Quote du jour | Fundamentally

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09

Fundamentally with health care, until people have to pay for what they’re buying it’s not going to work. Purchasing health care is almost exactly like purchasing any other good in the economy. If we’re going to pretend there’s a market for it, let’s just make a real market for it.

Steven Levitt, spraakmakend econoom verbonden aan de Universiteit van Chicago en auteur van populair-wetenschappelijke bestsellers, denkt dat mensen eerst maar eens moeten sparen voordat ze uit pure hebzucht een super-de-luxe chemotherapie aanschaffen, want met nieuwe auto’s werkt het ook zo:

In their latest book, Think Like a Freak, co-authors Steven Levitt and Stephen Dubner tell a story about meeting David Cameron in London before he was Prime Minister. They told him that the U.K.’s National Health Service — free, unlimited, lifetime heath care — was laudable but didn’t make practical sense.

“We tried to make our point with a thought experiment,” they write. “We suggested to Mr. Cameron that he consider a similar policy in a different arena. What if, for instance…everyone were allowed to go down to the car dealership whenever they wanted and pick out any new model, free of charge, and drive it home?”

Maar zelfs David Cameron trapte er niet in:

Rather than seeing the humor and realizing that health care is just like any other part of the economy, Cameron abruptly ended the meeting, demonstrating one of the risks of ’thinking like a freak,’ Dubner says in the accompanying video.

Reacties (12)

#1 Jack Random

Bovenstaande lijkt mij een goede reden om, wanneer de revolutie komt, ook economen en masse tegen de muur te zetten.

  • Volgende discussie
#2 Vilseledd

Nou, Jack, deze etatistische website maakt er wel een karikatuur van sparen voor een luxegoed als een chemotherapie. Ik heb nog nooit een zinnige reden van ze gehoord, waarom gezondheidszorg aan een rigide communistisch regime wordt onderworpen en voedsel, ook een eerste levensbehoefte, nauwelijks.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 gronk

@jack: En de rekening voor de kogels naar de nabestaanden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 aynranddebiel

If we’re going to pretend there’s a market for it, let’s just make a real market for it.

Or let’s just stop pretending there’s a market for it.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 emmrob

Ja maar, hoe moet het dan met de bankensector? Het zogenaamde geld dat zij uitlenen is ook niet afkomstig van besparingen.

http://www.economie-macht-maatschappij.com/banksysteem.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 JANC

@2: Jij kan zelf goed uitmaken of voedsel nodig is of niet. Je kan kiezen of je het ene voedsel tot je neemt of een ander. Trek nu die vergelijking eens met het kopen van een auto (zoals in het artikel) en met gezondheidszorg.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Letaupe

@1: Het door Paul Krugman veelvuldig geciteerde artikel van Kenneth Arrow maakt dat je die uitspraak toch enigszins moet nuanceren.
Als je bovendien in een revolutie iedereen doodschiet die onzin uitkraamt dan zullen er verdomd weinig mensen overblijven. Haal je zelf b.v. 2020 wel?

Kenneth J. Arrow (1963):
http://www.who.int/bulletin/volumes/82/2/PHCBP.pdf

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Krekel

Laten we allemaal wat geld bij elkaar leggen om Levitt een gratis chemokuur + geslachtsverandering aan te bieden.

Als zijn analogie met de auto’s klopt, zal hij het aanbod niet kunnen weerstaan.

Ik bedoel, wie slaat er ooit een gratis auto af? …

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Derpjan

Gezondheidszorg is niet te vergelijken met de markt voor magnetrons of schoenen. Het gaat om een markt met grote kosten op enkele zeldzame, onbekende tijdstippen en waarvoor veel specialistische kennis nodig is. Oftewel het is iets waar je in een vrije markt een verzekering voor afsluit en dus in die vrije markt ook niet 100% zeggenschap hebt over wat je vergoed wilt hebben en wat niet. Daarnaast zijn de inkomensverschillen in bijna ieder land veel te groot om iedereen die gezondheidszorg nodig heeft mee te laten profiteren van de rijkdom van het land.

Een pure vrije markt voor gezondeheidszorg zou met verzekeringen, vroeg 20e eeuwse zorg voor de massa, hypermoderne zorg voor de rijken, maar zelfs dat is dus al niet hetzelfde als een doorsnee markt waar dingen zonder verzekering werken en iedereen maar voor alles uit eigen zak betaalt.

@2

Voedsel en/of voedselproductie wordt in de meeste landen gesubsidieerd en de hoogte van uitkeringen en het minimumloon houdt ook in de meeste landen rekening met voedselprijzen. Wie rijk is kan wel duurder voedsel eten maar dat zorgt nauwelijks voor een langer en gezonder leven t.o.v. de groenten die je goedkoop in de Lidl kunt halen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Inca

@6, niet helemaal waar trouwens. Voor voedsel en drinkwater geldt gedeeltelijk hetzelfde. Belangrijke verschillen zijn wel dat het twee behoeftes zijn die je voortdurend nodig hebt ipv een grote uitgifte ineens, en dat met name het voedsel moeilijker is te monopoliseren – het is iets dat je toch eenvoudiger zelf bij elkaar gescharreld krijgt, desnoods letterlijk. Maar de gevaren van te ver doorgevoerde marktprincipes zijn ook daar wel degelijk een risico, en het is wel degelijk een probleem als dat niet meer eenvoudig toegankelijk is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Matthijs2

Alsof iedereen zo graag naar een ziekenhuis gaat om even ‘gratis’ een chemotherapietje te halen. Er klopt zo veel niet aan het verhaal van die twee dat ik niet weet waar te beginnen.

Overigens is het wel opvallend dat het land waar de zorg het meest geprivatiseerd is die zorg minder goed is, er veel mensen onverzekerd rondlopen en deze veel duurder is dan elders. Zoals in Engeland waar de zorg gesocialiseerd is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Dirk Zeeman

Levitt kleunt wel vaker vreselijk mis. In zijn tweede boek dacht hij wel even te kunnen uitleggen waarom zonnepanelen sterk bijdragen aan opwarming van de aarde. Hij werd vervolgens afgemaakt omdat zijn redenering met natuurkunde op middelbare schoolniveau te weerleggen bleek te zijn.
Economen …. als ze eetbaar waren zou je er misschien iets aan hebben.

  • Vorige discussie