1. 2

  Een vreemd verhaal. Wat voor mens ben je als je 31 mensen laat verzuipen als je in staat bent om ze te redden? Er is toch ook de mogelijkheid om ze te redden en terug te brengen naar Turkije? Dan ben je geen mensensmokkelaar. Of begrijp ik iets niet?

 2. 3

  Is hier niet ook gewoon het zeerecht van toepassing? Zoals ik het begrepen heb zijn deze “redders” gewoon grof nalatig wanneer ze niet ingrijpen als ze een boot/schip met mensen aan boord onder zien gaan.

  Uit het artikel:

  Op het Griekse eiland Lesbos zijn eerder deze maand twee Deense en drie Spaanse vrijwilligers gearresteerd op beschuldiging van mensensmokkel. Ze hadden een bootje met vluchtelingen in nood naar de Griekse kust gesleept.

  Ik zou hopen dat hier in heel Europa een enorm medialawaai over losbarst. Dat er geld voor juridische bijstand wordt ingezameld enz.

 3. 4

  @3:
  Idd, je moet als dichtstbijzijnde schip helpen en vervolgens heb je t recht ze in de dichtstbijzijnde haven af te zetten. Die staat moet ze ontvangen, maar hoeft ze niet toe te laten op hun grondgebied. Dat is dus weer lastig lastig. Vaak spelen ook economische redenen een rol om niet te helpen.

 4. 5

  Sowieso is de Turkse kustwacht hier zeer nalatig geweest en dient de Turkse overheid hier verantwoordelijk voor gehouden te worden, maar niet verhinderde deze mensen te redden en terug te brengen naar een Turkse haven of alsnog over te zetten op een schip van de Turkse overheid.

 5. 6

  @3:
  “Ze hadden een bootje met vluchtelingen in nood naar de Griekse kust gesleept.”

  Dat zou ik als mensensmokkelaar ook zeggen.

 6. 7

  @5: Dat vraag ik me ook af: waarom breng je ze in Turks water niet naar de Turkse kust? Of worden de drenkelingen dan agressief? In dat geval zou je per individu de redding kunnen terugdraaien…
  (ik had hier een ironieteken willen zetten, maar dat plaatje wordt onacceptabel)

 7. 8

  De wetten van internationale wateren zijn niet gemaakt voor zulke situaties. Een oud-marinier vertelde me laatst hoe ze pakweg 10 jaar terug geen vluchtelingen aan boord mochten nemen (van een bootje wat dobberde nabij Turkije), omdat vluchtelingen eenmaal aan boord (=Nederlands grondgebied) asiel aan mogen vragen. De vraag waar naar toe het bootje gesleept moest worden en hoe de mensen gered moesten worden moest eerst nog lang over gedebatteerd worden door de 2e kamer.

  Destijds een relletje. Lastig te googlen verder..