Quote du Jour | Euro mis? Europa mis

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09 “Es gibt keine Gemeinsamkeiten, die sich aus Europa ergeben – jenseits der gemeinsamen Währung. ”
(Historicus Philipp Blomm in interview met Der Spiegel)

Juist ja. Behalve de euro’s die dagelijks door alle handen gaan, delen Europeanen niet bewust iets met z’n allen wat uit de Europese Unie voortkomt. En dat geeft te denken. Dit wijst er op dat als het met de euro fout gaat het ook fout zal gaan met de EU. En dat kan geen enkel land zich veroorloven. De gedachten keren dan terug naar Mitterand die onmiddellijk na de val van de DDR, en de daarop volgende vereniging van Oost- en West-Duitsland, een gezamenlijke munt eiste. Mitterand deed dit vanuit een historisch bewustzijn: als anderhalve eeuw Europese geschiedenis ons iets geleerd hebben is dat geen enkel land in Europa zich een toekomstige Duitse alleingang kan veroorloven.

Reacties (12)

#1 Snaporaz

Yep, de typische top down verhalen. Maar één dingetje: verontwaardiging over de leugens van Griekenland. Verregaand bedrog. Greed over Eire, and so on. En normaal bemiddelt de politiek tussen de academie en de vloer. Is alweer niet gebeurd. De Europese politiek is meteen beginnen redden, en heeft het abstracte niet verlaten om ook even aan de basis uit te leggen wat er gaande is en hoe die gevoelens van verontwaardiging worden beantwoord, enerzijds met sancties, anderzijds met we moeten de pil slikken. Men denkt dat dat is gebeurd, edoch … quod non. Na zoveel “NEE”s aan de EU heeft men het immer niet geleerd. Zwakke politiek.

  • Volgende discussie
#2 Carlos

Scenario’s voor de onvermijdelijke Apocalypse zijn legio: Chinezen die ons (het Westen) met militaire druk in grondstoflanden afknijpen, instabiliteit aan de buitengrenzen van Europa, een gewond Amerika dat woest om zich heen gaat meppen. Het zou zo maar allemaal kunnen. Maar weer een herhaling van een oorlogzuchtig Duitsland dat zie ik niet zo snel gebeuren. Alhoewel die Duitse Wilders met die snor wel een vuurtje kan gaan opstoken….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 JSK

@1: Hmmm.. het is niet “Europa” die besluit tot financiele steun aan noodlijdende eurolanden, het is de ECOFIN (=Raad van Ministers) en de individuele lidstaten. En politici in individuele lidstaten uiten zich regelmatig onduidelijk voor electoraal gewin in eigen land (neem bv Merkel in Duitsland).

@2: Jep, het komt natuurlijk allemaal van buiten, al het onheil overkomt ons gewoon.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Danny Jouwe

@2: Een toekomstige Duitse alleingang hoeft helemaal niet militair te zijn, Carlos. De alleingang zou in de eerste plaats technologisch-economisch zijn. De inschatting was dat je beter met de Duitsers in een muntunie kunt zitten. Maar ze hebben de financiele specialisten er te laat bijgehaald / te weinig zeggenschap gegeven toen het over toetredingsvoorwaarden ging. En daar ontstond de weeffoout.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Carlos

@JSK, onee zeker niet, je weet wat ik van b3wegingen als de PVV en Front National vind. @Danny: zodra de economie het begeeft komt het militaire naar boven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 JSK

Correctie op #3: het is de zogenaamde Eurogroup werkgroep (de ministers van financiële zaken van de euro-landen) die besluit tot steun. Same different: steun is een beslissing van nationale politici.

De alleingang zou in de eerste plaats technologisch-economisch zijn.

Dat betwijfel ik: het land is erg afhankelijk van het buitenland voor de afzet van industriegoederen en de import van natuurlijke hulpbronnen en halffabricaten. Waarschijnlijker is dat een rijker Duitsland meer politieke macht opeist in de Europese samenwerking.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Danny Jouwe

@6: Zeker JSK, Duitsland is afhankelijk van export. Maar voor waarschijnlijk alle importen uit Europa heeft het alternatieven buiten Europa, indien nodig. En wat betreft export, het leeuwendeel van de export zal meer en meer naar landen buiten Europa gaan. Het zou helemaal niet zo’n grote stap voor de Duitsers zijn om te gaan denken: eigenlijk hebben we de rest van Europa helemaal niet nodig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 JSK

Nee man, onzin. Lees dit stuk van Hans-Werner Sinn eens:

http://www.cesifo-group.de/portal/page/portal/ifoContent/N/rts/rts-mitarbeiter/IFOMITARBSINNCV/CVSinnPDF/CVSinnPDFrefjournalsbis2006/world-economy-9-2006.pdf

Of een pakkend citaat:
The customers of German firms are often unaware of the relocation. While
labour-intensive upstream activities are shifted abroad, downstream stages of
production remain in Germany and are even expanded. Instead of ‘Made in Germany’, ‘Designed, assembled and sold in Germany’ would often be a more appropriate label, and even that may in part be an exaggeration.

Take the Porsche Cayenne as an example; that car is seemingly produced in Leipzig, but in truth the assembly line is located in Bratislava, Slovakia. Little more than the engine is added in Leipzig. According to a study by Dudenhöffer (2005), only about a
third of the production value of the vehicle is generated in Germany.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Snaporaz

En de Tsjechen, die laten hun wegenwerken dan weer uitvoeren door Oekraïeners. Tsjechische ingenieurs superviseren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Danny Jouwe

@8: Dat niet alle Duitsers evenveel van de globalisering profiteren was allang duidelijk; zo’n soort ongelijkheid treedt in elk land op. En wat betreft die fabriek in Bratislava, de volgende fabriek zou in Vietnam neergezet kunnen worden als dat beter uitkomt.

Dit alles laat onverlet de mogelijkheid dat de Duitsers gaan denken: eigenlijk hebben we de rest van Europa niet nodig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 JSK

de volgende fabriek zou in Vietnam neergezet kunnen worden als dat beter uitkomt.

Scheelt alleen een kilometer of 10,000 en een taalbarrière van hier tot Tokyo. :P

Dit alles laat onverlet de mogelijkheid dat de Duitsers gaan denken: eigenlijk hebben we de rest van Europa niet nodig.

Hallo, is daar iemand?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Yevgeny Podorkin

De besluiteloosheid van “Europa” is inderdaad @JSK vnl. gebaseerd op electoraal gewin van afzonderlijke lidstaten (e/o zie Berlusconi>>vluchtelingen Lampedusa (visa) en Sarkozy>>Libië). Maar “dit” wilden we toch zélf, niet naar de politiek wijzen dus. Althans, we wilden aanvankelijk eigenlijk niet veel (2005) maar nu weten we het helemáál niet meer. Et voila: el circolo visielosio is nu uw deel…

Gibt es denn gár keine gemeinsamkeiten? Natuurlijk wel, je moet ze alleen voor het voetlicht brengen. De EU heeft namelijk alle instrumenten/ activa om de 3de industriële revolutie te winnen, mede ook vanwege de sterke handelsbetrekkingen met de mediterrane regio’s, Noord Afrika en het midden oosten. Met in potentie de grootste interne markt ter wereld (1 miljard consumenten)…met b.v. een distributive energy grid:

…renewable energy to move towards zero-carbon emissions and a post-carbon economy by 2050. Transforming every european home, office and factory into a partial power plant. Committing to hydrogen as a means of storing intermittent energy sources. To set up hydrogen infrastructure across all buildings, infrastructure and power lines in Europe. Combining Internet and communication technology revolution and distributive renewable energy revolution.

The American dream legt nadruk op het individualisme/ persoonlijke rijkdom, de VS gaat back to the future (en top down gecentraliseerd China is going to the dogs (implosie)). Voor een “game plan” en (economische/ politiek- sociale) visie heb je echter een Europese Kennedy (leiderschap) nodig, met een duidelijke(r) smoel en mag niet verder afdwalen nadruk te leggen op persoonlijke ontwikkeling/ kwaliteit van het leven…

  • Vorige discussie