QdJ – de racist

Quote du Jour “Ik heb gezien hoe de ouders van Luna in de armen van een familielid van Oulematou vielen. Ik kreeg langs alle kanten kussen. Eigenlijk mag dat niet als ik in toga ben, maar ik kan de mensen moeilijk wegstampen. Deze uitspraak is een opluchting. Het verdriet zal nooit slijten, maar dat Van Themsche moet boeten voor zijn daden is een kleine genoegdoening.”

Hans Van Themsche is veroordeeld vooe de moorden op Luna, en peutertje van 2 jaar, haar oppas Oulematou en het pogen tot vermoorden van Songül.
Het gat in de borst van de oppas was zo groot dat je de straat erdoorheen zag, het kind heeft nog 15 seconden geleefd, toen was haar bloed op.
Het was een assisenproces, wat wil zeggen: een volksraadpleging. Twaalf mensen beslissen. En die hebben beslist dat het een racist was. En dat is voor het eerst geen gratuite uitspraak, maar de juridische waarheid. Voor het eerst is dit als een ‘bezwarend feit’ officieel gebruikt.
De uitspraak bovenaan komt van de sterpleiter Jef Vermassen, Hans van Themsche heeft bovengetekende de dag van de moorden getekend.

 1. 1

  Zoals dat in assisenzaken gebruikelijk is, kreeg Hans Van Themsche voor de jury in beraadslaging ging het laatste woord. “De afgelopen dagen waren hier veel zware en emotionele momenten die de hele zaal in hun greep hielden”, zo sprak de beschuldigde. “Ik heb dat voor het eerst gemerkt en ik vind dat erg, heel erg. Wat ik heb gedaan was fout, fout, fout. Ik besef dat, maar ik voel het niet. En ik wil de emoties vatten, om het proces te kunnen begrijpen. Ik wil kunnen voelen. Ik wil een mens worden.”

  Het is heel vreemd dat deze jongen ons wil laten denken dat hij geen gevoelens kent. Hij doodde puur uit gevoel.

 2. 2

  nog een toevoeging, dit stukje zegde hij voor #1:

  De beschuldigde stak van wal met iets wat hij de afgelopen dagen ondervonden had. ‘Wat ik nu ga zeggen, zijn niet de woorden van mijn advocaten, ouders of vrienden. Ik heb gemerkt dat er zware emotionele momenten waren, die de hele zaal in hun grip hielden. Behalve een persoon: ik.’ Hij zei dat bijzonder erg te vinden.

  Van Themsche vroeg zich ook af wat zijn moeder in de zaal deed. Vond ze het leuk om hem daar zo te zien zitten? ‘Ik weet dat ze hier is om mij te steunen, maar ik wil dat ook kunnen bevatten. Ik wil de emoties die hier verspreid worden kunnen bevatten’, stelde hij.

 3. 3

  Hij is niet ontoerekeningsvatbaar verklaard. Maar ik weet niet of dat terecht was. Zijn geestelijke onderzoekers speet het wel degelijk.

 4. 4

  intriest alvast. Maar een argument was: Dutroux is duidelijk klinisch psychopatisch. Maar dat maakte ‘m niet ontoerekeningsvatbaar. Als men hem ‘enkel’ interneert, en tracht te ‘genbezen’, dan moet je heel het principe van gevangenisstraf wijzigen denk ik. Want dan zijn velen niet toerekeningsvatbaar te verklaren, en is zelfs àlles te verklaren.
  In dat licht lijkt ene gevangenis een gelukkig stapje verwijderd van een Brave New World wereld waar men mensen ‘hergeneest’.

 5. 5

  @4: Is dat niet juist goed, als alles te verklaren is? Zou goed zijn voor preventie. Daarnaast als het de wereld echt beter maakt, moet je het iet laten, simpelweg vanwege emotionele reden.

  Verder snap ik die toevoeging van “racistsch” niet. Is een racistische moord dan een andere overtreding dan moord? Ik kan me voorstellen dat je het motief laat meetellen in de strafmaat (als verlichtende of verzwarende factor), maar om er een aparte categorie van overtreding van te maken? Komen we er langzaamaan toch bij uit dat blijkbaar de ideologie (en daarmee de gedachte) zelf strafbaar is. Net zoiets als die vage toevoeging “met terroristisch oogmerk” in Nederland. Gevaarlijk, uiterst gevaarlijk!

 6. 8

  @#5 §2 (B’mck) : lees de artikelen in de Vlaamse / Belgische pers over het proces aub, bv. de uitleg van advocaat Vermassen over hoe racisme een verzwarende omstandigheid kan zijn, net zoals pakweg zedenfeiten of diefstal bij een roofmoord, enz.. Het is m.i. een zeer goede zaak dat racisme, 1 van 19 mogelijk verzwarende omstandigheden, aan de beschuldiging / veroordeling kan worden toegevoegd.

  Dan dat racisme strafbaar is an sich … Verplaats u aub ’s naar mevrouw Sonja Koç (klikmelink) en doe enig “mutatis mutandis” denkwerk. Voor mensen die worden aangevallen door racisten, of mensen die bang zijn dat dat kan gebeuren, is het strafbaar stellen van racisme het enige dat hen zekerheid kan schenken, toch ?

  Enneuh : hoe ziet u dat verband tussen racisme en ideologie precies ???