Quote du Jour – Europese Netiquetten

Quote du Jour“De premier voor lul uitmaken mag van ons.. ..Als we dat niet zouden toestaan, kunnen we bijna alle reacties wel weggooien”. (Trouw)

Claudia van der Laan is directeur van NoviaFacts: het bedrijf dat voor de Telegraaf met achttien medewerkers dagelijks acht- tot vijftienduizend reacties modereert. Deze ‘opper-Joris’ reageert naar aanleiding van een onderzoek dat Trouw liet doen naar de netiquetten in verschillende Europese landen. Volgens dit onderzoek zou er alleen op het Nederlandse internet overmatig gescholden en bedreigd worden. Hollandse toestanden dus, een Fransman zou immers nooit de Miljoenennota anaal inbrengen bij zijn minister van Financiën.

 1. 2

  Vooral aandacht blijven geven aan die reaguurdertjes!!
  Wees toch niet zo bang en gekrenkt!
  Gewoon elke site en reactie op waarde proberen te schatten. We zijn toch niet achterlijk?

 2. 3

  Ach, ik heb wel eens wat internationale fora betreden en ook daar wordt vaak gescholden. Zterker nog, het is blijkbaar gewoonte om in discussies op de man te spelen in plaats van argumenten over het betreffende topic aan te voeren.

 3. 4

  En omdat het schelden zo is is het maar zo?
  Op enkelen na valt het op Sargasso uiterst mee, maar dat neemt niet weg dat over hopelijk korte tijd het medium weblog een stuk constructiever is dan nu, dat er er gebeurt met wat mogelijk is.

 4. 6

  “zou er alleen op het Nederlandse internet overmatig gescholden en bedreigd worden.”

  In welke zin heeft het onderzoek bewezen dat er sprake is van overmatigheid?

 5. 7

  Ik vind het een zwaktebod van Trouw om een kop te plaatsen waarin men Geenstijl aanhaalt en vervolgens nergens meer in het artikel vermeldt.
  Dat riekt naar sensatiejournalistiek.

  Het lijkt me dat de “oude” media niet om weten te gaan met internet en lezers die hun mond roeren en vervolgens op deze wijze zich afreageren, en hierbij ook nog eens alle fatsoensnormen aan hun laars lappen.

 6. 8

  “een Fransman zou immers nooit de Miljoenennota anaal inbrengen bij zijn minister van Financiën.”

  Dat valt zeer te betwijfelen :-)

  Maar ja, hier wordt Sarko ook gewoon en plein public uitgescholden. En Sarko scheldt dan gezellig terug.

  Ik moet zeggen dat er op veel Franse weblogs wel degelijk wordt gedebatteerd, maar ook bij hun zijn er “problemen”. Zie Versac, een van de bekendste:

  “Mais la notoriété de versac a dépassé ma capacité à faire comprendre ce que nous vivons, en ligne, dans ces espaces bizarres que sont les blogs. Le bruit devient plus fort que ma parole. Surtout le mauvais bruit, qui inonde également le web.

 7. 9

  Op sommige Poolse weblogs gaat het er eveneens stevig aan toe. Neem nou deze reactie: “Zapraszamy do wspolnego gotowania!”. stuitend, toch?

 8. 13

  Ik denk dat het onderzoek wel hout snijdt. Nederlanders hebben een recht-voor-de-raap cultuur, waarbij botte opmerkingen worden gerechtvaardigd met zo’n Fortuyn mantra (“ik zeg wat ik denk, ik doe wat ik zeg”, of iets dergelijks). Belgen schrikken vaak van onze opmerking. In de aflevering van DWDD (1/10) stelt bijvoorbeeld Van Nieuwkerk dat het nieuwe boek van Dimitri Verhulst (Belg) een ‘schrijfoefening’ is. Dimitri zie je schrikken, zo’n directe opmerking.

  Kortom; ik denk dat je schelden niet letterlijk moet nemen in de trend van kkr, fuck, enzovoorts. Eerder de directe/botte reacties onder de weblogs.

 9. 15

  Schelden vloeken tieren een fikse tackle op
  de enkels dient mogelijk te zijn,,
  moet je je maar niet op het internet bevinden.
  dit is virtueel gladiatorenwerk, geen ballet.

 10. 16

  Stoere praat, hoor Hemaworst. Om even door te gaan op het beeld dat je schetst: wie heeft het bepaald dat internet een nare arena is in plaats van een open podium?