Quote du jour | Fact of life

Serie: Dossier:

SargQdJ09

Zulke uitspraken van de minister kunnen echt niet. Als PvdA nemen wij hier afstand van. […] Een aardbeving kan nooit een ‘fact of life’ zijn.

Het kamerlid Jan Vos (PvdA) reageert tegenover NU.nl op de uitspraak van minister Kamp dat de aardbevingen in Groningen een ‘fact of life’ zijn.

In het debat van gisteren gaf minister Kamp aan dat het niet zijn bedoeling was om de aardbevingen in Groningen te relativeren.

Feit is wel dat Groningen nog steeds regelmatig met een aardbeving te maken krijgt en dat er geen zicht op is dat dit binnen afzienbare tijd verbeterd. Hoe zuur het ook is voor de Groningers, Kamp had wel gelijk. Voorlopig blijven de aardbevingen een ‘fact of life’ voor de Groningers.

In plaats van dat men valt over de woordkeuze van de minister, is het een stuk wenselijker dat de schaderegeling nu eens fatsoenlijk wordt uitgevoerd. Dat die procedure nog niet geheel vlekkeloos verloopt lijkt een understatement.

Reacties (3)

#1 zuiver

Hoe zuur het ook is voor de Groningers, Kamp had wel gelijk.

Pas op met wat je zegt @Jaap. Het fact of life staat gelijk aan de Acte de Dieu. Dwz dat het een gebeuren is dat buiten de macht der mensen ligt. En dat is bij de aardbevingen in Groningen gewoon niet zo. Die zijn getriggerd door de gaswinning. Het is dus geen Acte de Dieu maar het is gewoon een Erreur humaine.

Het is uiterst storend als een minister dit soort dingen roept. Hij probeert gewoon onder de verantwoordelijkheid uit te komen en de Groningers in hun sop gaar te laten koken.

Het is GEEN fact of life. 0En het is zeer nuttig om deze woorden van de minister te bestrijden.

Je hebt het erover dat het beter is de schaderegeling goed uit te voeren en te betalen. Nou, snap het nu maar: het niet betalen en het claimen dat het een fact of life is zijn met elkaar verbonden.

  • Volgende discussie
#2 Jaap Walhout

@1: Een fact of life is iets wat bestaat en waar je rekening mee dient te houden (bron).

Dat minister Kamp aangeeft dat de door de gaswinning veroorzaakte aardbevingen een fact of life zijn, heeft mijns inziens dan ook als gevolg dat hij (en de NAM) er rekening mee dient te houden dat ze de schade moeten vergoeden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 zuiver

@2:

1) A fact of life
2) A fact of life
3) A fact of life

En zo kan ik natuurlijk ook wel doorgaan maar het begrip dat het er nu eenmaal is en dat het onontkoombaar en onomkeerbaar is spreekt er wat mij betreft wel uit. Waar is onze Engelsman @su als je hem nodig hebt?

De ‘Act de Dieu’ gaat misschien nog iets verder in die zin dat dat wil zeggen dat het een natuurgegeven is waar de mens geen invloed op heeft hetgeen hier natuurlijk(!) absoluut niet het geval is. Ik geef je dat Kamp dat wellicht niet gezegd heeft. Maar de onontkoombaarheid van de aardbevingen en de indruk dat je er maar mee moet leven vond ik wel schandalig. En dat ze de schade moeten vergoeden blijkt niet uit hun handelen zoals je zelf eigenlijk ook al impliceert.

En hij heeft geen gelijk. Het fact of life eist een gelatenheid die in dit geval niet gevraagd kan worden van de bewoners van Groningen.

Hij heeft dan ook gezegd dat hij het fout heeft.

  • Vorige discussie