“If you know of any addicts, go ahead and kill them yourself as getting their parents to do it would be too painful.”
De Filippijnen hebben een nieuwe president, Rodrigo Duterte, die gekozen is op een populistisch law and order platform. Bovenstaande uitspraak is geen metafoor of hyperbool. Duterte meent het.
Reacties (17)
Waarom zou Duterte, die bekend staat om dergelijke uitspraken, toch gekozen zijn als president? Vijf redenen waarom miljoenen vooral arme Filipino’s hun hoop hebben gesteld op president Duterte:
hij benoemde een verklaard tegenstander van grootgrondbezitters tot minister van landbouw, hij schrikt er niet voor terug multinationals te bestrijden, hij wil betere openbare dienstverlening en sociale bescherming, hij wil vrede sluiten met de communistische rebellen, en hij wil een onafhankelijk buitenlands beleid voeren. Met name dat laatste punt zal hem door de VS, favoriet van al zijn voorgangers, niet in dank worden afgenomen.
Niet bijzonder als je weet hoe groot de criminaliteit daar is.
Dat wij in NL zoveel tolereren, daar zullen ze zich juist weer over verwonderen op de Filippijnen.
@2
Zouden ze zich echt verbazen over beschaving? Ja, misschien doen populisten dat wel. Ik ben verbaasd dat ze zo’ n man kiezen.
@3.
Ikke niet.
Want veiligheid wil je eerst, voordat je aan je eigen huisje boompje beestje kan beginnen. Je wilt toch niet hebben dat een deel van je inkomen wordt opgeëist door zware jongens (hier noemen ze dat belasting), de je kinderen veilig kunnen opgroeien en dat er minder wordt ingebroken door verslaafden.
Dit geldt dan voor de vele armen onderin. Ik vraag me alleen af of die allemaal wel naar de stembus gingen.
En trouwens gewonnen met 38% van de stemmen, dat is geen landslide overwinning.
De vergelijking met populisme gaat trouwens niet op, hij heeft zichzelf al bewezen als burgemeester, waar hij een behoorlijke harde man was, dus het zijn niet alleen praatjes.
@4
Het zijn idd niet alleen maar praatjes, hij doet ook nog wat hij zegt….brrr.
@3:
Ik denk dat het eerder een sociaal-economisch vraagstuk is dan populistisch of elitair. Als er zo ontzettend veel armoede, drugsgebruik, criminaliteit en onveiligheid is dan kan het dat men harde heelmeesters kiest. Zeker als de man al eerder resultaat heeft geboekt als burgemeester. Als de situatie maar naar genoeg is, dan komen de mensen op een punt aan dat het doel de middelen heiligt. Maw, het verbaast mij helemaal niets.
@5.
Ja, en dat is wat zijn achterban wil zien. En het heeft effect gehad.
Dan nemen ze het doden van drugsverslaafden maar voor lief, want zoonlief heeft werk. En hun dochter heeft ook meer kansen.
En die praatjesmakers in de politiek waarvan iedereen weet dat ze corrupt zijn, worden eindelijk aangepakt.
@0 : Wat Duterte precies met law en order te maken heeft is me een raadsel. Hij werd als burgemeester vooral bekend met buitenwettelijke doodseskaders.
@2: Wij tolereren in Nederland zoveel criminaliteit dan? Ik denk dat jij een klein beetje de verhoudingen uit het oog bent verloren, zeker bij een vergelijking met de Filipijnen.
@8.
Oh , nee hoor.
Er wordt hier heel veel door de vingers gezien. Want we bezuinigen op de politie dat het een lieve lust is. Criminelen hebben rechten, waar ze op die eilandenarchipel alleen van kunnen dromen.
@9: Op die eilandengroep wordt anders veel minder geld aan de politie uitgegeven. De rechten die criminelen daar hebben zijn hier alleen voorbehouden aan de overheid.
@6
Ik heb gehoord van zijn resultaten als burgemeester.
Die man is een cowboy zonder hersens.
Moeders die hun zoons kwijt zijn omdat zij kruimeldiefjes waren.
Dat men in de Filippijnen dat wil kan te maken hebben met dommigheid, armoede, achterlijkheid. Maar dat gaan we hier in Nederland toch niet goed praten?
Het is populistisch. Omdat iemand mooie dingen roept (nou ja, mooi?) en men gemakkelijke oplossingen gelooft.
Het enige wat daadwerkelijk helpt is oplossen van de armoede.
En dat is niet eens afdoende, in een land als het onze (of GB) gelooft men ook populistische leugenaars.
Er is een reden dat die man zo’n hekel aan drugs heeft, Duarte’s zoon is (of was) aan harddrugs verslaafd.
Ben benieuwd trouwens was de rechter zal zeggen als een moordenaar van een junk voor het hekje moet komen en verklaart in opdracht van de president te hebben gehandeld..
@11:
Dat populisme, het is ook wat he?
@13
Het is van alle landen en alle tijden , Henk.
Ik zag vandaag nog wat tegenstanders van het populisme door Londen trekken. Te laat.
Wat deze man in de Filippijnen te weeg gaat brengen zullen we maar afwachten. Als we het weten dan is het ook te laat.
@12: ik vraag me dan af wat deze president er dan van zou vinden als iemand anders de daad bij het woord zou voegen en zijn zoon zou vermoorden.
@1: Hij staat niet alleen bekend om dit soort uitspraken, hij staat er ook om bekend dat hij ze uitvoert. Al die sociale beleidsdoelen zijn mooi, maar uitgevoerd door een dictator (als hij ze al zou uitvoeren) beland je van de regen in de drup.
@15: daar heeft hij zich al voor ingedekt. Lees de quote maar