Quote du Jour | Geldstromen in de EU

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

© Sargasso logo Qjuote du Jour

Deze week gaan 27 regeringsleiders met elkaar in de slag om het EU-budget voor de komende jaren. Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden hebben verzet aangetekend tegen elk voorstel dat verder gaat dan 1% van het gezamenlijke bnp. De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel zoekt naar een compromis.

Het Roemeense Europarlementslid Clotilde Armand van de liberale Renew fractie kwam vorige week met een opmerkelijk geluid over deze kwestie.

Het meeste geld in Europa stroomt van oost naar west, en niet andersom. Nederland en de andere rijke landen die nu de broekriem willen aanhalen in Brussel, zouden moeten erkennen dat zij in de EU goed af zijn

Investeringen vanuit het Westen in Midden- en Oost-Europa leveren meer op dan subsidies die via de EU-begroting die kant opgaan. Tussen 2010 en 2016 hebben Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije uit de EU-fondsen een bedrag ter waarde van 2 tot 4 procent van hun bnp ontvangen. In diezelfde periode vloeide tussen de 4 en 8 procent van het bnp weer weg uit deze landen.

West-Europese landen zijn in meer dan één opzicht de grote winnaars. West-Europese ­bedrijven verdienen grof geld met door de EU gefinancierde openbare aanbestedingen. De eerste hogesnelheidslijn door de Baltische landen wordt ontworpen door Spaanse, Duitse en Franse firma’s en het eerste grote bouwcontract voor dit project ging naar een Belgische aannemer. In mijn eigen thuisland Roemenië zie ik supermarkten die deel uitmaken van Franse ketens als Carrefour of Auchan. Mijn telecomaanbieder is Frans. Het water uit mijn kraan wordt geleverd door een Frans bedrijf. Ik betaal mijn gasrekeningen aan een Franse multinational via een Franse bank.

Niet zeuren dus Mark!

Reacties (4)

#1 Le Redoutable

“Tussen 2010 en 2016 hebben Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije uit de EU-fondsen een bedrag ter waarde van 2 tot 4 procent van hun bnp ontvangen. In diezelfde periode vloeide tussen de 4 en 8 procent van het bnp weer weg uit deze landen.”

De economie in al deze landen groeit meer dan 2x zo hard als het gemiddelde in Europa, voornamelijk door handel met de EU en inkomsten van ingezetenen van deze landen die in andere EU landen werken, de West Europese landen zij daarentegen de laagste groeiers. Macro economisch gezien is deze stelling dus uiterst onwaarschijnlijk.

https://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tec00115

Dus hou je poot stijf Mark, als grote nettobetaler durven ze je toch niet kwijt te raken! Je hebt bovendien wel weer genoeg liberale principes ingeleverd het afgelopen jaar.

  • Volgende discussie
#2 Jos van Dijk

@1: Ik vraag het me af. Het gaat er natuurlijk om wie het meest profiteert van die groei. Buitenlandse bedrijven of de lokale bevolking? En inderdaad: die inkomsten van migranten moeten hier ook nog bij betrokken worden. Hoeveel winst hebben hun onderbetaalde banen westerse bedrijven opgeleverd?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Cerridwen

@2: De flinke en voortdurende welvaartsgroei in Oost-Europese lidstaten van de EU hoeft toch niet ter discussie te staan? Economie is geen zero-sum game.

Helemaal eens met de oproep aan Mark Rutte om in de EU zijn verantwoordelijkheid te nemen en problemen eens probeert op te lossen in plaats van alleen maar aan de rem te hangen. Nederland heeft geld zat en profiteert inderdaad economisch van de EU in het algemeen en de rijker wordende Oost-Europese landen in het bijzonder.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bookie

De infrastructurele opdrachten mogen dan wel naar ondernemingen uit andere EU landen gaan, maar de personeelskosten, grondstoffen e.d. blijven grotendeels in het land zelf. De winst wordt in het land zelf belast. De nettowinst gaat naar de dochter in het land zelf met wellicht een dividend naar de moeder.
Bij de treinen zit dit natuurlijk wel anders, maar die industrie hebben we niet in Nederland.
Ik betwijfel of het verhaal klopt.

  • Vorige discussie