Quote du Jour | Een prominente collaborateur

Quote du Jour“You have many different kinds of collaborators: some are passive and some are active. This man was prominent, a leader” (NIOD-woordvoerder Fred Reurs op Shiptalk.com).

Reurs reageert in een relletje dat nauwelijks door de Nederlandse media is opgepakt. Centrale figuur in de rel is de Nederlandse Waffen-SS’er Pieter Schelte Heerema, die de jodenvervolging openlijk steunde en na de oorlog ongestoord de Nederlands-Zwitserse onderneming Allseas opzette, een miljoenenbedrijf dat reuzencatamarans voor de olie-industrie bouwt. Een van de nieuwe schepen van het bedrijf, het grootste schip ter wereld, gaat mogelijk de naam van de SS’er dragen. Zoon Edward, de huidige eigenaar van de onderneming, wil zo zijn vader eren. Alleen de SP trok aan de bel en stelde kamervragen over de zaak. De overheid lijkt de boel echter te willen sussen. In 2001 ontving Allseas namelijk een overheidssubsidie van ruim 800 duizend euro voor de ontwikkeling van de “Pieter Schelte”…

 1. 1

  Uit een artikel op sfgate.com blijkt dat hij niet alleen SS’er was tijdens de oorlog:

  “Hagelstein said Heerema joined the Nazis out of opposition to communism rather than enthusiasm for national socialism. He said he then switched sides and joined the resistance in 1943 “as he could no longer associate himself with the ideas of the Nazis.”

  He noted that Heerema was tried and released shortly after the war, which shows he “cannot have been seriously delinquent.”

  The respected Netherlands Institute for War Documentation said that’s technically accurate. Heerema was sentenced by a Dutch court to three years in prison but quickly released, the courts having recognized his unspecified but “very important” services to the resistance between August 1943 and March 1944.”

 2. 4

  Hollands Glorie!

  Overigens is het relletje inderdaad waarschijnlijk het oppikken niet waard. De gerefereerde Wiki-entry constateert dat het schip als sinds 2001 in de steigers staat zonder een opdracht aan een werf en dat 24 oktober jl. werd bekend gemaakt dat het nog wel even kon duren ivm de kredietcrisis. Een project van deze orde van megalomanie zou om vele redenen wel kunnen stranden. Een tirannieke ruzie met zijn werknemers is er daar een van.

 3. 5

  Ok. Helemaal niet zo verschrikkelijk dus; de man was zelfs een beetje een verzetsheld. Alleen de voormalig communisten van de SP voelen zich in de kuif gepikt. Maar dat kan je van een communist verwachten; dat een politiek opposant van vijfenzestig jaar geleden niet vergeten wordt.

 4. 6

  Right, ‘een beetje verzetsheld’ vanaf ’43 nadat je lid bent geweest van de SS en de jodenvervolging hebt aangemoedigd en het ineens niet zo lekker meer lijkt te gaan met het derde rijk. How convenient.

 5. 7

  @5 Misschien goed om te bedenken dat GroenLinks de erfgenaam van het communistische verzet is. De SP is pas in de jaren 70 en in een niet-stalinistisch nest geboren.

 6. 8

  Ik ben wel benieuwd hoe de man 800.000 subsidie kon tikken voor een project dat blijkbaar stil ligt en gezien de manier waarop hij met zijn werknemers omgaat (en eigenlijk hoezo hij überhaupt subsidie krijgt). Als de staat geen subsidie verleent denk ik dat ze weinig te zeggen heeft over de naamgeving.

 7. 11

  Een hele goede vriend van mij werkt trouwens bij Heerema (niet Allseas NB) en die bevestigt dat de ouwe Heerema EEN VUILE NAZI was. Het ligt echter nogal gevoelig op de zaak en er wordt dus niet heel vaak over gesproken.

 8. 12

  Tja als alleen de SP reageert , wat kun je anders verwachten van zo’n linkse club.
  En vraag me af waar iedereen zich druk overmaakt, bijna niemand kent de naam