Quote du Jour | De gewone man…

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

…die is altijd het bokje. In dit geval volgens multinationalbaas Terry Sargeant, van ThyssenKrupp in het Verenigd Koninkrijk:

“It’s not about me. I am 57 and will retire in a few years. I can retire to Spain. But I am from a working-class background and it is the working man who is going to be hit hardest. This is about the future generations. I am passionate that we do what we can to stop the damage, that is why I am speaking out,” he said.

Of in ieder geval: de gewone man is het bokje als hij zich voor laat liegen door populisten, zoals het geval was bij de Brexit.

 

Reacties (19)

#1 Prediker

De gewone man wil wel inspraak, heeft overal een mening over, maar wil die mening niet herzien, bijvoorbeeld door zich deugdelijk te informeren.

Liever leest hij Tabloids zoals The Sun of de Telegraaf. Kan ‘ie zich lekker laten opnaaien over enge moslims en radicale zwarte activisten die ons onze vrijheden komen benemen.

Zo is het ook met zijn politieke voorkeur. Hij snapt niks van al dat oeverloze geouwehoer in het parlement. ’t Zijn allemaal zakkenvullers, dus het liefst luistert hij naar iemand die zijn kroegpraatjes echoot, en ‘m simpele oplossingen voorspiegelt.

En als ‘ie dan de rekening gepresenteerd krijgt van zijn eigen politieke keuzes (falend conservatief-rechts beleid, of falend populistisch-rechts beleid) geeft ‘ie volgende keer gewoon de buitenlanders de schuld.

 • Volgende discussie
#2 beugwant

@1:

The busy girl buys beauty
The pretty girl buys style
And the simple girl buys
What she’s told to buy

https://duckduckgo.com/?q=billy+bragg+busy+girl&t=ffsb&ia=lyrics

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Lutine

Wie zijn billen brandt die gaat maar op de blaren zitten. Het was juist ‘de gewone man’ die voor de brexit stemden. Nu zullen ze hem krijgen ook! Niks te maken met opruiers als Farage of BoJo, er is nooit iemand geweest die zei dat je naar zulke onbenullen moest luisteren. Dat het een janboel is in het Koninkrijk dat is mij ook wel duidelijk, daar hebben de populisten dan ook voor gestemd. Enjoy!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 sikbock

haha! als de vos de passie preekt..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 bolke

De ‘gewone man’ bestaat niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joop

@5.

Inderdaad, de gewone man bestaat niet. Wel voor wannabe intellectuelen die alles willen verklaren. Verder is het net zoiets als de zwijgende meerderheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Joop

Alles komt goed met de brexit. Er is zo goed als een deal. De Britten hebben het altijd anders gewild met hun eilandmentaliteit. Dat gaat dieper dan populisten of gewone man. Ze rijden links, geen Hitler of Napoleon parade gehad en nog zoveel verschillen in cultuur. You’re from the continent. .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Co Stuifbergen

@3: De Britten die tegen de Brexit stemden (bijna de helft) zitten ook met de gebakken peren.

Maar principiëel vind ik dat mensen tegen zichzelf beschermd moeten worden, als ze een verkeerde beslissing nemen.

De gewone mensen die voor “Brexit” stemden, hadden beschermd moeten worden tegen misleidende reclame.
Net als dat we jongeren van het roken (en de alcohol) af willen houden, en we verstandelijk gehandicapten een beschermde woonvorm bieden,

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Joop

@8.

Misleidende reclame, politiek is niet anders. We hebben hier Rutte met zijn belofte met de duizend euro en ondertussen de dividend belasting willen afschaffen. De Britten hebben gekozen. Democratie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Co Stuifbergen

@9: Eigenlijk zouden we na elke formatie nog een keer verkiezingen moeten houden…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Joop

@10.

Hahaha, over de formatie, minister-president, of zorgen dat afgezien van landelijke verkiezingen de verkiezingen in gemeentes en provincies niet meer tegelijkertijd worden gehouden. Dan heb je telkens nieuwe graadmeters voor de politici.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Lutine

@8

Maar principiëel vind ik dat mensen tegen zichzelf beschermd moeten worden, als ze een verkeerde beslissing nemen.

Dat vind ik dus niet. (Maar ik heb dan ook geen principes.) Oorzaak en gevolg moeten hun beloop hebben. Dan zien we vanzelf wat de uitkomst is. Veel meer keus dan de chaos van de no deal of een sub-lidmaatschap is er niet. In beide gevallen krijgen de populisten een koekje van eigen deeg. Dat is de enige weg om populisme tegen te gaan. Ik hoop op een sub-lidmaatschap waarbij GB wel betaald en verder doet wat Brussel zegt. Dan zijn we een lid kwijt die eigenlijk nooit lid wilde zijn en die toch via een omweg lid is. Met de hartelijke groeten aan alle opt outs.

De gewone mensen die voor “Brexit” stemden, hadden beschermd moeten worden tegen misleidende reclame.

De gewone mensen moeten de gevolgen dragen van hun ongeïnformeerde stemgedrag. Die betutteling van bescherming maakt alleen maar meer populisme los. (De populist vs het establishment) Van tijd tot tijd ontspoort een samenleving nu eenmaal en het oprukkend populisme is daar een symptoom van. De EU en andere instituties hebben voor 70 jaar vrede, welvaart en voorspoed gezorgd. Het is mij volstrekt onduidelijk wat populisten tegen de EU hebben. Maar als alles in hun waanzin kapot moet, dan zij dat zo. (Italië, Hongarije, Oostenrijk, Polen e.a. zijn ook hun democratie aan het slopen onder aanvoering van populisten)

Populisten zijn niet vergelijkbaar met verstandelijk gehandicapten, die hebben écht zorg en bescherming nodig. (En zijn soms ontzettend lief) Hoewel populisme ook een geestelijke afwijking is, kunnen we het gewoon onder verregaand egoïsme scharen. Daar is niets aan te doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Co Stuifbergen

@12:
Sommige mensen die op populisten stemmen weten gewoon niet hoe de vork in de steel zit. Iemand die roept “laat die asielzoekers werken voor hun geld” weet waarschijnlijk niet dat asielzoekers geen baan mogen zoeken zolang de procedure loopt.

Er zijn longpatiënten die pas na de verkiezing van Trump ontdekten dat “ObamaCare” hetzelfde was als de “Affordable Care Act” die hun behandeling betaalde.

Het is maar de vraag of betutteling zoveel populisme opwekt.
Mijn indruk is dat het populisme in Nederland juist gegroeid is sinds begon te hameren op de “eigen verantwoordelijkheid” van de burger.

En populisten kunnen wel een chaos creëren, maar het is de vraag of hun kiezers dan de oorzaak begrijpen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 beugwant

@13: Schrödingers migrant: die pikt zowel banen in en trekt tegelijkertijd alle van mogelijke uitkeringen.

Ik vraag ook af wat dat woordje “Sommige” in jouw bijdrage doet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Lutine

@13

Een deel van de kiezers zijn nu eenmaal te dom om de voorbeelden te begrijpen waar je op doelt. Anders zouden PVV en FvD helemaal niet bestaan. Ze zijn ook ongevoelig voor redelijke argumenten en hebben het achteraf „nicht gewust”. En ik schrijf wel dom, maar het is een kortzichtigheid welke voortkomt uit egoïsme. Daarom is het beter om oorzaak en gevolg hun gang te laten gaan. De Britse populist heeft zich laten verleiden door rattenvangers als Farage en BoJo, dan is het goed als heel Europa ziet wat de consequenties zijn. Misschien leert de Nederlandse populist er ook wat van met zijn nexit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 analist

@13: Er zijn longpatiënten die pas na de verkiezing van Trump ontdekten dat “ObamaCare” hetzelfde was als de “Affordable Care Act” die hun behandeling betaalde.

wiens schuld is dat?

of beter gezegd: wat is daarvan de oorzaak? te weinig informatie (lijkt me sterk, wij in Nederland weten het wel) of verblinding door het eigen racisme en seksisme?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Hans Custers

@16

wat is daarvan de oorzaak?

Dat lijkt me wel duidelijk: de belangrijkste oorzaak is een stug vol gehouden, rijkelijk gefinancierde propaganda-campagne tegen de Affordable Care Act. Dat je met goed gevoerde propaganda mensen stelling kunt laten nemen tegen hun eigen belangen in is al wel een eeuw of wat bekend. En er is geen enkele reden waarom dat tegenwoordig niet meer zou werken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Lutine

@17

Wel eens van internet gehoord? Internet maakt duidelijk dat mensen alleen die informatie tot zich willen nemen die ze het beste uitkomt. @16 heeft een punt: het is het eigen seksisme en racisme. Kijk maar hier in Nederland: al die sukkels verzamelen zich op Geen Stijl en aanverwante riool informatie.

Zo is tabloid ook een Nederlands woord geworden wat niet op een krantenformaat slaat maar op rioolpers. De domheid van de mens is oneindig en de populist bewijst het dagelijks.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 AltJohan

Eigenlijk hilarisch dit soort bazen van het grootkapitaal. Hij kijkt neer op de werkvloer, maar er is gee echt contact.

Als hij zo begaan is met de working class dan kan hij beter beginnen met vermogens-sharing van zijn eigen kapitaal, dan hoeft de gewone man het niet te komen halen (als de echte revolutie komt).

 • Vorige discussie