Omdat jullie [red: Europeanen] niet-gekozen ambtenaren hadden in Brussel die niet afhankelijk waren van de publieke opinie. Precies. Ik ben dol op dat gebrek aan democratische controle. Brussel kan [red: op deze manier] gemeenschappelijke belangen voor de lange termijn vaststellen. VPRO’s Tegenlicht (vanaf 32.42)
Fareed Zakaria stelt dat een teveel aan democratie het bereiken van lange termijn doelen voor een samenleving in de weg staat. Tot nog toe heeft men in het Westen problemen met de werking van de democratie vaak opgelost met het invoeren van nóg meer democratie: meer inspraak, meer referenda, meer bestuurslagen. De Amerikaanse journalist Zakaria meent echter dat dit eerder leidt tot nóg meer chaos en minder effectiviteit. Hij roemt daarentegen het effect van de niet-democratisch gekozen Europese Commissie zonder wie landen als Spanje en Italië de afgelopen 15 jaar nooit een stringent begrotingsbeleid hadden gevoerd. Het lijkt misschien nu een puinhoop, zonder de EC was het nog veel erger geweest.
VPRO’s Tegenlicht verkende gisteravond het tijdperk na de democratie waarin moedige en intrigerende uitspraken werden gedaan over de gebreken van de democratie als bestuursvorm.
Reacties (19)
Het veroorzaakt hier nogal een interne tweespalt, die democratie. Wellicht een idee om Wilders als columnist de nadelen van de democratie te laten belichten?
Langzaam sterft onze democratie
Democratie is geen natuurwet. Democratie is niet iets dat zichzelf in stand houdt. Democratie moet leven, niet in de laatste plaats onder de burgers. En als democratie, zeker in combinatie met de rechtstaat, niet levend gehouden wordt, steft ze. Net als een plant zonder water en zonlicht. En dan bepaald een kleine groep wat “goed” is voor iedereen. Of misschien wat “goed” is voor zij die het geld geven. Of zij die familie zijn. Of zij die van het zelfde geloof zijn.
Geweldig interessante uitzending. Vooral die Zakaria spuwde de ene interessante opmerking na de andere. Ook zijn zienswijze op het Chinese ‘model’ gaf mij een aantal nieuwe inzichten. Kijktip op uitzending gemist.
Wat een teveel aan democratie kan doen, zie je in Californie: men wordt doodgegooid met referenda, die met elkaar strijdig zijn (belastingen omlaag, maar wel meer politie e.d.), waardoor de politiek niet zijn handen vrij heeft.
Met @2 eens. Dat wat Zakaria stelde, vond ik zeer interessant. Overigens vond ik ook die Chinees-Amerikaanse hoogleraar interessant vertellen, zeker over de facties binnen de Communistische Partij. Een soort interne democratie binnen een 1-partijenstelsel. Inderdaad een kijktip.
Ondemocratie kan eventjes goed werken. Maar op den duur gaat het altijd mis. Zelfs al hebben de ondemocratische leiders nog zo’n goede bedoelingen, macht corrumpeert.
@5:
Ah joh, laten we het nog één keer proberen; deze keer is alles anders. Echt waar.
*diepe zucht*
@bismarck: ik denk dat je hetzelfde kunt stellen voor democratie. Na verloop van tijd weten de lobbygroeperingen hoe je de boel zodanig kunt bespelen, met media-opzetjes etc. dat ze hun zin krijgen. De oplossing is om eens in de vijftig jaar (geen vaste termijn, dat wekt maar verwachtingen) maar je systeem ‘anders’ in te richten, volgens mij.
Je zou naar een districtenstelsel kunnen gaan, bv., of van een districtenstelsel naar een systeem van evenredige vertegenwoordiging.
Gewoon elke 200 jaar verplicht revolutie.
Van democratie naar dictatuur en weer terug.
Oh, en als je de revolutie gewoon plant dan vallen er waarschijnlijk ook geen doden en heb je de guillotine niet nodig. Salonrevolutie by design. Gaat werken, ik zweer het je!
Toevallig keek ik zojuist de uitzending. Absoluut een kwalitatieve topper met uitstekende denkers waarvan Zakaria en Li de interessantste verhalen vertelden.
Zakaria snijdt overigens niks nieuws aan wanneer hij zegt dat meer democratie ook haar problemen kent. Meer democratie is meer legitimiteit van de machthebbers, maar je hebt ook een vlak waarbinnen machthebbers effectief moeten zijn.
Hij roemt daarentegen het effect van de niet-democratisch gekozen Europese Commissie zonder wie landen als Spanje en Italië de afgelopen 15 jaar nooit een stringent begrotingsbeleid hadden gevoerd. Het lijkt misschien nu een puinhoop, zonder de EC was het nog veel erger geweest.
Wtf? Zonder EU/EMU was hun spilzucht niet ons probleem.
Als in: roemt hij nu de EU voor het oplossen van een probleem dat zij zelf heeft gecreëerd?
Ik heb het genoegen gehad om Zakaria in 2004 een keer te mogen ontmoeten. Het was een ongelooflijk interessante ervaring. Zakaria is veel meer dan ‘een journalist’. Klikmelink: wat boeiende verhalen.
Dit is nou precies wat PROPAGANDA genoemd wordt. En hier op Sargasso hobbelt een hoop sheeple erachteraan.
Zegt die Zakaria: “de Europese Commissie bestaat uit niet gekozen personen en daarom werkt het zo goed…” Daarom kunnen ze zo makkelijk de burger van hun centen beroven. Dit zijn de ‘GONGOs’ die werken voor de bankiers en graag mensen overtuigen om gratis hun geld en zelfbeschikkingsrecht weg te geven voor ‘het grotere goed’.
Voor de Euro was het marktprincipe daar: als de knoflook landen weer eens wat verprutsten dan draaiden de geldpersen en werd de munt gedevalueerd. Met de Euro verprutsen ze het nog steeds en legt de gemiddelde Nederlands sheeple 350 euro’s pp in, alleen voor Griekenland (Spanje, Portugal en Italie moeten nog komen). Deze ‘leningen’ zorgen ervoor dat jouw en mijn kinderen worden geboren als loonslaaf. En jij wilt het niet zien.
http://www.youtube.com/watch?v=gXL998q7skI&feature=related
@P
Even los van die centen – hoewel het daar uiteindelijk meestal wel om draait – als die Zakaria hier spin aflevert dan is het wel een heel slim een tweetje tussen de VS en de EU met de Amerikaanse media als slot waar de sleutel in draait. Ik zou het overigens inderdaad niet uit willen sluiten.
Overigens is democratie natuurlijk lastiger voor de machthebbers dan despotisme of soortgelijke zaken. Dus Zakaria heeft sneller gelijk dan een democraat. Een vorm van populisme kun je het ook noemen. In de stroom van de tijd.
Verder zijn 8 en 9 niet helemaal een geintje: de slinger van de tijd staat nu eenmaal niet stil op democratie.
@14 Waarmee de VPRO gewoon good’ole VPRO is. Jouw sublimatie valt perfect in wat de VPRO met haar programmas wil bereiken :)
Als we niet weten zeker hoe we iets moeten doen, dan stemmen we erover. Maar we weten van steeds meer zeker wat de beste manier is om het op te lossen. Dus hebben we daar geen democratie meer voor nodig.
nou, ik heb weinig nieuwe inzichten gehoord. Dat Carli minder democratie voorstaat wist ik trouwens wel. Ikzelf heb minder vertrouwen in losgezongen wereldverbeteraars die denken dat ze de wijsheid in pacht hebben.. doe mij toch maar the wisdom of the crowds..
Als de “elite” fouten maakt behoort die zich daar rekenschap van te geven. De elite (of mensen die denken dat ze daar bijhoren) behoort zich niet af te schermen of onkwetsbaar op te stellen. Ook niet als ze denken in the common good te handelen. Meestal is dat namelijk niet zo.
Op een gegeven moment is je credibility down the drain, worden je rechtvaardigingsgronden ongeloofwaardig en is je mandaat verstreken.. dan is het tijd voor wisseling van de wacht
Jammer Carli: FAIL
@18 Stropop.