken te plukken. Moet er iets bijgeleerd worden dan wordt dat binnen het instituut geregeld. Als er maar gepresteerd wordt.

En ik heb het idee dat we afkoersen op c.q. al zitten in een wereld waarin ook het diploma van een hogere later-goed-verdienen-studie geen garantie meer geeft op een levenslang verblijf in de bovenste helft van de middenklasse. En dat dit een deel van het huidige onbehagen in de cultuur oplevert waar bijvoorbeeld een partij als de PVV zijn politieke kapitaal aan te danken heeft.

Reacties (21)

#1 Siquo

Neeeee!
PVV stemmers zijn over het algemeen laag-opgeleid, dus als niemand zich meer hoog laat opleiden krijgen we een laag-opgeleiden-tsunami!!!1!

 • Volgende discussie
#2 KJ

Moet ik nou echt de ouwekoei hier plempen dat resultaten over het algemeen voortkomen uit een optelsom van talent en opleiding ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

Grappig, Bill Gates een uitzondering noemen. De man die alleen maar vroegtijdig met computers in aanraking kwam omdat hij op een elite middelbare school terecht was gekomen en die al op Harvard zat toen de verleidingen van het geld te groot waren geworden.

Wijs ze me trouwens maar eens aan, de afgestudeerden van Nijenrode die onder modaal zitten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 prometeus

“Zie bijvoorbeeld het BGI (voormalig Beijing Genome Institute – o.a. DNA-volgorde van rijst, panda en zijderups) dat er niet voor terugschrikt om veelbelovende middelbare scholieren van de schoolbanken te plukken. Moet er iets bijgeleerd worden dan wordt dat binnen het instituut geregeld. Als er maar gepresteerd wordt.”

1. Het zijn “veelbelovende middelbare scholieren”, dus je zou ook kunnen stellen dat het enige wat ze van ervan weerhoudt om formeel hoger opgeleid te worden, het feit is dat ze voortijdig door BGI van school geplukt worden. Dat zag je ook in de 2e helft van de jaren ’90. Hoeveel ICT-ers hebben hun opleiding niet afgemaakt omdat ze door bedrijven van school of de universiteit ‘weggelokt’ werden?
2. “Moet er iets bijgeleerd worden dan wordt dat binnen het instituut geregeld”. Kortom: hun opleiding stopt niet. Je zou dus hoogstens kunnen stellen dat een opleiding als startkwalificatie minder relevant wordt – maar er wordt wel degelijk bijgeleerd. Je zou dus hoogstens kunnen zeggen dat je behaalde papiertje minder gaat zeggen.

Maar bedrijven zullen nog steeds de slimste, meest geschikte werknemers willen. En ‘ik heb ook een mening’ is dan niet goed genoeg. Met andere woorden: Zelfs bij Idols komt er uiteindelijk nog altijd iemand bovendrijven die meer dan bovengemiddeld kan zingen; hoeveel no-no’s zich ook melden. Maar ook conservatoria zullen er altijd wel blijven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Plinius van den Akkkker

Leuke siteverwijzing, verderf open deur verhaal, met natuurlijk de obligate PVV-opmerking.

Open deur? Natuurlijk, sinds de demokratiesering van het onderwijs zijn de normen enorm verlaagd om het aantal diploma’s maar lekker over de rechthebbende massa uit te spreiden. Het vereiste niveau van vraagkant (de maatschappij) steeg enigzins door meer diensten en ambtenaren en minder maakindustrie, maar bij lange na niet zoveel als het aantal afgeleverde managerstjestypes. Inflatie alom dus, de HBO’er op de vrachtwagen en zo. De echte zware jongens komen er toch wel, of ze nu diploma, talent of beide hebben. Alleen de groep met oud geld netwerkgaranties neemt wat af.

Als deze trend doorzet worden de PVV-stemmers vanzelf hoger opgeleid. Waarschijnlijk wel iets sneller en eerder dan het PVDA-electoraat dat nog twee generaties nodig heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 mescaline

Ach, opleiding, oplossing… Veel interessanter is de vraag waarom kleine problemen na 7 jaar worden opgelost en grote na 22 jaar.

Ik mag mezelf sinds 1982 een aanjager van databasevelden in tekstbestanden noemen. En zie, in XML zit het eindelijk.

En de fietslampjes op batterijen, net zo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 su

@6: Om XML te categoriseren als databasevelden in tekstbestand gaat mij wat te ver.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 mescaline

Dan zit er misschien toch wel iets in dat stukje over opleiding….
:P *g*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 KJ

@Plinius; Die opmerking over de PVV (ik had er overheen gelezen) is inderdaad een scheet. En dan leg ik het nog positief uit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 su

YMMV

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 JSK

@5: Man je praat onzin. Bij de laatste TK-verkiezingen week het onderwijsniveau van de PvdA-stemmer niet significant af van die van de CDA’er. En beiden waren tov de bevolking gemiddeld opgeleid. De PvdA is best wel een middenpartij, PVV is van/voor de onderkant. Dat is dan ook het grote probleem voor de PvdA.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 prometeus

@11 Even snel gegoogled en je hebt gelijk. Zie hier en het bijbehorende rapport voor de cijfers (tabel pdf-pagina 90).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Fred

Inderdaad, de conclusie in de laatste alinea deel ik. Er zal de komende jaren een enorme toename van hoger opgeleiden zijn met de verwachting een bijbehorend salaris en status te verkrijgen, maar waarvoor nauwelijks werk zal zijn dat past bij hun opleiding en capaciteiten.
Als daarbij de kans voor anderen die zich hoogopgeleid mogen noemen om sociaal-economisch te dalen toeneemt, ontstaat er angst en onzekerheid. En een middenklasse onder druk, maakt rare sprongen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 JSK

Er zal de komende jaren een enorme toename van hoger opgeleiden zijn met de verwachting een bijbehorend salaris en status te verkrijgen, maar waarvoor nauwelijks werk zal zijn dat past bij hun opleiding en capaciteiten.

Dat betwijfel ik. De V.S. zitten op ruim 40% hoger opgeleid en de beloning (vergeleken met niet hoger opgeleiden) is nog altijd ruim voldoende. Het probleem is Amerika is wel dat de college premium achterblijft bij de groei van onderwijskosten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Hockey

@13, “Er zal de komende jaren een enorme toename van hoger opgeleiden zijn met de verwachting een bijbehorend salaris en status te verkrijgen, maar waarvoor nauwelijks werk zal zijn dat past bij hun opleiding en capaciteiten.”

De zogenaamde hoger opgeleide is dusdanig uitgehold dat ik er geen hoge pet meer van heb.
En de zogenaamde hoger opgeleiden kiezen nu niet direct massaal voor studies waar we iets aan hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Plinius van den Akkkker

@11 Opportunistische onzin. De ene week is de PVV-stemmer hier een bange man uit een Vinexwijk in een leasebak, de andere keer is hij de onderkant van de sociale bodem en nog lager. De CDA-stemmer is ouder, en zal in lijn met de correcte trend uit het artikel dan ook minder vaak hoog opgeleid zijn, evengoed heeft de PVDA een wel significante 3% meer lageropgeleide stemmers in de gelederen als ik de tabel op p84 van het de honderzoekje waar @12 op wees goed lees.

Nederland is sindsdien wel snel veranderd. De oude PVDA-stemmer is grotendeels naar de PVV en vervangen door de nieuwe Nederlanders die nog moeten doordringen tot de hogere opleidingen, qua leeftijd en familiepush.

De Cohen-curve in de peilingen lijkt me nou ook geen teken van hoger opgeleiden die de feiten analyseren door naar de partijprogramma’s te kijken. Eerder een X-Factor reactie van het SBS-publiek.

Tot slot: de PVDA is nadrukkelijk geen middenpartij, dat blijkt nu weer de 70s reflexen onder de schapenvacht vandaan komen. Beter Groen Links, die zijn tenminste eerlijk. En die hebben misschien wel wat van hun hogere opleiding begrepen ….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 MaxM

Nyenrode? Je bedoelt de tsunami aan faillissementen die “Nyrode management” in Nederland veroorzaakt heeft?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Bismarck

@17: En jij denkt dat die Nyenrodemanagers nu geen biefstuk meer kunnen eten? Een ons-kent-ons-universitaire opleiding is nog steeds garantie voor een gespreid bedje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Plinius van den Akkkker

Hou toch op, Nijenrodemanagers is toch allemaal tweede garnituur ambtenarenspul. Ze zijn daar niet voor niets naar een commercieel model gegaan. Van de studenten is nu 90% assistent gemeentecontroller in Overijssel of account manager bij zorgkoepel Arcadianix in Geleen. Biefstuk van de kiloknaller misschien, maar echt geen Limousin Tournedos.

Hoewel, Wim Kok is natuurlijk wel een grote factor is de neergang van het land is geweest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 seven

@12 Geschreven door PvdA-er Mark Bovens. Wij van wc-eend..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 seven

@12 ps cijfers zijn uit 2006, sindsdien is de situatie door de grote verschuivingen en groei wellicht meer gemiddeld.

 • Vorige discussie