Quote du jour | Five questions

SargQdJ09

If one meets a powerful person–Adolf Hitler, Joe Stalin or Bill Gates–ask them five questions: “What power have you got? Where did you get it from? In whose interests do you exercise it? To whom are you accountable? And how can we get rid of you?” If you cannot get rid of the people who govern you, you do not live in a democratic system.

Brits Labour-politicus Tony Benn (1925-2014), die eerder vandaag overleed, in een toespraak tot het House of Commons (2001).

  1. 2

    Provocerend was ie wel, blijkens de reactie van de reactionair boven mij. In Trouw vandaag een mooie samenvatting gelezen. Eigenlijk heeft ie niets bereikt. Maar was ie erg geliefd. Zelfs met de bitch Thatcher kon hij op persoonlijk vlak goed overweg.

    Een mooie poging was als minister van post de beeltenis van de ondemocratisch verkozen koninging van de stamps af te halen.

    Ook zijn drijfveer was volgens het artikel zijn moeder die theologe was. Zij leerde hem te kiezen voor de profeten in plaats van de koningen. En dat is anders dan de klassieke geschoolde marxisten. In zijn leven is hij dan ook linkser en linkser geworden, Tony Blair met de Third Way was hem een gruwel. Hij liet zelfs in de Who is Who? het feit dat hij in Oxfort gestudeerd had weghalen.