Quote Du Jour – exportcrisis in de EU

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Quote du Jour“Als de euro verder opklimt tegen de dollar en andere munten dan wordt de Europese exportindustrie aan gruzelementen gebracht. We zitten in de voorfase van een valutacrisis in Europa – een crisis die het bestaan van de euro bedreigt.” (FN Arena)

Overdreven? Broodje Aap? Kern van waarheid?

FN Arena noemt de budgetverschillen tussen verschillen eurolanden als oorzaak van een mogelijk europrobleem in Europa. De Zuid-Europese landen kampen met een tekort op het budget van meer dan 10% evenals veel Oost-Europese landen waar de schulden zeer hoog zouden zijn. Als de situatie in Oost-Europa explodeert vanwege de valutakoersverschillen, wat voor voordeel hebben landen met een positief budgetsaldo dan nog om aan de euro vast te klampen, is de redenatie. Lijkt vergezocht, want wat voor invloed hebben de Oost-Europese landen nou eigenlijk op de euro?

Reacties (9)

#1 Bismarck

Vergis ik me of is het wat overdreven het te hebben over een opklimmen tegen “andere munten”? De euro is alleen maar gestegen tegen de dollar en de munten die daaraan gekoppeld zijn. De Aziatische munten daarentegen zijn minstens zo sterk gebleken het afgelopen jaar. Daarnaast is er al een paar maanden geen sprake meer van een eenduidige stijging van de euro tov. de dollar.

 • Volgende discussie
#2 Crachàt

Vergis u niet: de VS voeren een snoeiharde oorlog tegen Europa en haar munt, al van de eerste dag dat de Euro er was.
Vrije markt? De eerste die dààr nog mee afkomt mag naar de Goelag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 prometeus

Vergis je niet: andere koersen zijn ook aan het stijgen. klikker-me-klik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 JSK

@Rembrandt: Het artikel spreekt niet over tekorten op het budget maar op de lopende rekening. Get your facts straight.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 zutman

“This particular crisis is worse than in 1992, notes the London Daily Telegraph’s Ambrose Evans-Pritchard”

Lees/quote AEP dan ook zelf ipv. deze overschrijver.

http://blogs.telegraph.co.uk/business/

AEP stamt uit een rijke engelse traditie van gefrusteerd zijn dat de fransen in je jaren 60 nee zeiden tegen de UK in de EU. Nu zegt de ECB ‘nee’ tegen de renteverlagingsgekte van de Fed en de BoE; in 1992 bestond er helegaar geen ECB. En daarom zou deze crisis erger zijn?

@crachat: “de VS voeren een snoeiharde oorlog tegen Europa en haar munt”

Laatste tijd zijn de VS niet zo succesvol meer op oorlogsgebied. Niet opgevallen? Monetair lijkt het trouwens allemaal een beetje op Zimbabwe, maar als jij graag dat ‘no pasaran’-gevoel er in wil houden moet je dat vooral niet laten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 zutman

Deze is ook aardig: na het opkopen en sluiten van Bear Sterns (via proxy JP Morgan) spreekt de NY Fed nu achter gesloten deuren met de grote jongens:

http://www.telerate.com/article/newsOne/idUSN1543260720080615

“It was one thing to bail out Bear Stearns without any comments from the public. Now the Fed is trying to bail out or benefit 17 of the largest financial institutions behind closed doors.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 richard

Waarom stijgt de euro?

Als de euro stijgt, dan wil iemand meer euro’s hebben en minder ‘iets anders’. Dollars bv, of Toyota’s. Of Chinees plastic.

De ECB heeft in 2007 1.4 trillion (=1000 miljard) aan euro’s bijgedrukt. Dat is veel, orde grote 10% van het europese bbp.

Waarom willen mensen meer euro’s hebben?

Geld bijdrukken betekent in het standaard geval: Inflatie. Nou hebben we wel inflatie in Europa (en flink wat), maar dat komt meer door de olie.

Iemand wil dus heel graag sparen en wel in euro’s.

En niet in dollars of yen, yuan etc.

Qua handelsbalans zit europa ongeveer in evenwicht. Een beetje negatief, maar het mag allemaal niet leien.

Mijn insteek is:
– Mensen lopen weg van de dollar
– De chinezen/japanners moeten hun export economie op houden en blijven dus exporteren. Wat moeten ze anders? Werkeloos worden? De japanse carry trade houdt de yen laag, de chinese moordenaars houden de yuan laag om sociale onrust te voorkomen.
– Als dit verandert, dan heeft de asia pacific eerder een groter probleem dan wij.

En dat oost europa e.d. een tekort hebben: vervelend, maar even in balans blijven: De economie van Polen is, overdreven gezegd, zo groot als tilburg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Jay

Komt goed als er weer redelijk financieel beleid in Washington gevoerd wordt. Dus net zoveel uitgeven als je binnenkrijgt, maar liever minder.

 • Vorige discussie